SOUTĚŽ: O vazbách, o které bychom všichni měli pečovat. Vyhrajte Mojenku, knihu nejen pro děti

Všichni jsme propojení — stromy, houby, zvířata i lidé. Románová Mojenka otevírá témata pro dětské knihy neobvyklá. Především je to těžká nemoc v rodině, se kterou se musí Magdalena zvaná Mojenka i její blízcí vyrovnat. Příběhem se tak proplétá otázka komunikace a vnímavosti ke všemu, co se kolem nás děje, a vědomí, že jsme součástí jednoho celku. O novou knihu Olgy Stehlíkové si můžete zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Vonoklasy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tento týden si můžete v knižní soutěži zahrát o Mojenku od Olgy Stehlíkové

Tento týden si můžete v knižní soutěži zahrát o Mojenku od Olgy Stehlíkové | Zdroj: Host

Magdaléna má ráda les, mech, kapradiny, různé odstíny zelené barvy, zvířecí stopy a parůžky. Nesnáší svoje nemožné jméno, chovatelský kroužek, kde „vězní“ zvířata, a učitelku přírodopisu, protože ta její nadstandardní zájem o určité oblasti přírodopisu považuje za provokaci.

Za všeho nejvíc ale Magdaléna nenávidí parazity, hálky na listech stromů a raky. Proč? Protože její maminka je nemocná. 

Obálka knihy Mojenka od Olgy Stehlíkové | Zdroj: Host

„O smutných věcech se v beletrii pro děti obecně moc nepíše. V tomto smyslu je to pořád tabu. Stále asi panuje přesvědčení, že dětem se mají servírovat pěkné a veselé věci, že literatura má dítě potěšit a pobavit. Ony to ale děti nemají v životě o nic snazší než dospělí,“ tvrdí Stehlíková v rozhovoru pro Kavárnu nakladatelství Host.

„Těžké není o tom psát, těžké je možná naznačovat, a přitom nic neumenšit a nepokazit, nebanalizovat a nepřesytit a snad i vcítit se do mysli, jazyka, prožívání a pocitů děvčete. Ještě těžší je udržet při tom všem lehkost a životaplnost. Ale určitě nejtěžší musí být něco takového prožít a jít dál,“ věří.

Úspěšná spisovatelka, básnířka, literární kritička a redaktorka chtěla do Mojenky zakomponovat současné poznatky o přírodě, které jí připadají důležité. Zároveň si ale nepřála čtenáře unudit.

„Dokázat to pro mě byl asi nejzajímavější úkol. Proto jsem si vypůjčila postavu Mojenčiny maminky, která je přírodovědkyně, a vložila jí je do úst. Protože vypráví zajímavosti ze světa přírody, zejména stromů, své dcerce, kterou chce strhnout, samozřejmě zjednodušuje a snaží se to udělat co nejzajímavějším, přivést Mojenku k úvahám, které považuje za podstatné, což se mi hodilo,“ popisuje autorka chvíle, která sama považuje za jedny z nejhezčích a nejintimnějších, co spolu knižní maminka s dcerou zažívají.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

Lidskou, dobrodružnou i veselou atmosféru něžného vyprávění doplňují bohaté ilustrace Andrey Tachezy. „Její ilustrace nemohly být hezčí, náladovější a přiléhavější, než jsou. V mých očích se k textu jedinečně hodí a kromě toho jsou mu věrné,“ pochvaluje si spolupráci spisovatelka.

„Navíc si Andrea dobře nastudovala encyklopedickou podobu rostlin, zvířat i krajinných prvků, o kterých v novele píšu, takže přes veškerou snovost, barevnou uměřenost a invenčnost jsou její ilustrace i realistické, což je pro mě důležité — nejsou však doslovné.“

Poslechněte si rozhovor se spisovatelkou Olgou Stehlíkovou na Rádiu Wave.

Knihu pro čtenáře od devíti let vydalo nakladatelství Host. „Věřím ale, že si počtou i podstatně starší čtenáři, (…) a to nezávisle na pohlaví,“ podotýká Stehlíková s tím, že v popředí příběhu sice stojí svérázné děvče z vesnice u Prahy, ale jeho téma je univerzální. Zachycuje totiž podle ní obyčejné i neobyčejné lidské věci, situace, prožitky a pocity.

„Je to příběh o vazbách, o které bychom všichni měli pečovat nebo si jich aspoň cenit: s přírodou, krajinou, domovem a s blízkými lidmi. A je to i příběh o dospívání, o přerodu z dítěte v teenagera,“ dodává autorka.

Olga Stehlíková vystudovala bohemistiku, obecnou lingvistiku a publicistiku. Připravuje magazín Tvaru online Ravt, řídí edici poezie Odeon a píše interpretace básnických sbírek pro ČT Art (pořad Jedna báseň). Od roku 2014 vydala tři básnické sbírky: Týdny, Vejce / Eggs a Vykřičník jak stožár. S Milanem Ohniskem napsala pod pseudonymem Jaroslava Oválská sbírku Za lyrický subjekt. Skladba O čem mluví Matka, když mlčí vyšla knižně v roce 2020. Publikovala také povídky a čtyři novely pro dětské čtenáře. 

Je nositelkou ceny Magnesia Litera, Básně CZ/SK za poezii a ceny Tvárnice za literární kritiku. Její básně byly přeloženy do 12 jazyků a jsou také součástí mnoha zahraničních antologií poezie. Knižně jí vyšel výbor v němčině, rumunštině a slovinštině.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 knih Mojenka, napište nám až do tohoto pátku 8. července do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje dílo, za které získala Olga Stehlíková cenu Magnesia Litera?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme