reklama

Institut vychází ze zveřejněného setkání šéfa Kremlu v ministrem obrany Sergejem Šojguem. Prezident na schůzce prohlásil, že ruské jednotky, které se účastnily bitvy o Lysyčansk, by si měly odpočinout. "Putinův veřejný komentář měl pravděpodobně naznačit starost o blaho jeho vojáků tváří v tvář pravidelným stížnostem v Rusku ohledně zacházení s ruskými vojáky," píše Institut pro výzkum války.

Komentář ruského prezidenta označil za zřejmě přesný, jelikož jednotky, které bojovaly u Lysyčansku a Severodoněcku, velmi pravděpodobně potřebují značnou dobu na zotavení, než obnoví velkou ofenzivu. "Není ale jasné, zda ruská armáda přijme rizika plynoucí z dostatečně dlouhé operační pauzy, která by těmto pravděpodobně vyčerpaným silám umožnila znovu nabrat sílu," poznamenal ISW.

Institut rovněž upozornil na vyjádření bývalého ruského velitele a nacionalisty Igora Girkina, známého též jako Strelkov, jenž velel bojovníkům během konfliktu na Donbase v roce 2014. Na sociální síti Telegram, kde ho sleduje téměř 400.000 lidí, Girkin ještě před Putinovým vystoupením podle ISW zveřejnil ostrou kritiku postupu Kremlu v invazi a zpochybnil význam obsazení Lysyčansku.

Girkin naznačil, že ruské síly zaplatily příliš vysokou cenu za omezený zisk, a nesplnily ohlášené cíle "druhé fáze zvláštní vojenské operace" (operace na východní Ukrajině po ústupu Ruska od Kyjeva), píše ISW. Girkin podle něj poznamenal, že ukrajinská obrana Lysyčansku byla záměrně navržena tak, aby způsobila ruským jednotkám co největší škody a vyčerpala ruskou živou sílu a techniku. Naznačil, že přijetí bitvy za podmínek Ukrajinců bylo podle něj chybným krokem ruského vedení.

"Girkinovy výroky přímo podkopávají snahy Kremlu vykreslit Lysyčansk jako významné vítězství či bod obratu a ukazují, že rozčarování mezi ultranacionalistickými elementy v ruském informačním prostoru zůstává hluboké," domnívá se americký institut.

Girkin podle institutu pravděpodobně doufá, že využije svého postavení bývalého významného účastníka války na Donbase k tomu, aby Putina přesvědčil k přijetí opatření, která považuje za oprávněná a nezbytná. Konkrétně k větší mobilizaci ruského obyvatelstva.