Festivalový zápisník Ľubomíra Smatany

Pivo za 75 korun? Radši zůstaneme u drinků, hodnotí festivalové ceny divačky ve Varech

Bez peněz do hospody nelez. A když jdete na letní festival, ať už filmový nebo hudební, tak bez nadité prkenice to rozhodně nepůjde. V Karlových Varech se o tom přesvědčil reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana. Prošel několik restaurací a bufetů, a tak nabízí stručný, leč výstižný přehled festivalových cen.

Festivalovým centrem je také kino Národní dům. Kousek je restaurace, kde mají pivo za 75 Kč. Jídelní lístek je úctyhodný – staročeské prkno za 990 Kč, pečené kachní stehno za 350 Kč, grilovaná vepřová žebra za 450 Kč.

Číšník nechce mluvit na mikrofon, ale říká, že ceny šly nahoru o nějakých 20 procent. Pivo tady stojí normálně 60 Kč.

Do takové restaurace rozhodně nezajdou Tereza s Nikol, které přijely na tři dny z Prahy a Ostravy. „Asi zůstaneme u těch drinků, za pivo už se mi to zdá hodně.“

Čtěte také

Masarykovu třídu křižuje ulice Zeyerova, je tady řada restaurací a bufetů. Hamburgery jsou kolem 130 až 200 Kč, velká porce kuřecích křídel za 220 Kč.

Ceny zase poklesnou

Tereza říká, že lze někam poodejít, ale je nutné město znát. „Tím, že Karlovy Vary neznám, tak se stravuji tím způsobem, že platím drahá jídla.“

Podle ní se s takovými cenami ale musí počítat. „Když je nějaká uzavřená zóna festivalu, tak to tam bude dražší, protože tím vydělávají,“ podotýká.

A konec konců, až festival skončí a město se vyprázdní, tak ceny zase poklesnou.

autoři: Ľubomír Smatana , prh
Spustit audio