QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

I vy můžte rozhodnout o Stavbě roku Plzeňského kraje! - FOTKY

04.07.2022 13:40

Letošní 19. ročník soutěže Stavba roku Plzeňského kraje je v plném proudu. Hlasujte a udělte tak jedné z 19 nominovaných staveb titul Cena veřejnosti.

01_stavba roku 2021_nominované_SRPK
1_stavba roku 2021_nominované_SRPK (1)01_stavba roku 2021_nominované_SRPK2_stavba roku 2021_nominované_SRPK (2)3_stavba roku 2021_nominované_SRPK (3)4_stavba roku 2021_nominované_SRPK (4)5_stavba roku 2021_nominované_SRPK (5)6_stavba roku 2021_nominované_SRPK (6)7_stavba roku 2021_nominované_SRPK (7)8_stavba roku 2021_nominované_SRPK (8)9_stavba roku 2021_nominované_SRPK (9)10_stavba roku 2021_nominované_SRPK (10)11_stavba roku 2021_nominované_SRPK (11)12_stavba roku 2021_nominované_SRPK (12)13_stavba roku 2021_nominované_SRPK (13)14_stavba roku 2021_nominované_SRPK (14)15_stavba roku 2021_nominované_SRPK (15)16_stavba roku 2021_nominované_SRPK (16)17_stavba roku 2021_nominované_SRPK (17)18_stavba roku 2021_nominované_SRPK (18)19_stavba roku 2021_nominované_SRPK (19)

Nominované stavby jsou rozdělené do několika kategorií. Novostavby, rekonstrukce, stavby pro bydlení, dopravní a inženýrské stavby, sportovní a volnočasové stavby a veřejné prostranství. Porota může titul udělit v každé soutěžní kategorii, má však také právo titul neudělit. Výsledky soutěže Stavba roku Plzeňského kraje budou slavnostně vyhlášeny 13. září v Multifunčním sále SOU Elektrotechnického v Plzni, Vejprnická 56, který byl oceněný v loňském ročníku soutěže.

Vítěze soutěže vybere odborná porota, ale i vy se můžete zapojit a vybrat jednu ze staveb v kraji a udělit tak Cenu veřejnosti. Hlasovat můžete až do 22. srpna a to zde.

Které stavby jsou nominované?

A) Novostavby budov

Hasičská zbrojnice Chodský Újezd v části Nahý Újezdec

Nominaci získává za výrazný a překvapivý architektonický počin. Dřevěná stavba citlivě rozdělená do několika hmot na první pohled hasičskou zbrojnici nepřipomíná. Netradičně zvolený materiál však pomohl stavbu vhodně začlenit do lokality, sušící věž vytváří novou dominantu místa

Požární zbrojnice Letiny

Nominaci na titul získává za originální kompozici netradičně pojatých hmot stavby, která v centru obce zaplňuje urbanisticky nevhodnou proluku po demolici a rozšíření silnice II/117. Porota oceňuje hmotové řešení požární zbrojnice, které přes zdánlivě tvarovou složitost zachovává plnou funkčnost, pro kterou je stavba určena, a zároveň přirozeně zaceluje proluku v jinak kompaktně zastavěném centru obce Letiny.

Rozšíření depozitárních prostor, Plzeň – Bory 16

Nominaci na titul získává za vytvoření nepřehlédnutelné novodobé pevnosti pro uchování knih. Netradiční propojení tvaru původního objektu, které se zřetelně projevuje v celkovém výrazu budovy, a materiálového i hmotového pojetí nástavby je překvapující i znepokojující, vyzývá k zamyšlení a vyvolává diskuzi.

Rozšíření 55. MŠ Mandlova, Plzeň

Nominaci získává za citlivé a vkusné doplnění původních pavilonů mateřské školy. Bez zbytečných okázalostí a podbízivosti dokázal projekt spojit staré s novým, využít přiměřené architektonické a hmotové řešení a vytvořit tak dětem pomocí přírodních materiálů a jednoduchých tvarů vhodné prostředí pro hry i vzdělávání.

Výstavba nového pavilonu Psychiatrické kliniky ve Fakultní nemocnici Plzeň

Nominaci získává za funkční, záměrně jednoduché a nerušivé doplnění fakultní nemocnice dalším potřebným pavilonem. Nesporným kladem je vytvoření klidného atria se zelení, určeného k procházkám pacientů, ozeleněné terasy pro personál či venkovního amfiteátru.

B) Rekonstrukce budov

Kavárna u parku Homolka v Plzni – rekonstrukce původních veřejných záchodků

Nominaci na titul získává za oživení místa zdařilou přeměnou nevyužívaného objektu ze 70. let 20. století ve vyhledávanou kavárnu.

