Nadal na grandslamech vyhrál i 16. letošní zápas. Ve čtvrtfinále Wimbledonu je také Kyrgios

4. 7. 2022, 22:44
Aktuality 24
WIMBLEDON - Rafael Nadal dál drží letošní neporazitelnost na grandslamech. Ve Wimbledonu šampion z let 2008 a 2010 postoupil po výhře 6:4, 6:2, 7:6 nad Nizozemcem Boticem van de Zandschulpem do čtvrtfinále a dál může pomýšlet na třetí titul z londýnské trávy. O semifinále si zahraje i Rumunka Simona Halepová po jasném vítězství 6:1, 6:2 nad čtvrtou nasazenou Španělkou Paulou Badosaovou.
Rafael Nadal (© AFP)

Vítěz rekordních 22 grandslamových turnajů Rafael Nadal vyhrál po triumfu na Australian Open a Roland Garros i letošní šestnáctý zápas na turnajích velké čtyřky.

Stejně jako v Paříži neztratil s Boticem Van de Zandschulpem ani set, ačkoli ve třetím setu si situaci zkomplikoval a nakonec proměnil až čtvrtý mečbol. Mezi osmičku nejlepších postoupil druhý nasazený Španěl na šestnáctém grandslamu za sebou.

"Po tom, co se stalo v posledních měsících, a že jsem tady tři roky nehrál, jsem šťastný, že můžu být ve Wimbledonu takhle daleko. Nemůžu si stěžovat," řekl Nadal, jenž dlouho zápasí s chronickými problémy s chodidlem. "Botic se ve třetím setu hodně zlepšil a od stavu 5-2 to bylo ještě vyrovnané," dodal Nadal.

Jeho dalším soupeřem bude Američan Taylor Fritz, s nímž v březnu prohrál finále turnaje Masters v Indian Wells. V Kalifornii ale hrál s únavovou zlomeninou žebra. Fritz dnes nedal šanci Australanovi Jasonu Kublerovi a je poprvé ve čtvrtfinále grandslamu.

Kublerův krajan Nick Kyrgios zdolal Američana Brandona Nakashimu 4-6 6-4 7-6 3-6 6-2 a zahraje si potřetí v kariéře a poprvé po sedmi letech grandslamové čtvrtfinále.

Bouřlivák z Canberry vyřadil 56. hráče světa i přes bolavé rameno, které si nechal několikrát ošetřit. Sedmadvacetiletý Kyrgios odehrál po bitvě s nasazenou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem další náročné utkání.

Po ztrátě prvního setu si vzal léky, aby uklidnil bolavé rameno, a po zisku druhé sady si nechal ruku několikrát masírovat. Díky servisům, jejichž rychlost často přesahovala 200 kilometrů v hodině, získal vedení 2-1.

Nakashima se nevzdal a díky dvěma brejkům srovnal. V rozhodujícím dějství Kyrgios dvakrát získal soupeřův servis a po více než třech hodinách proměnil první mečbol. Pomohl si 35 esy, celkem zahrál 78 vítězných míčů.

O první semifinále na grandslamu si zahraje s Chilanem Cristianem Garínem, jenž po čtyřech a půl hodinách otočil zápas s Australanem Alexem de Minaurem ve výhru 2-6 5-7 7-6 6-4 7-6 a premiérový postup do čtvrtfinále grandslamu.

Šestadvacetiletý Garín nezískal v předchozích třech zápasech s De Minaurem ani set a dnes prohrával už 0-2. Po úspěšném tie-brejku však rodák ze Santiaga ožil a vyrovnal na 2-2. V pátém setu měl De Minaur za stavu 5-4 dva mečboly a pak zahodil i vedení v super tie-breaku 5-3. Garín vyhrál šest výměn v řadě a nakonec vyhrál 10-6.

Garín je prvním Chilanem po 13 letech v grandslamovém čtvrtfinále. Naposledy se tak daleko dostal Fernando González v roce 2009 na Roland Garros.

Bývalá světová jednička Simona Halepová smetla Paulu Badosaovou, jež ve 3. kole vyřadila Petru Kvitovou, za necelou hodinu a živí naději na zopakování londýnského triumfu z roku 2019. Od té doby postoupila třicetiletá Rumunka na grandslamech mezi nejlepší čtyři pouze na Australian Open 2020. V dalším kole narazí na Američanku Amandu Anisimovou.

Další postupující se dnes stala Jelena Rybakinová. Třiadvacetiletá tenistka z Kazachstánu zatím neztratila ani set, Chorvatku Petru Martičovou přehrála 7-5 6-3 a ve čtvrtfinále vyzve Australanku Ajlu Tomljanovicovou.

• WIMBLEDON 2022 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 40.350.000 liber
pondělní výsledky (04. 07. 2022)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Nadal (2-Šp.) - Van de Zandschulp (21-Niz.) 6:4, 6:2, 7:6 (8:6)
Fritz (11-USA) - Kubler (Austr.) 6:3, 6:1, 6:4
Garín (Chile) - De Minaur (19-Austr.) 2:6, 5:7, 7:6 (7:3), 6:4, 7:6 (10:6)
Kyrgios (Austr.) - Nakashima (USA) 4:6, 6:4, 7:6 (7:2), 3:6, 6:2
• Dvouhra žen - osmifinále •
Halepová (16-Rum.) - Badosaová (4-Šp.) 6:1, 6:2
Rybakinová (17-Kaz.) - Martičová (Chorv.) 7:5, 6:3
Anisimovová (20-USA) - Tanová (Fr.) 6:2, 6:3
Tomljanovicová (Austr.) - Cornetová (Fr.) 4:6, 6:4, 6:3
• Dvouhra juniorek - 2. kolo •
Bartůňková (3-ČR) - Ewaldová (Pol.) 7:5, 6:1
Klimovičová (16-ČR) - Lacyová (Brit.) 6:0, 6:2
• Čtyřhra juniorů - 1. kolo •
Nicod/Bailly (4-ČR/Belg.) - Braswell/Prižmič (USA/Chorv.) 2:6, 7:5, 10:8
Menšík/Pieczkowski (6-ČR/Pol.) - Jones/Macuoka (Jap.) 6:4, 6:4
Bartoň/Artnak (8-ČR/Slovin.) - Barbier Gazeu/Gea (Fr.) 3:6, 7:6 (11:9), 10:7.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
goodtennisfan
Hodně tu lidí stále brečí kvůli AO22 a teď i USO22, že tam Djokovic nebude...je to jeho rozhodnutí a jeho blbost..

Navíc loni měl také W a USO bez Nadala (tam to je zase Nadalova blbost náročným stylem hry), tak se to letos otočilo a Nadal bude mít 2 GS bez Djokoviče - spraveldnost existuje smile
Reagovat
Patik
spravodlivosť neexistuje a neporovnávajte stále hrušky s jablkami.
Reagovat
Ondrej2280
presne tak, ziadna spravidlovost, faktor KEBY a spiknutia:))) rozhodne to, kto bude mat na konci najviac GS trofeji a bez vyhovoriek:))
Reagovat
annah
Stejné to teda není ani náhodou.
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
goodtennisfan
Máš pravdu, není to stejný.. Djokovič nedokázal USO bez Nadala vyhrát (jednou tam někoho napálil míčkem a jednou dostal nakládačku od Medvedeva)

Nadal USO bez Djokoviče vyhraje smile
Reagovat
Ondrej2280
vyhra ho s djokovicom, bez djokovica a dokonca aj s kyrgiosom, ale to je ze vraj zas hrac, ktory by vyhraval, ale sam to nechce:)))))
Reagovat
Tennisfan77
Pamatuje někdo nějaké GS finále, kde se utkal hráč big3 s hráčem mimo big3 + Murray a ten hráč mimo big3 měl alespoň teoretickou šanci vyhrát, případně hráče big3 alespoň trápil?

Mě napadá jenom Wawrinka, jinak to vše bylo podpis only.
Reagovat
dappe
Jen za poslední dobu jich je docela dost :D Dvakrát Medveděv, Tsitsipas na RG, Thiem na AO...
Reagovat
goodtennisfan
USO 2009
Reagovat
Ondra979
presne - USO2009..bohuzel to byl Roger, kdo ten zapas prosustroval naprosto nepochopitelne..pak ten MEdvedev urcite, Tsip ani ne, ten sice vedl dva nula, ale pak uz sanci nemel..Thiem na AO mozna, ale taky na to nemel
Reagovat
Tennisfan77
Medvedev Ok, Tsitispas souhlas níže, neměl na to, od třetího setu byl jasně horším hráčem.
Reagovat
Krisboy
Začínám mu přát ten kalendářní gs. To by bylo panečku počteníčko. Včera hrál slušně, titul je rozhodně možný.
Reagovat
Tennisfan77
Má obrovskou šanci, to je bez debat. Taky tomu dost věřím. Zraněny není, Djokovicova forma je otázkou a nikdo jiný ho na GS neporazi.
Reagovat
baba
Nadal -Běhal jako laňka, takže buď - speeduje, aby necítil bolest ale je to doping,nebo to hraje a taková katastrofa, jak tvrdí, to není....
doufám, že to nevyhraje!!!!!!
Reagovat
aape
vidím to stejně, nezaslouží si to smile
Reagovat
gocii
Nebyl to nahodou 18. zapas?smile
Reagovat
Ondrej2280
Bol..:))
Reagovat
smazaný uživatel
Pan Zabloudil má s počítánm občas problém.

Iga vyhrála juniorku Wimbledonu v r. 2018 - v článku uvedl, že před 5 lety...

(https://www.tenisportal.cz/zpravy/letosni-wimbledon-je-bez-rusu-i-bodu-titul-obhajuje-djokovic-zensky-trun-je-volny-34937/)
Reagovat
gocii
Nebyl to nahodou 18. zapas?smile
Reagovat
papucRF
Herec jede
Reagovat
stopan
Herec a podvodnik zaroveň. Dalsi profesionalny invalid v sporte,aby mohol mal dopnigove vynimky ako astmatici.
Reagovat
brixner
Takžééé...pozóóór...:

Doufam, že to tady nevyhraje!
smile
smilesmile
Reagovat
annah
Taky doufám, kvůli situaci, že mu ze dvou GS odstraní hlavního rivala. Byť ten si za to může sám
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist