Jeden host a přitom přišli hned tři. Martin Klásek propůjčil svůj hlas dvěma světoznámým loutkám

Na cestách s Petrem Voldánem byl tentokrát Martin Klásek, majitel hlasu dvou světoznámých loutek, a pochopitelně osobně i Spejbl a Hurvínek. V pondělí 4. července po 18. hodině jsme cestovali i s dřevěnými světoběžníky, kteří už promluvili ve čtyřiadvaceti jazycích.

Divadlo Spejbla a Hurvínka založil jako první profesionální loutkovou scénu v Československu prof. Josef Skupa v Plzni roku 1930.

Jeho hlavní protagonisté - Spejbl a Hurvínek, otec a syn, reprezentující rozdílný pohled dvou generací na svět, už předtím úspěšně působili na amatérské loutkové scéně v oblíbených kabaretních pořadech.

Čtěte také

Spejbla a Hurvínka mluví tradičně jeden herec, střídající hluboký hlas otce Spejbla s Hurvínkovou komickou dětskou fistulkou. Tuto tradici založil už ve 20. letech profesor Skupa, pokračoval v ní více než 40 let Miloš Kirschner a navázal na ni i současný interpret S+H Martin Klásek.

Loutkář a zpěvák Martin Klásek je interpretem Hurvínka a Spejbla a také šéfem uměleckého souboru Divadla Spejbla a Hurvínka. Do Divadla Spejbla a Hurvínka nastoupil v šestnácti letech jako technik a zakrátko přechází do uměleckého souboru.

První debut absolvoval v roce 1974 v dětské hře Hurvínek mezi broučky. Od roku 1982 začal pravidelně alternovat legendárního Miloše Kirschnera. Po Kirschnerově smrti v roce 1996 se stal jeho nástupcem v interpretaci dvou hlavních loutek. Pro divadlo též napsal a režíroval několik her.

Petr Voldán spolu s Hurvínkem

Martin pokračuje také ve svých mimodivadelních aktivitách. Občas se věnuje dabingu. V rolích S+H natáčí nové CD, vystupuje v televizi. Potvrzuje tak, k radosti divadla i jeho fanoušků, životaschopnost této světově ojedinělé divadelní tradice.

Cestovali jsme na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice s Martinem Kláskem a také Spejblem a Hurvínkem. Petr Voldán měl jednoho hosta a přitom přišli hned tři. Poslechněte si záznam přenosu z Radiokavárny Českého rozhlasu Hradec Králové v Havlíčkově ulici.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Související