Státní zástupkyně obžalovala z podvodu dva lidi a bývalého soudce. Měl zneužít své pravomoci

Státní zástupkyně z Obvodního státního zastupitelství v Pardubicích obžalovala tři lidi z podvodu se škodou téměř 1,5 milionu korun. Na dotaz České televize to uvedl mluvčí zastupitelství Aleš Veselý. Jedním z nich je i bývalý soudce Okresního soudu v Kutné Hoře Milan Závurka. Ten měl podle dřívějšího vyjádření policie hlavnímu pachateli podvodu pomáhat tím, že pod hlavičkou soudu vydával nepravdivá potvrzení o pachatelově majetku. Někdejší soudce čelí obžalobě ze zneužití pravomoci. Případ nyní projedná pardubický okresní soud.

„Dozorová státní zástupkyně podala 22. června obžalobu u Okresního soudu v Pardubicích. Obžaloba byla podána na tři obviněné,“ sdělil ČT Veselý. Doplnil, že obžaloba byla podána pro zločin podvodu, účasti na podvodu a zločin zneužití pravomoci úřední osoby.

Policisté trojici zadrželi předloni v září a následně s nimi zahájili trestní stíhání. Nepravdivá potvrzení, která měl soudce vydávat, měla poškozeným sloužit jako záruka o majetku hlavního pachatele, ze kterého měly být v budoucnu uhrazeny jejich pohledávky.

„Poškození pak byli i na základě těchto potvrzení ochotni půjčovat hlavnímu pachateli finanční částky v řádech statisíců korun s mylnou vidinou návratnosti vložených prostředků,“ uvedl před dvěma lety v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

V případě odsouzení hrozí obviněným za podvod dva až osm let odnětí svobody. Za zneužití pravomoci úřední osoby bývalému soudci až deset let vězení.

Soudce rezignoval

Krátce po zadržení v září 2020 soudce Závurka na svou funkci rezignoval. O tom, že mezi stíhanými má být právě soudce z Kutné Hory, informoval server Česká justice. Jeho informaci v roce 2020 potvrdil předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal, do jehož obvodu kutnohorský okresní soud spadá.

Závurka podle ČTK působil jako soudce od roku 1991. Byl členem KSČ a věnoval se civilnímu soudnictví.