Hlavní obsah

Pospíšil „přemýšlí“, zda odstoupit z voleb. Zatím zůstává a cení si podpory

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Jiří Pospíšil má v podzimních komunálních volbách kandidovat jako „dvojka“ za koalici Spolu.

Reklama

aktualizováno •

Předsedkyně TOP 09 pro Lidové noviny uvedla, že by na místě Jiřího Pospíšila nekandidovala kvůli kauze Dozimetr v podzimních pražských volbách. Pospíšil zatím neodstoupil. Pro Seznam Zprávy uvedl, že „o věci přemýšlí“.

Článek

Předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil nehodlá zatím vyslyšet výzvy stranické předsedkyně Markéty Pekarové Adamové, že by kvůli někdejšímu spojení s aktéry kauzy Dozimetr neměl kandidovat v Praze v podzimních volbách.

„Já na jeho místě bych určitě nezatěžovala všechny kolegy svým případem a účastí v něm. Kdybych byla na jeho místě, odpovědnost bych vyvodila minimálně v té míře, že bych nekandidovala v dalších volbách,“ prohlásila Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro Lidové noviny.

Jiří Pospíšil pro Seznam Zprávy v SMS zprávě napsal, že je z reakce předsedkyně TOP 09 „upřímně překvapen“. „Minulý týden jsme spolu jednali. Měl jsem z jednání pocit, že hledáme řešení, ne, že to budeme komentovat do médií ještě před tím, než řešení nalezneme,“ uvedl politik, který je s kauzou Dozimetr spojován především kvůli svému bývalému poradci a blízkému spolupracovníkovi Jiřímu Fremrovi.

Ten už z TOP 09 vystoupil. Jméno Jiřího Fremra uvádějí policejní dokumenty k případu, v němž policie obvinila skupinu lidí kolem politika STAN Petra Hlubučka a podnikatele Michala Redla kvůli korupci a manipulování zakázek v pražském dopravním podniku. Jiří Fremr se podle policie s Redlem stýkal a podle výpovědi jednoho z obviněných, kterou přinesly Seznam Zprávy, byl součástí skupiny a využíval pro její zájmy politický vliv TOP 09.

Předsedkyně TOP 09 ve zmíněném rozhovoru uvedla, že už před lety otázku spolupráce Jiřího Pospíšila s Jiřím Fremrem řešila: „Osobně jsem mu velmi důrazně doporučovala už před mnoha lety, aby s ním nespolupracoval. Protože jsem v něm neviděla správnou osobnost.“

Jiří Pospíšil se po propuknutí kauzy od svého spolupracovníka distancoval, avšak jejich spojení opět připomněl obviněný podnikatel Pavel Dovhomilja. Ten usiluje o pozici spolupracujícího svědka a Seznam Zprávám popsal, že Fremr jednal s hlavou organizované skupiny Michalem Redlem i jménem Jiřího Pospíšila. Dovhomilja tvrdí, že společně uzavřeli dohodu, jak si rozdělit vliv v městských firmách. „Ta dohoda vznikla po volbách, rozdělili si vliv. V dopravním podniku byli všichni, ale třeba Pražská plynárenská připadla TOP 09 a Michal Redl to respektoval.“

Jiří Pospíšil minulý týden na twitteru sdělil, že na slova obviněného Pavla Dovhomilji chce reagovat přímo jako svědek na policii. Požádal Národní centrálu proti organizovanému zločinu, aby ho předvolala. A to se prý také stalo. „Děkuji NCOZ za rychlou reakci. Na základě mé středeční žádosti jsem už dostal termín k výslechu v kauze, ve které budu vypovídat jako svědek,“ napsal na svůj twitterový profil.

Poděkování do koalice

V pondělí pak pražský předseda TOP 09 v reakci na slova předsedkyně strany uvedl, že cítí velkou podporu pražské organizace TOP 09 i koaličních partnerů. „I tak ale o této věci přemýšlím a hledám variantu, která bude nejvhodnější nikoli pro mě, ale pro kandidátku Spolu,“ sdělil Seznam Zprávám s tím, že se rozhodne v řádech dnů.

Na rozdíl od Markéty Pekarové Adamové se totiž pražští koaliční partneři (ODS a KDU-ČSL) za Jiřího Pospíšila postavili.

Předseda pražské organizace ODS Marek Benda uvedl, že nepokládá vzkazy přes média mezi straníky nikdy za šťastné. „Osobně Jiřího Pospíšila k ničemu nevyzývám ani soukromě, protože řečem spolupracujících obviněných pro média nevěřím nikdy. A bramboračce na pražském magistrátu, kde se odpovědný primátor i náměstek tváří, že oni nic, oni muzikanti, přestávám rozumět. Byly tam některé osoby s výkonnou mocí a ty za nic nemohou a řadový zastupitel ano???“ napsal v SMS zprávě Marek Benda.

Pospíšila, který byl po minulých komunálních volbách předsedou klubu pražských zastupitelů TOP 09, se zastala i další členka ODS Alexandra Udženija. Uvedla, že výrokům Markéty Pekarové Adamové „nerozumí a připadají jí unáhlené“.

„Ke změnám na kandidátce zatím nevidíme žádný důvod. Jiří Pospíšil má podporu jak svých kolegů z TOP 09 v Praze, tak nás – svých koaličních partnerů. Škoda, že ne své předsedkyně…“ řekla Seznam Zprávám Udženija, která by podle nynějšího návrhu měla být na 6. místě kandidátky koalice Spolu v Praze.

Jiří Pospíšil je navržen na 2. místo za lídrem Bohuslavem Svobodou z ODS. K odchodu z kandidátky ho nevyzývají ani pražští lidovci.

„Toto je věc, kterou si musí vyřešit Jiří Pospíšil. Nám na klubu tvrdil, že s panem Redlem nepřišel nikdy do styku. Nemám důvod mu nedůvěřovat. Jestli si to vyhodnotí tak, že na kandidátce zůstane, budeme to respektovat,“ řekl pro Seznam Zprávy Jan Wolf, který má být „čtyřkou“ na kandidátce za lidovce. „Já věřím, že ať už Jiří Pospíšil zůstane na kandidátce, či ne, tak nám to ani v jednom případě neublíží,“ dodal Wolf.

Spolustraníci Jiřího Pospíšila, které redakce Seznam Zpráv oslovila, příliš sdílní nejsou.

Michal Hroza, který má za TOP 09 v komunálních volbách v Praze kandidovat z pátého místa, situaci komentovat nechtěl s tím, že to je věc předsedkyně a Jiřího Pospíšila. „Já myslím, že je to teď na Jiřím Pospíšilovi, aby tuhle věc zvážil,“ řekl pouze.

„Samozřejmě, že celá ta kauza je nepříjemná a vrhá teď stín na spoustu dobré práce, kterou jsme na magistrátu pro Pražany udělali. Předpokládám, že se sejdeme jako celé vedení pražské TOP 09 a vyhodnotíme argumenty a fakta. A z toho vzejde konsenzuální rozhodnutí,“ reagoval na zaslanou SMS jeho kolega Jan Chabr.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření Jana Chabra.

Reklama

Doporučované