Ústí nad Labem změnilo myslivcům podmínky pro příspěvek za odlov černé zvěře

4. červenec 2022 10:17

Radní města Ústí nad Labem změnili podmínky pro příspěvek za odlov černé zvěře. V minulých letech dostávali myslivci 300 korun za kus. Nově to bude 500 korun. Má to ale háček.

Aby myslivecká sdružení příspěvek dostala, mají nově stanovený minimální počet odlovených divočáků na období od července do prosince. Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO doufá, že nová pravidla budou myslivce víc motivovat, aby divočáky stříleli a ti ve městě neobtěžovali.

Například Václav Šutera z mysliveckého spolku Diana nová pravidla vítá: „Lov je nevyzpytatelná věc. Trošku je to o náhodě, o štěstí. Divočáků v celku ubylo, jak se loví do klecí ve městě a podobně. Ten lov divočáků není úplně jednoduchá záležitost, ale věřím tomu, že to splníme,“ řekl.

Zatím se dařilo chytat divoká prasata i do klecí rozmístěných po městě. To pak vždy zavolalo myslivce, aby zvíře zastřelil. Klece rozmisťují strážníci a místa se musí měnit, protože prasata se jim pak vyhýbají. Od začátku používání klecí, tedy od června 2020, město odchytilo už devadesát osm divokých prasat.

A celkově? Za minulý myslivecký rok, tedy od loňského dubna do letošního března, odlovili myslivci na Ústecku 2190 prasat. V samotném městě Ústí nad Labem podle Lukáše Přichystala z odboru životního prostředí myslivci jen v dubna a květnu letos ulovili 123 prasat, je to zhruba o padesát méně než vloni.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související