Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak měly vypadat filmy s Obi-Wanem Kenobim?


ikona
KarelR
darth vaderewan mcgregorlucasfilmobi-wan kenobistar wars
Seriálový Obi-Wan Kenobi je za námi a scenárista původního filmu vysvětlil, které jeho nápady přežily a které ne. 

Aktuální situaci kolem Star Wars asi není potřeba znovu rozebírat. V srpnu dorazí seriálový Andor, který bude sloužit jako prequel Rogue One, v únoru 2023 třetí série Mandaloriana a posléze Ahsoka, v níž se objeví pár postav z animovaných Povstalců. Taika Waititi akorát prozradil, že jeho filmové Star Wars vlastně nemají zelenou (Lucasfilm čeká na hotový scénář), premiéra v prosinci 2023 tak ještě vůbec není jistá. Stále se totiž nacházíme v „poSolovské“ době, kdy se s celovečeráky z předaleké galaxie nikam nepospíchá.

Ano, dopad kasovního neúspěchu Sola, jenž neutržil ani 400 milionů dolarů, ovlivňuje fungování Lucasfilmu již pátým rokem. Dnes se nicméně vrátíme k jeho první oběti – k filmové trilogii s Obi-Wanem Kenobim, která se začala dávat dohromady už v roce 2016. U Disneyho tehdy velmi rychle pochopili, že si lidé (po comebacku staré party) přejí hlavně návrat Ewana McGregora. Ihned ho tedy kontaktovali a vydolovali z něj předběžné kývnutí, po němž se začalo pracovat na trojici epických filmů.

NÁSLEDUJÍ SPOILERY ZE SERIÁLOVÉHO OBI-WANA KENOBIHO

Kdo je dával dohromady? Do příprav se časem zapojili scenárista Hossein Amini (Drive, Sněhurka a lovec) a režisér Stephen Daldry (Hodiny, Předčítač). Nejvíc prominentním tvůrcem však byl Stuart Beattie, jenž měl za sebou Tomorrow, When the War Began a Já, Frankenstein (auč!). Právě Beattie sepsal příběh prvního filmu a nedávno se rozpovídal o tom, jak moc byl podobný seriálu, v nějž se projekt transformoval po propadnutí Sola.

Beattieho velký plán zahrnoval tři celovečeráky, v nichž chtěl Kenobiho postupně změnit ze zlomeného Obi-Wana ve stoického Bena, jenž se v Nové naději neváhá obětovat pro záchranu Lukea a jeho přátel. V prvním díle by se přitom vysvětlilo, proč Vader přestal po Obi-Wanovi pátrat – a stěžejní roli v tom hrála nová hrdinka jménem Reva.

Přesně tak, Třetí sestru vymyslel Beattie, vznikla tak mimochodem dříve než velmi podobná Druhá sestra ze hry Star Wars Jedi: Fallen Order. Začátek jejího příběhu byl ještě stejný – Reva přežila vyvraždění padawanů Anakinem Skywalkerem a dala se do služeb Dartha Vadera. Klíčový rozdíl však spočíval v tom, že měla filmová Reva za padouchy Jedie, protože uvěřila konspiračním teoriím o jejich touze ovládnout senát. Navíc netušila, že je Vader ve skutečnosti Anakin. Tenhle „detail“ jí prozradil až Obi-Wan, který ji tak vytrhnul z Vaderových spárů a otočil na svoji stranu.

Celá seriálová podzápletka, v níž se Reva snaží zavraždit malého Lukea, tedy ve filmu nebyla. Finále stálo čistě na její dobrovolné oběti, jelikož přesvědčila Vadera, že zlikvidovala Kenobiho – a podle jejího očekávání ji za to Vader zabil. Další "chybějící" scény z Beattieho scénáře pak zahrnují Obi-Wanův snový duel s Lukem (střet s digitálně omlazeným Markem Hamillem, jenž se oháněl červeným světelným mečem, měl evokovat Lukeovu vizi z Epizody V) nebo podzápletku s Commanderem Codym, jenž v Obi-Wanově nepřítomnosti hlídal malého Lukea na Tatooinu. Ve finále nicméně (stejně jako v seriálu) došlo na cameo Qui-Gona a navnazení na druhý díl, který se točil kolem Obi-Wanovy přípravy na jeho velkou oběť.

Beattie dvojku nikdy nerozepsal (a o trojce doteď ani nemluvil), takže dál není k dispozici moc detailů. Qui-Gon ale měl Obi-Wanovi vysvětlit, že nadejde chvíle, kdy se bude muset dobrovolně obětovat pro vyšší dobro – a snažil se proto zajistit, aby ho místo smrti čekalo splynutí se Sílou. Druhý film by tudíž z muže, který se konečně zbavil svých démonů, udělal mocného Jedie, jenž víceméně nezná strach. Což by vedlo ke trojce, která… by ho nenápadně zapojila do pomáhání Povstalcům nebo přeživším Jediům?

Kdo ví, jak by se trilogie z Beattieho pera uzavřela. Po premiéře Sola šel Kenobi k ledu a v roce 2019 se scénář prvního filmu rozporcoval do šesti epizod seriálu, na němž Beattie mimochodem vůbec nepracoval. Lucasfilm jen využil jeho nápady (zejména v epizodách 1,2,3 a 6, proto je pod nimi podepsaný jako scenárista nebo autor příběhu), přičemž se očividně změnila hlavně linka s Revou, která se místo smrti Vaderovou rukou v podstatě dočkala vykoupení.

Bude tím pádem ve druhé sérii Kenobiho… pokud se tedy nějaké dočkáme? Obi-Wanova budoucnost je v tuhle chvíli nejistá, protože všichni tvrdí, že nemají vymyšlený žádný další příběh. McGregor se samozřejmě nechal slyšet, že by se k roli klidně ještě někdy vrátil – a jelikož seriál na Disney+ láme rekordy, v tomhle směru není co řešit. Osobně však doufám, že se nikdo do ničeho nepohrne jen proto, aby bylo čím nakrmit streamovací diváky.

Už první série byla ostatně přijata dost rozporuplně a zrovna Kenobiho není potřeba vyždímat do té míry, aby se lidem ještě stihnul zprotivit. Méně je někdy více, tak Obi-Wana nechme na čas odpočívat a… pojďme dát šanci třeba Kyleu Katarnovi, hm?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace