Ostré kry v očích. Poezie a próza současných islandských autorů

4. červenec 2022

Souzvuk představí tvorbu trojice současných islandských spisovatelů. Jsou jimi Sigurbjörg Thrastardóttir, Gyrðir Elíasson a Gerður Kristný. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Překlad Marta Bartošková a Helena Kadečková
Účinkují: Johanna Tesařová, Lucie Štěpánková, Hana Marie Maroušková a Luboš Veselý
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Vít Vencl
Natočeno: v roce 2022

Sigurbjörg Thrastardóttir vystudovala komparatistiku, žurnalistiku a masovou komunikaci na Islandské univerzitě v Reykjavíku. Byla nominována na prestižní Cenu Severské rady za literaturu. Její zatím poslední knihou z roku 2020 jsou mikropovídky Matky kosmonautů, humorné, surrealistické texty plné jazykových hříček a hraničních situací.

Čtěte také

Uznávaný spisovatel Gyrðir Elíasson je autorem řady básnických a povídkových sbírek i několika románů. Některá jeho díla vyšla i v českých překladech. Kromě tvůrčího psaní se věnuje překladům. Za své práce obdržel různá ocenění, mimo jiné prestižní Cenu Severské rady za literaturu. Autorův fiktivní svět (ať už v básních nebo povídkách) není příliš zalidněn, a pokud ano, splývají v něm hranice mezi živými a mrtvými, mezi lidmi, zvířaty a bizarními bytostmi.

Všestranná literátka Gerður Kristný po studiích francouzštiny a literární vědy pracovala nějakou dobu jako šéfredaktorka společenského magazínu a novinářka na volné noze, nyní se řadu let se živí výhradně literaturou. V roce 2010 obdržela islandskou literární cenu za sbírku Krvavé kopyto, jež tematicky vychází ze staroseverského mýtu o námluvách boha lásky Freye a obryně Gerdur, kterou autorka interpretuje jako oběť psychologického nátlaku. Za tuto knihu byla také nominována na prestižní Literární cenu Severské rady.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.