Dvě nové výstavy v královéhradecké galerii – Evy Jiřičky a Ladislava Jezbery

Eva Jiřička Mezi Sebou
Eva Jiřička Mezi Sebou

Příznivci umění se můžou těšit na dvě nové letní výstavy přichystané v Galerii moderního umění v Hradci Králové (GMU), kde se budou moci v parných dnech zchladit dávkou současného umění. Vernisáž proběhne 16. června 2022 v 18 hodin. Výstavy následně potrvají až do 4. září. Oba projekty jsou specifické tím, že byly vytvořeny královéhradecké galerii přímo na míru.

V prostoru Černé kostky mohou návštěvníci zhlédnout práce Evy Jiřičky (*1979), které se podobají spíše angažovanému sociologickému průzkumu než umění klasických forem. Na aktuální výstavě s názvem Mezi sebou autorka společně s kurátorkou Marianou Serranovou představí videoinstalaci ze série workshopů pro účastníky různých věkových kategorií. Cílem projektu bylo, aby se aktéři prostřednictvím kresby „pro druhého“ vcítili do odlišné generace, a tím překonali věkové hranice a došlo tak k vzájemnému propojení zdánlivě nepropojitelných světů. Jiřička pracuje dlouhodobě především se seniory, kteří jsou dnes zřejmě nejizolovanější sociální skupinou ze všech. I pro ně může být její výstava vítanou reflexí nebo zpestřením všedního dne.

Ve Foyer a v Bílé kostce vystaví své objekty sochař a konceptuální umělec Ladislav Jezbera (*1976). Autor reaguje na specifické prostředí vstupní haly královéhradecké galerie i na ušlechtilý materiál použitý v její výzdobě – mramor. Ve spolupráci s kurátorkou Juditou Kožíškovou připravil ve Foyer monumentální instalaci sestavenou z pětimetrových prefabrikovaných polystyrenových kvádrů. V projektu nazvaném EGO umělec vychází z myšlenky, že člověk je v principu tvor společenský a jako takový musí neustále „držet na uzdě“ své ego (já). Jen to mu umožňuje v rámci společnosti fungovat a přežít. Stejně tak si díky němu může uvědomit svou smrtelnost či jedinečnost lidského bytí. Výstava se zabývá právě tématem koexistence i vzájemného ovlivňování jedince a společnosti.

Kromě dvou uvedených výstav je v GMU i nadále k vidění také dlouhodobá výstava jičínského rodáka – performera a konceptualisty Miloše Šejna (*1947), pojmenovaná AQVA. Prezentuje výběr více než dvou desítek děl z autorovy celoživotní tvorby od konce 60. let 20. století až po současná videa a dvě site-specific instalace. Ústřední téma tvoří environmentální otázka vodního živlu, který představuje absolutně nezbytnou součástí našich životů, i když nám připadá tak všední a samozřejmý.

Galerie moderního umění v Hradci Králové je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Sídlí v historickém centru města v pozdně secesní budově. Stálá expozice sestavená z jejích sbírek sleduje vývoj českého moderního umění od začátku 20. století až po tvorbu současných umělců. Od roku 2008 má GMU ve své správě další dva soubory uměleckých děl – sbírku Galerie Vladimíra Preclíka a Křížovou cestu 21. století – cyklus sochařských děl přístupný ve volné přírodě nedaleko Kuksu.

 

Comments

comments

Vyhledat