Koně léčí, připomíná olympijská vítězka Eva Samková

21.6.2022 00:00   |   Tiskové zprávy
Pokud to neví celý svět, tak celá republika určitě: Nejrychlejší holka vesmíru miluje koně. Však také za olympijské zlato jednoho dostala. Koně jsou součástí jejího tréninku, ale i léčby, když přijde zranění.

Samkova

„Koně jsou pro mě útěk z reality. Vždycky si u nich odpočinu a vypnu. Jsou pro mě důležití,“ svěřuje se snowboardcrossařka Eva Samková. „Myslím si, že koně léčí všechny lidi, kteří se jim přimotají do cesty,“ dodává.

Skrytou sílu koní podle ní nemusí vyhledávat jen ten, kdo má prokazatelné fyzické problémy. „Koně pomáhají léčit psychické problémy, ale klidně i úplně zdravým lidem mohou pomoci ustát těžké období,“ doporučuje Eva.

Právoplatná forma rehabilitace

Nejlepší je, že takzvaná hipoterapie, která se ovšem dnes označuje zkratkou HTFE (hipoterapie ve fyzioterapii a ergoterapii), není ani omezená věkem. Pomoci dokonce může i těm nejmenším dětem. Jako se to děje ve spolku Caballinus, kterého se Eva Samková stala ambasadorkou.

Caballinus je nezisková organizace, jejímiž klienty jsou například, které trpí dětskou mozkovou obrnou, autistickými rysy, mají skoliózu nebo třeba zrakovým postižením.

Pomocí hiporehabilitace a dalších léčebných metod se tu v rámci komplexní rehabilitace dlouhodobě pomáhá nejen dětem, ale přístup místních odborníků celkově zlepšuje kvalitu života v celé rodině malého klienta.

V Caballinu totiž není hipoterapie jen doplňkovou metodou, ale právoplatnou formou rehabilitace. Pomáhá se tu také lidem po úrazech, a dokonce koně mohou ulevit i při respiračních onemocněních.

Dechové svaly se totiž podílí na vadném držení těla. Díky pohybu koňského hřbetu se zlepší držení těla, svaly dechového aparátu se zpevní a zároveň se zvýší jejich výkon, a tím i kapacita plic.

Děti od tří měsíců

„Nejlepší na tom, že tady pomáhají dětem už od tří měsíců, ale jejich péče pokračuje přes dospělé a starají se také o lidi v paliativní péči. Ti se koní třeba jen dotýkají, ale i to jim pomáhá. Lidé v paliativní péči by ale nebyli nikdy schopní přijet sem za koněm, a tak je potřeba koníka dovézt za nimi,“ vysvětluje Eva Samková.

Se spolkem Caballinus úspěšnou sportovkyni pojí nejen láska ke koním a touha pomáhat druhým, ale právě i spolehlivý partner pro jejich cesty, kterým se stala Toyota.

Eva Samková jezdí oblíbeným SUV RAV4, ale v Caballinu potřebovali ještě výkonnější stroj, aby v pohodě uvezl i přívěs s koněm. Mají proto super výkonný pick-up Hilux.

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci