Mgr. Jaroslava Šindelářová (Geis CZ s.r.o.)
Okénko pro podnikatele  |  04.07.2022 15:09:47

Logistika je pouze pro muže? Ženy řidičky, pickerky i manažerky domněnku vyvrací

Logistika již dávno není jen o kupeckých počtech a těžké fyzické práci. Jedná se o moderní odvětví, kde dochází k propojování složitých informačních systémů a toku obrovského množství dat, která je třeba optimálně využít. Rozvoj automatizace procesů, digitalizace a inteligentních řešení – to vše v celém logistickém řetězci pomáhá ulehčit lidskou práci. Obor se stává tedy čím dál dostupnější i ženám. Jak říká Jaroslava Šindelářová, HR manažerka společnosti Geis CZ: „Poměr žen u nás ve firmě postupem času rostl a v současné chvíli tvoří cca 40 % všech pracovníků. Dobře se uplatňují na pozicích napříč celým spektrem od nejnižších až po vedoucí.“

Dříve existovala velká závislost na mužích zejména u práce ve skladech. Díky technologickému pokroku, vychystávacím a třídícím strojům a skladovým robotům mohou nyní ženy zvládat úkoly, které byly dříve výsadou mužů. U Geis tak najdeme nyní i ženy jako obsluhu vysokozdvižných vozíků, pickerky zboží, manipulantky, pracují ale i jako vedoucí skladu. Výhodou také je, že na některých těchto pozicích není nutná znalost českého jazyka, jelikož obrázkové technologie pro vychystávání zboží jsou mezinárodní. Při probíhající imigrační vlně je tato možnost o to aktuálnější.

Převaha žen je jednoznačná ve skladu e-shopu dm drogerie markt v Pohořelicích, který pro drogistickou firmu zajišťuje výhradně společnost Geis. Tam tvoří ženy až 90 % všech zaměstnanců, některé jsou i z řad uprchlic z Ukrajiny. Vzhledem k povaze zboží je důležitá preciznost a pečlivost, a tu obvykle umí nabídnout právě ony. Ženy mají významné zastoupení i na logistickém projektu firmy Geis pro výrobce a distributora potravin AG Foods nebo u klienta obchodujícího s dětským zbožím babymarkt.de.

Vedoucí projektu pro dm drogerie markt a AG Foods je také žena, Vladimíra Tučková. Jak sama říká: „Logistika mi dává obrovskou příležitost kreativně tvořit, vymýšlet, inovovat a rozvíjet. Mám ráda, že téměř každý den je jiný – svoji roli hraje celá řada proměnných. Základem ke zvládnutí všech výzev, včetně té covidové, je dobrá vzájemná spolupráce v týmu. A ten máme u nás skvělý.“  

Logistický provider má ve svých řadách i řidičky. Přestože této profesi stále výrazně dominují muži, existuje i řada žen, které řídí velmi rády a ve svém zaměstnání jsou nadmíru spokojeny. Povoláním bytová designerka Yveta Kolská před třemi lety pomáhala na dispečinku kamarádovi, který měl přepravní firmu. Obor ji učaroval, brzy si sama pořídila první tahač a začala jezdit za volantem velkého kamionu. Ráda vzpomíná na své začátky: „Když jsem přijela jako řidič začátečník na pobočku Geis v Modleticích, kolegové se mě ujali a pomáhali mi s couváním k branám logistické haly. A to je i jedna z věcí, která mě na této profesi těší. Jelikož ženy za volantem kamionu jsou stále spíše výjimkou, řidiči mužského pohlaví se nám ženám snaží se vším pomáhat. Práce v kolektivu Geis mě moc baví a ženám bych ji určitě doporučila.“ Sama říká, že tahač řídí raději než osobní auto – kabina je prostorná, ovládání přehledné, spousta věcí automatických, všude dobře vidíte. Dle jejích slov je kabina vozu takový pohodlný obývák.

Na pozicích klientského servisu a dispečinku lze ženy ve společnosti Geis vidět často. Možná se budou muži zlobit, ale nezřídka se ukazuje, že na tyto pozice se hodí více právě ženy. Bývají trpělivější, empatičtější a často jsou obdařeny schopností vykonávat více úkolů najedou. Tyto vlastnosti jsou v přímém kontaktu s klienty a dalšími důležitými prvky celého řetězce velmi pozitivně vnímány.

Zástupkyně ženského pohlaví nejsou neobvyklé na administrativních pozicích. I u firmy Geis běžně pracují asistentky, fakturantky, účetní, obchodnice nebo marketingové specialistky na centrále v Ejpovicích u Plzně a všech dalších 28 pobočkách po celé České republice.Přepravce má ve svých řadách ženu na pozici v oblasti IT, kde také často dominují spíše muži. Jak se v pozici IT specialistky Geis cítí Bohuslava Vašková, která je v práci obklopena muži: „Přestože je většina mých kolegů muži, je to vždy o lidech, a ne o pohlaví. Mám velké štěstí na bezva spolupracovníky.“ Bohuslava je ve firmě již 20 let, přesto se nenudí. Práce v mužském oboru ji baví také proto, že musí čelit neustále novým výzvám a projektům, hledat souvislosti, orientovat se v odborné problematice, a zároveň komunikovat se zákazníky a uživateli vyvíjených aplikací. I jiným ženám by takovou práci doporučila: „Určitě je zde příležitost využít svůj potenciál. Práce je pestrá, zajímavá, po odborné stránce zde funguje dobrý systém zaškolení. Oceňuji i komunikaci napříč firmou, která je pro mě, jako ženu, velmi důležitá. A navíc se neustále vylepšují a přibývají zaměstnanecké benefity, což je moc fajn.“

vedoucí pozice firma obsazuje ženami. Jako jednu z výhod zaměstnávání žen na manažerských postech vidí HR manažerka, Jaroslava Šindelářová v tom, že v rámci rozhodovacích procesů dokáží právě ženy zajistit širší perspektivu řešené situaci nebo problému. Také jsou více zaměřeny na detail a obvykle pečlivější než muži. Vždy je však samozřejmě nutné individuálně posoudit vhodnost pozice pro daného kandidáta bez ohledu na pohlaví.

U firmy Geis vidí ženy často perspektivu a stabilitu. Jedním z důkazů je to, že po mateřské a rodičovské dovolené se rády vrací. Některé z nich jsou i po dobu rodičovských radostí alespoň částečně zapojeny do dění, aby byly neustále v obraze a jejich plný návrat do zaměstnání nebyl takovým šokem. Pokud to provoz umožňuje, Geis vychází maminkám vstříc například pružnou pracovní dobou nebo zkráceným pracovním úvazkem.

Mgr. Jaroslava Šindelářová

Po zakončení studia na ZČU působila krátce v oblasti obchodu. Již po třech letech zamířila do personalistiky. Mimo jiné pracovala na pozici Branch managera plzeňské pobočky agentury Start people, jako personalistka plzeňské pobočky Makro, HR generalisty firmy Stock – Plzeň Božkov a od roku 2015 působí ve skupině Geis, aktuálně na pozici HR manažerky.




Geis CZ s.r.o.

Společnost Geis CZ, s.r.o. zajišťuje komplexní logistické služby od kusové, paletové, celovozové až po leteckou a námořní přepravu. Dále kontraktní logistiku včetně vývoje a výroby obalů, jednoduché skladování i specializované logistické projekty. Na českém trhu působí více než 30 let a zaměstnává téměř 1 000 pracovníků.

Více na https://www.geis.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688