Hlavní obsah

Zvládli byste test z dějepisu? Ukažte, zda dáte dohromady všech deset letopočtů klíčových událostí!

Foto: Cast of Thousands, Shutterstock.com

Foto: Cast of Thousands, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý má hlavu na něco jiného. Jsou mezi námi lidé, kteří vynikají v dějepisu a problém jim nedělají ani obávané letopočty. Patříte mezi ně a máte pamatováka na čísla a data, nebo je právě tohle vaše slabší stránka? To zjistíte v zábavném vědomostním kvízu.

Článek

Vědět, jak se co v historii odehrálo, a znát souvislosti, to je jedna věc. Ovšem zapamatovat si, kdy se to stalo s přesností na rok (nebo i den), to je něco docela jiného. Říkáte si, že letopočty a data vám ve škole nikdy nečinily potíže? Tak schválně ukažte, co všechno si pamatujete.

1. Letopočty se počítají podle kalendáře. První kalendář, který se podobá tomu našemu, je připisován Romulovi, bájnému zakladateli Říma. Víte, kdy měl být Řím, později jedna z nejrozsáhlejších říší ve starověkých dějinách, založen?
2. Vzpomenete si, kdy proběhla první námořní výprava Kryštofa Kolumba, která vedla k objevení Ameriky Evropany?
3. Velká francouzská revoluce přinesla Francii nahrazení absolutistické monarchie vládou lidu a později umožnila nástup vojevůdce Napoleona Bonaparta. V jakém roce propukla?
4. Víte, kdy probíhala třicetiletá válka, jedna z nejničivějších válek v dějinách? Šlo o konflikt mezi protestanty a katolíky a jednou z významných šarvátek byla i bitva na Bílé hoře.
5. V roce 1348 panovník Karel IV. zveleboval hlavní město českého království. Ke které z následujících událostí v tomto roce ovšem nedošlo?
6. V létě slaví celé Spojené státy americké Den nezávislosti. Připomínají si tak den, kdy byla přijata Deklarace nezávislosti, která vyhlásila samostatnost severoamerických kolonií a odtržení od britského impéria. Bylo to 4. července roku...
7. Ke které z těchto událostí došlo v roce 1914?
8. Nedávno jsme si připomněli kulaté výročí jedné zásadní události druhé světové války v Česku. K čemu došlo 27. května 1942?
9. V druhé polovině 20. století probíhal vesmírný závod mezi SSSR a USA. Každé velmoci se podařilo dosáhnout jednoho významného prvenství. Letopočty chceme dva: kdy byl první člověk ve vesmíru a kdy poprvé člověk stanul na Měsíci?
10. A něco lehkého na konec. Kdy vznikla samostatná Česká republika?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám