Miroslav Votava
4. července 2022 • 13:11

Palát a Rutta na hraně. Možná změní dres, Tampa hledá rychle peníze

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tampa před týdnem ztratila finále Stanley Cupu a šanci na zlatý hattrick, ale ještě bolestivější ztráta může teprve přijít. Ondřeji Palátovi, dlouholetému lídrovi týmu, skončila smlouva. Stejně je na tom i obránce Jan Rutta. Klub by oba rád udržel. Problémem je, že šampioni z předchozích dvou let jsou aktuálně téměř jeden milion dolarů nad platovým stropem. Vedení Lightning by v nejbližších dnech muselo předvést mistrné tahy, aby české opory udrželo.



Po prohraném finále s Coloradem nebyl čas moc truchlit, pozornost vedení Tampy se okamžitě stočila k příští sezoně. Už 13. července se totiž v NHL otevře trh s volnými hráči. Možná i s Ondřejem Palátem a Janem Ruttou.

Tři opory Lightning se po konci play off ocitly bez smlouvy. Palát, Rutta a kanadský útočník Nick Paul. „Vím, že všichni tři by rádi u nás zůstali a my bychom je rádi udrželi,“ tvrdil před pár dny generální manažer Julien BriseBois.

Jako první se dočkal nového kontraktu Paul, jenž přišel při březnové uzávěrce přestupů z Ottawy. Podepsal na sedm let za 22 milionů dolarů, polepšil si dvojnásobně.

Teď by měli být na řadě Palát a Rutta. Hlavně tedy prvně jmenovaný.

V posledním play off zase jen potvrdil, jak obrovsky platným hráčem je. Posbíral 21 bodů (11+10). Zastane na ledě všechno, je to neunavitelný pracant, lídr i střelec důležitých gólů.

Teď mu doběhl pětiletý kontrakt, ročně bral 5,3 milionů dolarů. Dosud nikde jinde v NHL nehrál, nezažil ani jiného kouče než Jona Coopera, který ho předtím vedl už na farmě. Sám se vyjádřil, že by v Tampě rád zůstal.

82,5

Tolik milionu dolarů je platový strop na jeden klub v NHL pro příští sezonu. Oproti posledním letům vzrostl o jeden milion.

Po skvělých výkonech, kdy týmu z Floridy pomohl ke dvěma Stanley Cupům a třikrát v řadě do finále, může rozhodně žádat podstatné vylepšení finančních podmínek. A podepsat delší lukrativní smlouvu, v jednatřiceti letech poslední takovou. Zájemci z jiných klubů se určitě najdou.

Lightning by mu velké peníze nejspíš i rádi dali. Jenže naráží na překážku s platovým stropem. V sobotu si sice dost pomohli, když uskutečnili trejd s Nashvillem, kam poslali zkušeného obránce Ryana McDonagha výměnou za beka Philippa Myerse. Tím ušetřili 4,2 milionu dolarů. Ale pořád jsou necelý milion v minusu.

„Ohledně Ondřeje Paláta a Jana Rutty nemám nic nového. Budu mluvit s jejich agenty v nadcházejících dnech, to už bylo naplánováno. Po obchodu s Nashvillem máme samozřejmě lepší možnosti, než jsme měli předtím,“ řekl v sobotu BriseBois.

Zároveň ale naznačil, že jeho myšlenky se budou ubírat už spíš k létu 2023, kdy vyprší kontrakty hlavně trojici Anthony Cirelli, Erik Černák a Michail Sergačjov. „Věříme, že nám to umožní udržet je v týmu.“

Palát by se mohl přiblížit k podobným cifrám, kolik berou v Tampě největší hvězdy, tedy kolem 8-9 milionů dolarů ročně. Je jediné možné řešení: aby mu mohli Lightning vůbec něco nabídnout, musí si udělat prostor ještě další výměnou hráčů. A to minimálně dvou s podobnými kontrakty jako měl McDonagh.

A to nemluvíme ještě o Ruttovi, parťákovi Hedmana z první obrany, pro kterého by bylo také nutné najít místo dalšími přesuny v kádru směrem ven. V posledních dvou sezonách bral písecký rodák 1,3 milionu dolarů ročně.

V současné chvíli to vypadá spíš nereálně, až sci-fi. Šéfové Tampy se ale (zatím) nevzdávají.

Klub sice přišel o možnost zapsat se do historie jako vítězná dynastie se třemi triumfy v řadě, ale z vysokých ambic nemíní slevit. „Nemyslím si, že jsme teď s honbou za Stanley Cupem skončili,“ řekl BriseBois. „Jsme nastaveni tak, abychom byli opravdu konkurenceschopným týmem, a věříme, že nám hvězdy pomohou k tomu, abychom dostali Pohár zpět do Tampy.“

A když mluvil o hvězdách, na mysli měl i Paláta. Jisté ale je, že bez škrtů v sestavě a několika ztrát se plány na budoucnost neobejdou.

Třetí český brankář získal Stanley Cup! Jaká byla Francouzova cesta z extraligy do NHL
Video se připravuje ...

Tampa Bay Lightning Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud