Sny se mají plnit! Police Symphony Orchestra zahráli se světovou hvězdou Zaz, zážitek na celý život

4. červenec 2022

Police Symphony Orchestra nebo-li PSO z Police nad Metují. Ještě pořád mladý orchestr si za dobu své existence vybudoval již početné fórum svých věrných fanoušků. Zakladatelka Police Symphony Orchestra Petra Soukupová tohle hudební těleso založila, když jí bylo 15 let. Dnes za námi přijela téměř rovnou z velkého finále Smetanovy Litomyšle.

Máte za sebou úžasný koncert na velkém festivalu. Asi doznívá spousta dojmů, povedlo se vám vůbec usnout?
Je pravda, že jsme končili dnes ve 4 ráno, takže se mi úplně nepodařilo usnout. Ale myslím si, že to bylo tak intenzivní, že to v nás bude ještě dlouho doznívat. Tedy spánkový deficit nevadí, dospíme se příště.

Mé léto bude provázet příprava naší benefice v září, protože je to největší projekt v historii orchestru. Až pak si dám na chvíli stopku.
Petra Soukupová, zakladatelka Police Symphony Orchestra

Vědělo se, že s vámi vystoupí nějací hosté, ale jeden z nich, to bylo obrovské překvapení. Podařilo se vám ho utajit do poslední chvíle.
Nikdo, kromě našeho týmu a části týmu Smetanovy Litomyšle, to nevěděl. Chtěli jsme přivést zahraničního hosta jako překvapení večera. Šlo o skvělou francouzskou zpěvačku Zaz, podařilo se to a já si stále říkám, opravdu se to stalo? Nebyl to jen sen? Sen to určitě byl, ale skutečně to vše proběhlo.

Čtěte také

Tak připomeňme, Police Symphony Orchestra je orchestr mladých a nadšených hudebníků, hrající spolu už dvanáctým rokem. Pořádáte originální koncerty, akce plné nových nápadů a stáváte se čím dál populárnější. Stále platí, že je to skupina amatérských muzikantů?
Platí a myslím, že to musí platit. Orchestr musí být složený z mladých a nadšených lidí. Kdyby to nebylo, tak si myslím, že to nebude takto krásně fungovat, nebude to tak žít uvnitř. To se prostě musí zachovat.

PSO je historicky prvním neprofesionálním tělesem, které zahrálo na velkém finále Smetanovy Litomyšle. Koncert byl vyprodaný, promítal se i na obrazovky v zámeckých zahradách. Co pro vás znamenalo takové pozvání?
Především to byla pocta. Začínali jsme s orchestrem asi před pěti lety na festivalových zahradách a vůbec by nás nenapadlo, že bychom mohli někdy hrát na hlavním pódiu, a ještě k tomu velké finále. Pan dramaturg Stříteský nás před dvěma lety oslovil, zda bychom se toho nechtěli ujmout. A řekla jsem si, proč ne? Tedy byla to pro nás pocta a současně i nervy, protože je to velká zodpovědnost.

Jak dlouhé přípravy vše obnášelo? Létalo se i balonem, Bára Poláková zpívala zavěšena na horkovzdušném balonu a podobně. Koncert přinesl spoustu překvapivých momentů.
Začali jsme vše chystat asi před rokem a poslední půlrok to bylo velmi intenzivní . A ty nápady přicházejí postupně. Měl to na starosti Dominik Kalivoda s Davidem Ostružárem. Přáním pořadatelů festivalu bylo víc propojit onu doprovodnou scénu s hlavním pódiem. Takže oni přišli s nápadem, pojďme to propojit obrazovkami, kdy se bude něco dít v klášterních zahradách a spojí to diváky sedící v hledišti na zámku, kteří to uvidí, a zase naopak. Přiznám se, že ještě teď vlastně vůbec nevím, co se to všechno včera stalo, a jen bych chtěla poslat zprávu do Litomyšle, že moc děkujeme za pozvání.

Čtěte také

Motto celého festivalu znělo: A znovu láska. Vy jste říkali, že máte v plánu vyvolat hudbou pocit motýlů v břiše. Povedlo se?
Nemůžu to sama hodnotit, ale věřím, že snad ano. Ještě to budu vše vstřebávat. Věřím, že to byl nezapomenutelný večer pro mnoho z nás.

Orchestr tvoří zhruba 60 hudebníků, ale vám se podařila ještě další nevídaná věc. Dali jste dohromady i pěvecký sbor, jak velký?
Sbor má 58 členů, pokud se nepletu, a poprvé s ním vystoupíme už 17. července na Křižíkově fontáně v Praze. Mysleli jsme si, že premiéra nastane až na benefici, ale ten sbor je tak skvělý, tak moc pracuje a také Lukáš Hrubeš, který ho vede, je neuvěřitelný, tak se těšíme, že si to poprvé vyzkoušíme už v Praze za 2 týdny.

Čtěte také

I s pěveckým sborem tedy tvoříte hudební těleso jako hrom. Odkud jsou všichni zpěváci? A jak vůbec společně zkoušíte?
Zhruba polovina členů sboru je z Litomyšlska a polovina z Policka. Hledali jsme asi od března nějaký systém fungování sboru a ukázalo se, že asi nejlepší cestou bude setkání jednou za 14 dní v Litomyšli a jednou v Polici. Celé se to ještě zajíždí, ale chtěli bychom, aby ta frekvence byla podobná jako u orchestru. Musím říct, že jsem moc ráda, že to vzniklo. Ťukám na dřevo pro štěstí, aby to pokračovalo dál, protože je krásné pozorovat, jak se orchestr sešel se sborem, zkoušeli jsme a je úžasné, kolik lidí na jednom místě chce dělat hudbu dohromady. Je to opravdu nádherné a má to neuvěřitelnou sílu.

Když se sejdete jednou za 14 dní, opravdu všichni přijdou?
Co se týče zkoušky sboru s orchestrem, tak ta byla teprve jedna. Vrhli jsme se do toho trochu po hlavě, hned jsme i natáčeli první singl orchestru, který by měl vyjít za pár týdnů. Nevěděli jsme, jestli to všechno klapne, ale výsledek je výborný. Takže zkoušíme a uvidíme, jak to bude dál.

POLICE SYMPHONY ORCHESTRA založila v roce 2010 v Polici nad Metují tehdy čerstvě patnáctiletá Petra Soukupová se svým bratrem Jakubem. Dnes orchestr působí pod vedením Joela Hány, Věry Vlčkové a sdružuje mladé muzikanty a další dobrovolníky z celého Královéhradeckého kraje. Všichni se mu věnují ve svém volném čase bez nároku na jakýkoliv honorář.

Každý váš koncert je jiný, pokaždé něčím překvapíte. Co chystáte pro Prahu?
Prahu jsme pojali trošku jako hudební letní happening. Bude tam s námi opět Bára Poláková, Honza Maxián, Brass Avenue, kluci z Noisy Pots. Prostředí Křižíkovy fontány v Praze je opravdu nádherné, fontána může tryskat kolem nás a může i barevně svítit. Tedy rádi bychom, aby to byla oslava hudby, kde si lidé budou moci s námi zazpívat i zatančit. A bude to poslední koncert předtím, než se vrhneme do prázdnin, protože orchestr už také potřebuje trochu klidu. Věřím, že to bude hezké zakončení letošní sezóny.

Velké festivalové finále s Police Symphony orchestra a Zaz

Ovšem vaše prázdniny potom vyvrcholí dvěma koncerty na letišti v Broumově 16. a 17. září. A nebudou to jen koncerty, ale takový krásný projekt, kdy chcete plnit sny. Vy jste totiž známí i tím, že často hrajete benefiční koncerty a chcete pomáhat. Komu to bude tentokrát?
Tentokrát to bude dvěma organizacím. Pečovatelské službě v Polici nad Metují a Centru Naděje Broumov, tedy jsou to sociální služby. Naším cílem je vybrat 2 miliony korun a jeden poslat do Police, druhý do Broumova. A zlepšit tak podmínky lidem, o které se pečovatelské služby starají. Zlepšit také prostředí pro zaměstnance, to jsou naše sny na září.

Čtěte také

Ovšem vy chcete splnit také sen někomu, koho v tuhle chvíli ještě ani neznáte. Jak s tím souvisí rozhledny?
S naším generálním partnerem jsme přemýšleli, jak propojit jeho přístupy a vymysleli jsme výzvu Vzhůru za snem. Dali jsme na rozhledny po celé republice schránky a lidé si tam mohou do 15. srpna psát své sny. My potom nějaký sen vybereme a náš generální partner ho splní. Takže uvidíme, jaké sny se nám sejdou, už jich máme docela dost a jsou tam opravdu krásné sny. Pište všichni, kdo posloucháte, a uvidíme.

A jaké bude léto Petry Soukupové?
Celé léto bude hodně provázet příprava naší benefice v září, protože je to největší projekt v historii orchestru. Přivážíme velké festivalové koncertní šapitó na broumovské letiště, pro zhruba 1 600 lidí. Tedy bude to obrovské. Zazní autorská hudba, celý autorský projekt, což jsme nikdy nedělali. Musí se dát všechny složky dohromady, pomáhá nám s tím spousta krásných a skvělých lidí. Tedy moje léto bude v duchu benefice. Až po ní si dám na chvíli stopku, třeba na měsíc. I orchestr by si to už velmi zasloužil.

Velké benefiční koncerty Police Symphony Orchestra zazní na letišti v Broumově 16. a 17. září. Tak ať se vše povede. Přejeme krásné hudební prázdniny, Petra Soukupová byla naším hostem.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.