Obnova Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích

Nominaci získává za celkový přístup k rekonstrukci nejstarší stavby plaského kláštera. Výrazným počinem bylo zejména odkrytí a zpřístupnění vzácného románského portálu a následné přesunutí barokního portálu, který onen románský roky zakrýval, do interiéru kostela.

Rekonstrukce kostela sv. Vavřince v Úlicích

Nominace za pozoruhodný přístup k rekonstrukci a restauraci této renesanční stavby. Kostel vytváří nenucenou, ale prominentně přítomnou dominantu centra obce. Interiér kostela je restaurován velmi citlivě, s velkým respektem k jednotlivým prvkům.

Revitalizace a rekonstrukce brownfieldu – areál Hospodářského dvora, Tvrz Bělá nad Radbuzou

Nominaci získává za záchranu chátrajícího objektu stodoly, která je součástí bývalého hospodářského dvora. Kompletní využití velkého objemu objektu nabízí prostor pro volnočasové aktivity společenského, sportovního a kulturního charakteru s kapacitou 500 účastníků.

Revitalizace katedrály sv. Bartoloměje v Plzni

Nominaci získává za náročnou revitalizaci jedné z nejvýraznějších sakrálních památek v našem regionu. Chrámové prostory získaly nejen svou časem zastřenou barevnost a čistotu, ale byly vkusně doplněny o nerušivé drobné stavby či o nové osvětlení zvýrazňující architektonické detaily. Nelze opomenout ani restaurovaná umělecká díla, která získala opět svou původní jiskru a přesvědčivost.

C) Stavby pro bydlení

Bytový dům Jetelová, Plzeň

Nominaci získává za citlivé osazení novostavby bytového domu na místo nevyužívaného objektu na rozhraní zástavby rodinných a bytových domů.

Dům pro vlastní rodinu

Nominaci získává za promyšlený návrh a realizaci výrazného a nepřehlédnutelného objektu pro rodinné bydlení. Dispoziční řešení je přehledné a zohledňuje potřeby každého člena rodiny.

Přestavba rodinného domu u Klatov

Nominaci získává za zdařilou dostavbu vesnického stavení se stodolou, garážovým stáním a krásnou úpravou zahrady. Přestože se jedná o velice moderní pojetí stavby, dosáhl architekt citlivého propojení nového a starého jak v exteriéru, tak i ve vnitřních prostorách domu a tím i propojení tradiční vesnické formy se současnými moderními prvky.

D) Dopravní a inženýrské stavby

Lávka pro pěší Plzeň – Koterov

Nominaci získává za poctivé provedení lávky pro pěší. Návštěvníky přijíždějící po silničním přivaděči nebo železnici do města od východu určitě upoutá vysoký středový pylon ve tvaru písmene H. Ocelová konstrukce stavby elegantně překlenuje čtyřpruhovou komunikaci i široký železniční koridor a svou architekturou zjemňuje tyto liniové dopravní stavby.

Nová ulice Na Sudech

Nominaci získává za koncepční vyřešení dopravní situace se zajímavým technickým provedením mostního objektu na železniční dráze. Překvapivě netradiční je umístění mostního pilíře uprostřed silniční okružní křižovatky.

F) Sportovní a volnočasové stavby

Přestavba hlavního vstupu a šaten bazénu v Plzni na Slovanech

Nominaci získává za promyšlené provozní a architektonicky jednotící řešení vstupních prostor bazénu.

Útulnoff, Milínov

Nominaci získává tento drobný objekt za citlivé zasazení do krajiny. Porota ocenila zejména snahu respektovat stávající zeleň a umístit objekt na skálu mezi stromy, což určilo jeho základní hmotové řešení.

G) Veřejná prostranství (parky, návsi, náměstí)

Paluba Hamburk – revitalizace prostoru u nádraží, Plzeň

Nominaci získává za kvalitní architektonickou a urbanistickou intervenci v prostoru vstupu k hlavnímu nádraží v Plzni. Koncentrace prostorových prvků (stánky, vyhlídková podesta) a funkcí (prodejní stánky, občerstvení, lavičky k posezení, prezentace městských projektů) je promyšleným a zajímavým způsobem komponována.

ZUŠ Stříbro – prostor se zvukem umění

Nominaci na titul získává za zdařile provedený venkovní prostor spojený s celkovou rekonstrukcí budovy ZUŠ. Nejen jižní část dvora určena k vystoupením, s nádherným pozadím horizontu, získala tímto počinem jasně definovaný účel.

Detailní přehled nominovaných staveb naleznete zde.

foto StavbarokuPK

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24