4. – 6. Miroslav Matušovič (Baník Ostrava) – 800 tisíc eur v roce 2005  Když Baník v sezoně 2003/04 získal mistrovský titul, Miroslav Matušovič byl v Ostravě považován za fotbalového boha. Jenže to se brzy změnilo. V polovině dalšího ročníku změnil dres a začal oblékat sparťanský, což mu fanoušci slezského klubu nikdy neodpustili. Lehké to ale neměl ani na Letné a v roce 2009 zmizel na Kypru. Profimedia.cz
 4. – 6. David Lafata (FK Jablonec) – 800 tisíc eur v roce 2013  Majitel Sparty Daniel Křetínský dlouho stál o Davida Lafatu, jeho jablonecký oponent Miroslav Pelta ale svůj klenot nechtěl nechat odejít. Nakonec ale svolil k odchodu a vyhlášený kanonýr přestoupil v lednu roku 2013 za 800 tisíc eur na Letnou. Spartu sice ve své první sezoně v rudém dresu k titulu nedovedl, branky ale střílet nepřestal. V dalším ročníku navlékl na ruku kapitánskou pásku a dovedl tým k prvenství v lize. V roce 2018 ukončil kariéru jako historicky nejlepší střelec samostatné české nejvyšší soutěže. Profimedia.cz
 3. Miroslav Slepička (Slovan Liberec) – 850 tisíc eur v roce 2005  Miroslav Slepička patří mezi útočníky, na kterých Sparta slušně vydělala. Na Letnou přišel v roce 2005 z Liberce. Společně s ním tehdy za stejnou částku přestupoval ze severu Čech i Libor Došek. Na Letné si vedl dobře a po třech letech odešel do Dinama Záhřeb, které za něho zaplatilo jeden a půl milionu eur. V létě roku 2011 se překvapivě vrátil na Letnou, do prvního týmu už se ale neprosadil a hrál pouze za béčko. Profimedia.cz
 2. Jan Kuchta (hostování z Lokomotivu Moskva) – 1 milion eur v roce 2022  V minulých letech několik bývalých hráčů Sparty přetáhla do Edenu Slavia, před pár dny se ale role obrátily. Jan Kuchta přerušil angažmá v Lokomotivu Moskva, kde má podepsaný kontrakt do roku 2026, a vrací se do české nejvyšší soutěže. Ovšem neoblékne sešívaný dres, jak to dělával před odchodem do Ruska, ale bude hájit barvy letenského celku, kde bude do konce sezony na hostování, za něž Sparta zaplatí rovný milion eur. V pražském klubu si od pětadvacetiletého forvarda, který se už zabydlel i v reprezentaci, hodně slibují. Profimedia.cz
6
Fotogalerie

Kadlec, Lafata a spol. 6 českých útočníků, za které Sparta zaplatila nejvíc peněz

Dlouho platilo, že koho chtěla Sparta získat, toho také dostala. Trenéři, kteří koučovali letenský celek, si často mohli ukázat, na koho se jim zachtělo. Zvlášť, pokud šlo o české borce z tuzemské ligy.

Sparta nejednou dokázala přeplatit konkurenci v boji o vyhlédnutého fotbalistu. Na Letnou přicházeli drazí cizinci, ale i čeští útočníci, jejichž čísla na cenovkách byla poměrně vysoká. Jména šesti českých forvardů, kteří Spartu stáli podle portálu TransferMarkt nejvíc peněz, najdete v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 7

4. – 6. Milan Pacanda (Zbrojovka Brno) – 800 tisíc eur v roce 2004

Milan Pacanda1.jpg

Když Spartu vedl František Straka, hodně stál o Milana Pacandu. Jelikož v té době nemělo sparťanské vedení problém koupit prakticky kohokoli, trenérovu přání vyhovělo.

