Kde rostou? Mykolog Vladimír Antonín říká, že je to mizérie. Přesto ukázal na jednu oblast, kde lze nějaké houby najít

Houbař - ilustrační foto
Houbař – ilustrační foto
Foto: Vlaďka Hradská / CNC / Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 7. 2022

Dosavadní sucho trápilo nejen zemědělce, ale i milovníky houbaření. Rozlícení násobila skutečnost, že loňská sezona se příliš nevyvedla. Jenže ani letos to z pohledu hub nevypadá příznivě. Dokonce to vypadá přímo špatně. "Je to mizérie," řekl pro ŽivotvČesku.cz jeden z nejznámějších českých mykologů Vladimír Antonín.

"Minulý týden poslala Česká mykologická společnost mapu růstu podle toho, jak to lidé vyznačili, takže je to poměrně subjektivní, ale kromě jižních Čech vůbec nic. Je to velmi špatné, vidím to i u nás na jižní Moravě. Je sucho a houbám se nechce. Je možné, že jsou nějaká jednotlivá místečka, kde rostou, ale nedá se říct, že někde je nějaká oblast, kde rostou. Celkově co mám zprávy, tak je to špatné," vylíčil ohledně současného růstu hub mykolog Vladimír Antonín pro ŽivotvČesku.cz.

Obecně houby rostou během celého roku. Najít se ale dají některé druhy i během zimního období. Z hlediska klasického houbaření je nejzajímavější zejména období od dubna do listopadu - to roste většina našich jedlých hub. Ovšem doposud houbaři čekali na počasí, které dodá říši hub pořádný impuls. To se, jak se zdá, stále nestalo.

"Problém je, že buď je sucho a ještě fouká, takže to vyschne úplně, nebo leje jako z konve a většina vody odteče. Počasí jde z extrému do extrému," dodal pro ŽivotvČesku.cz respektovaný mykolog.

Zlom by mohl nastat od poloviny týdne. "Středeční počasí bude ideální na houby - největší šance, že přijdete domů s plným košíkem, je ve Středočeském a Jihočeském kraji," uvedla pro ŽivotvČesku.cz konzultantka počasí Dagmar Honsová s tím, že index klíšťat a komárů je i nadále na vysokých hodnotách.

"Pokud jdete do přírody, rozhodně s tím počítejte. Komárů je méně na severozápadě území, tam totiž v minulých dnech tolik nepršelo - neměli se kde namnožit," dodala meteoroložka pro ŽivotvČesku.cz.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.