Posilujeme energetickou bezpečnost ČR: uzavřeli jsme smlouvy na dodávky palivových souborů se společnostmi Westinghouse a Framatome

ČEZ dnes uzavřel smlouvy se společnostmi Westinghouse a Framatome na dodávky palivových souborů pro Jadernou elektrárnu Temelín. Stvrdil tím důležitý krok směřující k dalšímu posilování energetické bezpečnosti České republiky. Oba dodavatelé, americký a francouzský, byli vybráni ve výběrovém řízení v dubnu letošního roku. Dodávky souborů na více než 10 let začnou v roce 2024. Hodnota kontraktu se pohybuje v řádu miliard korun.

Temelín

 

Obě vítězné společnosti jsou světovými lídry v jaderné energetice. „Výběr dvou dodavatelů zajistí do budoucna co největší plynulost dodávek strategické suroviny a minimalizuje rizika případných výpadků dodávek,“ vysvětluje ředitel Útvaru palivový cyklus společnosti ČEZ Ladislav Štěpánek.

Samotné výběrové řízení zahájil ČEZ v dubnu 2020, po předchozí čtyřleté přípravě. Dodávky do Jaderné elektrárny Temelín by obě společnosti měly zahájit v roce 2024. Aktuálně zde ČEZ disponuje palivovými soubory na přibližně dva roky provozu. Ještě vyšší je objem zásob v Jaderné elektrárně Dukovany.

„O zvýšení objemu zásob v obou jaderných elektrárnách jsme rozhodli už v roce 2016. I díky tomu disponujeme v Dukovanech dostatkem souborů na přibližně tři roky provozu všech bloků. Samozřejmě ale dál řešíme i diverzifikaci dodávek,“ dodává člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Westinghouse spustil svůj první komerční tlakovodní reaktor v roce 1957 a technologie této společnosti jsou základem pro téměř polovinu všech provozovaných jaderných elektráren na světě. Nabízí produkty a služby v oblasti projektování, výstavby, řízení, servisu a údržby jaderných elektráren a výroby a servisu klíčových jaderných komponent.

„Vítáme rozhodnutí Skupiny ČEZ diverzifikovat dodávky jaderného paliva a vybrat Westinghouse jako jednoho ze dvou nových dodavatelů palivových souborů pro Jadernou elektrárnu Temelín. Těšíme se na spolupráci s ČEZ na tomto projektu,“ říká Tarik Choho, prezident společnosti EMEA Westinghouse Operating Plant Services pro Evropu, Blízký východ a Afriku.

Framatome je mezinárodní společností s více než šedesátiletou historií, která se podílí na projektování jaderných bloků, navrhuje, servisuje a instaluje komponenty pro jaderné elektrárny, vyrábí jaderné palivo a dodává systémy měření a řízení. Je dodavatelem pro 380 jaderných bloků po celém světě.

„Uzavřený kontrakt je výsledkem dlouhodobého partnerství mezi našimi společnostmi. Demonstruje důvěru ČEZ ve spolehlivost našeho řešení, s ohledem na potřebu a požadavek vyrábět bezemisní energii v České republice,“ uvádí Lionel Gaiffe, výkonný viceprezident palivové divize společnosti Framatome.

Skupina ČEZ patří mezi nejvýznamnější ekonomické subjekty v České republice. Působí v zemích západní, střední a jihovýchodní Evropy. Hlavní předmět podnikání tvoří výroba, distribuce, obchod a prodej v oblasti elektřiny a tepla, obchod a prodej v oblasti zemního plynu, poskytování komplexních energetických služeb a těžba uhlí. Patří mezi deset největších energetik v Evropě, má více než 7 milionů zákazníků a zhruba 28 tisíc zaměstnanců.

Ladislav Kříž , mluvčí ČEZ

Zdroj zprávy: ČEZ, a.s.
ČEZ