MENU

Den ženisty byl ve znamení vzpomínek,

ale i příslibů do budoucna


Ženisté oslavili svůj svátek. Po tříleté covidové pauze si tak připomněli události druhé světové války, kdy československé ženijní vojsko ve Francii v roce 1940 zastavilo díky svým zátarasům postup protivníka.

Na hrdinské činy našich předků zavzpomínal při slavnostním nástupu i nový náčelník ženijního vojska AČR plukovník František Richter ve svém projevu, ve kterém kromě jiného zmínil důležitost modernizace armády, především právě však ženijního vojska. Zároveň poděkoval všem současným i minulým příslušníkům za jejich práci.

S díky nešetřil ani nový velitel 15. ženijního pluku plukovník Martin Kavalír, který působení pluku v průběhu tříletého období shrnul do několika čísel: „V rámci boje s pandemií Covid-19 bylo nasazeno 329 vojáků na výpomoc do 15 zdravotnicích zařízení, 695 pomáhalo policii při kontrole okresů a přibližně 70 jich likvidovalo následky ničivého tornáda na Moravě. Ženijní pluk tak dlouhodobě dokazuje, že předchůdcům z Francie ostudu nedělá.“ Velitel pluku zároveň předal při této slavnostní příležitosti i pamětní medaile vybraným ženistům jako poděkování za jejich dlouhodobou práci.

Kromě slavnostního nástupu se mohli návštěvníci a především členové rodin sloužících vojáků podívat na ženijní techniku nebo na takzvanou Síň tradic. Tady je popsaná historie ženijního vojska i s vystavenými historickými exponáty zapůjčenými u Vojenského historického ústavu v Praze.

Velitel pluku nezapomněl na závěr nástupu také připomenout důležitost role rodiny: „Chtěl bych poděkovat manželkám, manželům, dětem, babičkám i dědečkům za to, že nás ve všem plně podporují. To vy jste náš hnací motor, ale i přístav, kam se uchylujeme.“

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: kpt. Mgr. Zuzana Králová, tisková a informační důstojnice 15. ženijního pluku Bechyně /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.