Firmy tlačí Jihlavu do levnějších technologií nové hokejové arény

Podle názoru některých firem jsou požadavky města Jihlavy jako investora Horácké multifunkční arény obtížně splnitelné pro české dodavatelské firmy.

Například výroba oblých prefabrikátů je podmíněna vytvořením speciálních ocelových obloukových forem, separátně pro každou oblou část divácké tribuny. Z tohoto důvodu je cena takového prefabrikátu sedmkrát možná i desetkrát dražší, než výroba rovného tribunového dílce, tvrdí dotazující se firma. Zároveň je zde i problematická montáž, kdy i díky tolerancím prakticky nelze takovéto prefabrikáty poskládat tak, aby byl výsledek uspokojivý.

Obloukové prefabrikáty diváckých tribun nejsou použity snad ani na jediném sportovním stadionu, naříká stavební firma.

Město Jihlava jako zadavatel veřejné zakázky bohužel nemohl předvídat situaci na trhu s prefabrikáty a kapacitami dodavatelů v České republice. Dodavatelé ovšem nejsou vázáni žádným teritoriálním omezením ohledně výběru svých poddodavatelů a partnerů pro plnění veřejné zakázky, je proto možné obracet se i na zahraniční subjekty, a to například z okolních zemí (Polsko, Rakousko…), uvádí v odpovědi na nářek město Jihlava.

Z dotazu dodavatele zájemce o veřejnou zakázku pak vyplývá, že situace na českém a slovenském trhu u výrobců prefabrikovaných konstrukcí zřejmě není zcela příznivá pro městem Jihlava navržené řešení.

Město Jihlava jako zadavatel se tak pokusilo zběžně ověřit možnosti v dalších zemích, přičemž bylo potvrzeno, že dodavatel prefabrikátů, který by byl schopen tuto zakázku realizovat, existuje. Rovněž se Jihlava domnívá, že při rozšířenějším průzkumu (zejména zahraničních trhů) bude možné takových dodavatelů nalézt více. Jihlava věří, že někteří tuzemští dodavatelé prefabrikátů ještě svůj postoj přehodnotí a budou se o tuto zakázku ucházet.

Problematiku obloukových prefabrikátů obšírně vysvětlil manažer výstavby Horácké arény a radní Jihlavy David Beke:

„Dotaz firmy na prefabrikáty o kterém hovoříte odráží jen část pravdy a je samozřejmě záměrně pokroucen. Dodavatel má například nějakého obvyklého subdodavatele prefabrikovaných prvků a ten má zjednodušeně řečeno moc práce a dělá historicky jen rovné kusy a moc se mu nechce učit něco nového, když nemusí. Proto tlačí a zdůvodňuje proč něco nejde a trochu i vyhrožuje s tím, že to navržené řešení je tuze drahé. A říká tomu svému dodavateli, že kdyby se to třeba srovnalo, tak by to třeba vyrobil a určitě o hodně levněji. Je potřeba přiznat, že aréna není kravín a musí být ve tvaru oválu, to prostě jinak nejde. Hřiště není běžecká dráha.
My víme, že vyrobit prvky jdou a opakovaně jsme to ověřovali.
Také jsme ve fázi projektu pro stavební řízení projekt v rámci předběžných tržních konzultací s více než 15 stavebním firmami konzultovali celý projekt a nikdo toto řešení ještě ve fázi projektu nerozporoval. Což bych očekával, že by nastalo, kdyby tam skutečný problém byl.
Co si myslím, že se stalo spíše je to, že vzhledem k situaci na přehřátém stavebním trhu není ochota subdodavatelů dělat atypické produkty, když mohou stavět třeba jednoduché skladovací haly o kilometrech čtverečních bez složitého přemýšlení. Je potřeba dále uvést, že město jako zadavatel nemůže dělat v průběhu výběrového řízení v projektu žádné zásadní změny i kdyby chtělo, protože by to znamenalo restart výběrového řízení a celé včetně termínů by běželo nanovo.
Nicméně z množství dotazů, které chodí se neobávám, že by nepřišla žádná nabídka. Firmy cítí, že bude hůř a budou o zakázku bojovat. Jediné, co nevíme je, jaká bude nejnižší nabídková částka po otevření obálek“, uvedl David Beke v reakci na dotaz Občasníku.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů