Za kolik aktuálně nakoupíte paliva nebo potraviny v Polsku? Na nákupy se tam chystá řada Čechů

5. červenec 2022 09:21

Dvoudenní svátky se chystá řada Čechů využít k nákupům v Polsku. Lákají je nižší ceny paliv nebo potravin. V turisticky oblíbeném lázeňském městečku Kudowa Zdrój nedaleko Náchoda zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Jsem na parkovišti u jednoho ze supermarketů hned u hlavní silnice ve směru do České republiky. Je tady úplně plno a místo na zaparkování se hledá jen velmi obtížně. Mnoho aut má českou registrační značku a je zde mnohem víc plno než u podobných prodejen v několik kilometrů vzdáleném Náchodě.

Čtěte také

V obchodech lidé nejčastěji nakupují maso. Například kilo vepřové pečeně je zhruba za 65 korun, dále uzeniny, mléčné výrobky nebo třeba i dětské pleny a drogerii. Na velkém nákupu se podle lidí dá ušetřit i několik stokorun.

Hodně z těch, se kterými jsem v Polsku mluvil, si proto pořídilo i slevové karty zdejších obchodů. Teď se zrovna dívám na Čechy s úplně plným nákupním vozíkem a do kufru svého auta naložili několik balení kuřecího masa, mletého masa, klobás a také spoustu pečiva.

Kousek od tebe je také tržnice, kde podle prodejců nakupují až na výjimky pouze Češi. Kolik je mezi stánky lidí?

Čtěte také

Dívám se a je tam opravdu mnoho lidí. Mimochodem tam právě míří i ona zmíněná rodina, která právě naplnila kufr svého automobilu potravinami. Na tržnici je zhruba tolik lidí jako bývá v sobotu, kdy mají zdejší prodejci podle svých slov nejvíc zákazníků.

U stánků je velký zájem především o cukrovinky, oblečení a výrobky do domácnosti. A zájem je také o květiny, ovoce nebo zeleninu. To platí i pro stánky, které lemují příjezdovou cestu od Náchoda. Například kilogram okurek nakladaček se dá pořídit za 30 korun nebo líska jahod za 69 korun.

V Polsku je stále levnější benzín i nafta. Jaké jsou aktuálně ceny v příhraničí?

Čtěte také

Nafta i benzín se tady dají koupit pod 8 zlotých, například kolem 7 zlotých a 90 grošů. To znamená v přepočtu zhruba kolem 42 korun za litr. Navíc jsou tady v okolí dvě čerpací stanice společnosti, která má svoji velkou síť i v České republice. A pokud si řidiči stáhnout jejich aplikaci do mobilu a aktivují slevový kupón, ušetří dalších 30 grošů na litr paliva.

Potom už se cena za litr pohonných hmot blíží ke 40 korunám a to je minimálně o 5 korun méně, než by řidiči zaplatili v Česku.

Spustit audio

Související