Investovat do nemovitostí se vyplatí, jen když jsou prémiové

Názor
Inflace je standardním jevem, který snižuje kupní sílu peněz a každoročně nám ukrajuje část úspor. Do nedávna to většina lidí ani nepostřehla a přibližně dvou až tříprocentní inflace nebyla palčivým problémem.
Možnost koupě vlastní nemovitosti se běžným smrtelníkům stále více vzdaluje, a to vzhledem k jejich cenám, nedostatku vstupního kapitálu a podmínek hypoték. Ilustrační foto: Pixabay.com

Ovšem jen v letošním roce meziročně zrychlil růst spotřebitelských cen již po jedenácté a je nejvyšší za posledních třicet let, což má na svědomí neklid ve společnosti. Růst inflace se ukazuje jako nečekaně vysoký a při její výši 16 procent, která byla naměřena letos v květnu, už nestačí nechat úspory jen tak ležet na spořicím účtu, ale začít s investováním.

Mezi nejlepší a nejbezpečnější možnosti, kam vložit své prostředky, jsou dlouhodobě považovány nemovitosti, ale i zde se objevují jistá úskalí. Pokud člověk investuje do nemovitosti, neznamená to ale, že se touto cestou zcela vyrovná s inflací a finanční prostředky se zhodnotí adekvátními procenty.

Klíčovou roli totiž hraje výběr nemovitosti a její lokalita. Z dlouhodobého hlediska mohou ceny standardních nemovitostí i mírně klesnout, zatímco prémiové nemovitosti budou neustále na vzestupu, a díky své exkluzivitě budou vykazovat pozitivní trend růstu.

Hlavní příčinou poklesu hodnoty běžných bytů a domů bude konec fixací hypoték, kdy se nízké úrokové sazby vyšplhají na několikanásobek, a tím se i razantně zvýší měsíční splátky.

PSALI JSME:
Koupě nemovitosti ochrání i před vysokou inflací

V kombinaci s nárůstem ceny energií, paliva a potravin může tato situace být pro člověka až likvidační a bude se snažit nemovitost rychle prodat, a to i pod cenou. Lze tedy očekávat, že dalším efektem zdražování bude i to, že se na trhu objeví více nemovitostí, což sníží jejich cenu.

Bohužel, možnost koupě vlastní nemovitosti, se ale běžným smrtelníkům stále více vzdaluje, a to vzhledem k jejich cenám, nedostatku vstupního kapitálu a podmínek hypoték.

Dostupnější alternativou je investice do nemovitostních fondů, které představují zajímavé řešení i pro menší investory, kteří hledají vyšší zhodnocení, než jaké nabízí různé bankovní produkty. Díky možnostem různé výše a délky investice může každý efektivně využít své volné finanční zdroje.

Autor je předseda dozorčí rady Nemomax investičního fondu s proměnným základním kapitálem
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Jak inflace zamává s nemovitostmi?

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Investice

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná …

Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu

Po pondělím růstu zakončil index pražské burzy PX výše i úterní obchodní seanci. PX přidal 0,49 procenta (1 564,82 b.), což je jeho pátý růstový den v řadě. V čele růstu stály všechny společnosti z finančního …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Kyberzločinec se natahoval pro 13 milionů korun, ale neuspěl

Průzkum
Více než polovina Čechů a Češek se dostala do situace, kdy se někdo snažil ukrást peníze z jejich účtu nebo platební karty. Vyplývá to z výsledků nejnovějšího průzkumu, který Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) poskytla technologická a platební společnost Mastercard. Podle České bankovní asociace (ČBA) je nejvyšší zachráněná částka u jednoho klienta 13 milionů korun.