Na Slovensku stane před soudem kvůli korupci bývalý elitní prokurátor

Bývalý šéf elitní složky slovenské prokuratury Dušan Kováčik, kterého nejvyšší soud na Slovensku v květnu potrestal osmiletým vězením za převzetí úplatku a za vynášení důvěrných informací, v září jako obžalovaný stane před soudem v další korupční kauze. Soud první instance v případu vypsal líčení a 6. a 7. září.

Spolu s Kováčikem čelí obžalobě také podnikatel Peter Košč. Slovenská média uvedla, že podle obžaloby Košč v minulosti podplatil Kováčika částkou 50.000 eur (1,2 milionu korun) za to, aby tehdejší šéf úřadu speciální prokuratury Kováčik blokoval stíhání ve dvou případech, z toho jeden ve vztahu ke Koščovi.

Speciální prokuratura dohlíží na vyšetřování trestných činů, které pak projednává Specializovaný trestní soud se sídlem ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy. Jde například o nejzávažnější kriminální kauzy, korupční případy či extremistické delikty. V čele elitní složky prokuratury stál Kováčik od jejího vzniku v roce 2004, funkce se vzdal v roce 2020 po obvinění ve zmíněném případu, za který ho slovenské soudy uznaly vinným.

Podle květnového verdiktu nejvyššího soudu Kováčik rovněž za úplatek 50.000 eur pomohl údajnému šéfovi jednoho zločineckého gangu zůstat na svobodě a také vynášel informace z vyšetřování. Odsoudil ho za trestné činy přijímání úplatku a ohrožení důvěrné a vyhrazené skutečnosti.

Kováčik je zatím nejvýše postaveným někdejším představitelem slovenské justice, který byl odsouzen po několika vlnách zatýkání vysokých úředníků, podnikatelů či soudců. Tato zatýkání Slovensko zažilo po předloňských parlamentních volbách, které skončily porážkou do té doby vládních sociálních demokratů (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.

Související

Více souvisejících

Slovensko soudy

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Aktualizováno před 20 minutami

Aktualizováno před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy