Brzo po startu 179 km dlouhé 2. etapy Sibiu Cycling Tour vedoucí ze Sibiu k Bâlea Lac byly k mání dvě prémie. Už na 6. km vrchařská trojka. Poprali se o ní jezdci World stájí. Vyhrál ji Javier Romo (Astana) před Xandresem Vervloesem (Lotto-Soudal) a Luis Lührsem (Bora-hansgrohe). Na 20. km následovala první ze tří dnešních sprinterských prémií. Zájem měli ti, co tady myslí na bodovací soutěž a kteří se prosadili v závěru včerejší etapy. Vyhrál včera druhý Nicolas Della Valle (Giotti) před vítězem včerejší etapy Filippo Fiorellim (Bardiani) a čerstvým šampionem Nizozemska Pascalem Eenkhoornem (Jumbo-Visma).

Bezprostředně po prémii ujela sedmičlenná skupina, v níž jsme měli zastoupení. Společně s Iustinem Vaidianem (MentoRise), Stefano Gandinem (Corratec), Conorem Schunkem (Global 6), Serbanem Luncanem (Rumunsko), Ericem Lutterem (P&S Benotti) a Luukem Herbenem (Abloc) odjel i Petr Klabouch z ATT Investments.

Právě Petr byl teoreticky nejnebezpečnější, protože před etapou ztrácel na průběžného lídra na 24. místě pouhých 12 vteřin. Ovšem bylo jasné, že závěr dnešní etapy bude tak náročný, že kluci z úniku neměli snad ani teoretickou šanci na úspěch. Proto peloton vedený cyklisty Bora-hansgrohe a Jumbo-Visma si mohl dovolit nechat šestici, jelikož Herben z úniku vypadl, náskok až k 7 minutám.

Zatímco vepředu se skupina smrskla na čtyři lidi: Petra Klaboucha, Gandina, Luttera a Schunka, v pelotonu začali na špici pracovat i vybraní jezdci Drone Hopper, Vorarlberg, Israel-Premier Tech a posléze i Cofidis. To vše za polojasného počasí, 31°C a slabého větru.

Petr stihl vyhrát obě zbývající rychlostní prémie a po poslední z nich 30 km před cílem skupinu opustil. Její náskok v té době činil ještě 1:20 na peloton, ale následně vzal rychle za své. To už se začala silnice pomaličku zvedat směrem vzhůru a až do cíle tomu nebylo jinak.

První z pelotonu 15 km před cílem atakoval Colin Stüssi (Vorarlberg) a k němu se připojil Jan Bárta (Elkov-Kasper). Z pelotonu, který vedli tři borci Drone Hopper, se začalo z tempa pomaličku odpadat. Stüssi Bártovi přestal stačit a ten se 9 km před cílem osamostatnil na čele. Za ním se vytvořila skupina zhruba 20 lidí. 6 km před cílem, když ze skupiny stíhačů atakoval další borec Vorarlbergu, měl Bárta náskok 37 sekund.

Jan Bárta (13.) a Jakub Otruba (17.), dva nejlépe umístění z českých cyklistů v etapě k Balea Lac.

Útok Vorarlbergu zredukoval čelní skupinu na 12 lídí, mezi nimiž nebyl vidět ani jeden z českých jezdců, a tato skupina rychle dojela cyklistu Elkov-Kasper. Bárta se do skupiny zabudoval, ale bylo to pro něj čím dál víc na morál, což je ovšem jedna z jeho mnoha předností. Bojoval až do konce a cílem projel jako nejlepší z českých cyklistů na 13. místě.

Etapa byla až pod závěrečný kopec rovinatá. Podařilo se ujet skupině jezdců, která si vypracovala osmiminutový náskok, a teprve tehdy začal peloton pracovat a výhodu uprchlíků postupně zkracoval. Na začátku stoupání jsem zkusil zaútočit, připojil se ke mně ještě jeden cyklista a 10 kilometrů jsme jeli jen ve dvou. Poté jsem ho ale ztratil a 5 kilometrů před cílem mě dojela čelní skupina, které jsem se snažil co nejdéle udržet. Na to, že nejsem čistokrevný vrchař, to dnes bylo dobré a výsledek beru,“ hodnotil své vystoupení v rumunských horách Jan Bárta.

2 km před cílem atakoval z čelní skupiny Cian Uijtdebroeks (Bora-hansgrohe) a zachytit se ho dokázali jen dva cyklisté. Jeho týmový kolega Giovanní Aleotti a Belgičan Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal). 19ti letý nováček německého týmu jel zbytek stoupání takové tempo, že zezadu už nikdo nedokázal přijet. A navíc připravil půdu pro vítězství Aleottiho, který si tak vytvořil velmi dobrou pozici k obhajobě loňského prvenství.

Petr Kaltofen (ATT Investments): "Petr Klabouch využil účast v úniku na to, že se dvěma vyhranými prémiemi dostal na 3. místo ve sprinterské soutěži se ztrátou jen dvou bodů na vedoucího závodníka. Karel Camrda se po dnešku posunul na 4. místo v soutěži do 23 let. To jsou naše aktiva z nejtěžší etapy."

Jan Bárta je i v průběžné klasifikaci nejlepší z českých cyklistů, konkrétně na 12. místě se ztrátou +1:11 na Aleottiho. Karel Camrda ztrácí v soutěži mladíků na 4. místě +5:01 na Uijtdebroekse. Bodovací soutěž vede i nadále Filippo Fiorelli, vrchařskou Lukas Meiler z Team Vorarlberg (o 1 bod před Dominikem Neumanem) a tento celek vede i týmovou soutěž. V ní je Elkov-Kasper na 4. místě se ztrátou +4:13 na tento v rakousku registrovaný tým. ATT Investments na 11. místě z 27 klasifikovaných týmů má odstup +18:48 min.

Zítra jsou na pořadu dvě etapy. Nejprve 12,5 km dlouhá časovka do vrchu a pak kratší 98 km měřící etapa s převýšením 1335 metrů, na čemž budou mít hlavní podíl dvě vrchařské trojky a jedna dvojka. K mání bude i jedna sprinterská prémie.

Výsledky.