Talentovaný útočník, který nikdy nenaplnil velká očekávání, začal letenské angažmá v roce 2004 a nevedl si vůbec špatně. Střílel góly a byl platným hráčem. Pak ale na lavičku usedl Jaroslav Hřebík, který s ním nepočítal, a posila za 800 tisíc eur odešla do rakouského Innsbrucku.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 7

4. – 6. Miroslav Matušovič (Baník Ostrava) – 800 tisíc eur v roce 2005

Matušovič.jpg

Když Baník v sezoně 2003/04 získal mistrovský titul, Miroslav Matušovič byl v Ostravě považován za fotbalového boha. Jenže to se brzy změnilo. V polovině dalšího ročníku změnil dres a začal oblékat sparťanský, což mu fanoušci slezského klubu nikdy neodpustili. Lehké to ale neměl ani na Letné a v roce 2009 zmizel na Kypru.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 7

4. – 6. David Lafata (FK Jablonec) – 800 tisíc eur v roce 2013

David Lafata.jpg

Majitel Sparty Daniel Křetínský dlouho stál o Davida Lafatu, jeho jablonecký oponent Miroslav Pelta ale svůj klenot nechtěl nechat odejít. Nakonec ale svolil k odchodu a vyhlášený kanonýr přestoupil v lednu roku 2013 za 800 tisíc eur na Letnou.

Spartu sice ve své první sezoně v rudém dresu k titulu nedovedl, branky ale střílet nepřestal. V dalším ročníku navlékl na ruku kapitánskou pásku a dovedl tým k prvenství v lize. V roce 2018 ukončil kariéru jako historicky nejlepší střelec samostatné české nejvyšší soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 7

3. Miroslav Slepička (Slovan Liberec) – 850 tisíc eur v roce 2005

Slepička.jpg

Miroslav Slepička patří mezi útočníky, na kterých Sparta slušně vydělala. Na Letnou přišel v roce 2005 z Liberce. Společně s ním tehdy za stejnou částku přestupoval ze severu Čech i Libor Došek. Na Letné si vedl dobře a po třech letech odešel do Dinama Záhřeb, které za něho zaplatilo jeden a půl milionu eur. V létě roku 2011 se překvapivě vrátil na Letnou, do prvního týmu už se ale neprosadil a hrál pouze za béčko.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 7

2. Jan Kuchta (hostování z Lokomotivu Moskva) – 1 milion eur v roce 2022

Jan Kuchta12.jpg

V minulých letech několik bývalých hráčů Sparty přetáhla do Edenu Slavia, před pár dny se ale role obrátily. Jan Kuchta přerušil angažmá v Lokomotivu Moskva, kde má podepsaný kontrakt do roku 2026, a vrací se do české nejvyšší soutěže. Ovšem neoblékne sešívaný dres, jak to dělával před odchodem do Ruska, ale bude hájit barvy letenského celku, kde bude do konce sezony na hostování, za něž Sparta zaplatí rovný milion eur. V pražském klubu si od pětadvacetiletého forvarda, který se už zabydlel i v reprezentaci, hodně slibují.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 7

1. Václav Kadlec (FC Midtjylland) – 2,7 milionu eur v roce 2016

Václav Kadlec.jpg

Když Václav Kadlec přišel do Sparty poprvé, Bohemka za něho obdržela deset milionů korun. V létě roku 2013 odešel do německého Eintrachtu Frankfurt a experti mu prorokovali zářivou kariéru. V novém klubu sice nezačal špatně, ale postupně se dostával do sestavy stále méně.

V roce 2015 se vrátil na Letnou jako hostující hráč a poté se stal posilou Midtjyllandu. V dánském klubu však pobyl jen pár měsíců – stihl odehrát část jarní sezony 2015/16 a úvod podzimního ročníku 2016/17. Dohromady zvládl 13 ligových utkání, ve kterých dal tři góly, načež se nechal opět zlákat mateřským klubem a za částku 2,7 milionu eur (asi 73 milionů korun) zamířil znovu do Sparty.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud