Jak se používá dvojí metr

V posledních dnech Českem rezonuje kauza Dozimetr. O co v ní jde, není třeba nijak obšírně připomínat. Ve zkratce stačí jen říci, že se jedná o další v dlouhé řadě korupčních skandálů, kterých jsme v naší zemi byli od listopadu 1989 svědky.

Ona ostatně korupce, úplatkářství, klientelismus a podobné praktiky, a to ve velkém, jsou, byly a budou průvodním jevem kapitalismu. Tedy systému, ve kterém na prvním místě není prospěch většiny a harmonický rozvoj společnosti, ale prosazování úzkých osobních sobeckých zájmů jednotlivců. Plnění kapes těch, kteří se nějakým způsobem, mnohdy nečestně, nepoctivě, díky lžím, dostali k moci a majetku. Zároveň se cítí neohrožení a vydávají se za elitu národa.

Hlavním lídrem zmiňované kauzy je hnutí STAN vedené panem Vítem Rakušanem. Jak se zároveň ukazuje, úspěšně mu sekunduje TOP 09, ODS a i když to Piráti vehementně, například ústy primátora Prahy pana Hřiba, popírali, také oni. Kde skončil jejich slogan Pusťte nás na ně?

Předseda STANu je velice často vyzýván, aby odstoupil z funkce ministra vnitra, a já dodávám, že by měl také opustit post předsedy dnes dostatečně zkorumpovaného hnutí STAN. Ono totiž nejde jen o poslední skandál na pražské radnici »Hlubuček«, ale také o finance, které toto hnutí dříve dostalo, a nebyly to peníze získané zrovna čestným způsobem. V této souvislosti připomeňme, že hnutí muselo stáhnout kandidaturu dnes již zesnulého pana Michalika na ministra vlády. Kauzu europoslance Polčáka či »čestné« jednání pana Farského vůči voličům, kterým opomněl před volbami říci, že odjede na dlouhodobý pobyt do USA.

Na otázky, zda pan Rakušan věděl o tom, jak se jeho nejbližší spolupracovníci chovali na Magistrátu hlavního města Prahy a s kým konzultovali, například obsazování funkcí v PDP, odpovídá, že nevěděl. Je to v rozporu s tím, co prohlásila paní Marvanová, ale hlavně co uvedl v rozhovoru pro Novinky.cz bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý. Ten řekl, že již v roce 2017 upozornil tehdejšího předsedu STAN Gazdíka na skutečnost, že podnikatel Redl, který je spojený s Radovanem Krejčířem, je také napojený na různé lidi z hnutí STAN.

Ve světle zatím zveřejněných a dostupných informací, kdo stál u jeho založení a kde hnutí STAN vzniklo, není daleko k úvaze, že vzniklo jako mafiánská organizace. S předem určeným cílem.

Byl či nebyl o těchto skutečnostech svým předchůdcem informován Vít Rakušan? Pokud bude opět říkat, že o ničem nevěděl, tak pak je na zamyšlenou, jak hnutí STAN fungovalo a nadále funguje a zda je jeho současný předseda a ministr vnitra kompetentní k tomu, aby zastával oba jmenované posty.

Chtěl bych zde připomenout, kdy a jak Vít Rakušan vstoupil do politiky. Stalo se tak v Kolíně po vypuknutí korupčního skandálu ODS v roce 2010, která tenkrát ovládala místní radnici. Zcela oprávněně a nekompromisně ODS a její místní představitele kritizoval a vyzýval k rezignaci. Ostatně pan Pekárek, tehdejší člen ODS, byl za korupci pravomocně odsouzen. Mimo jiné Vít Rakušan v té době také něco říkal o politické kultuře na západ od nás a politické odpovědnosti. Údajně by v případě politika mělo, podle této jím vychvalované politické kultury, dojít k rezignaci při pouhém podezření, které na něm ulpí v průběhu výkonu jeho funkcí. To říkal v době, když vstupoval do politiky. Dnes, když se to týká jeho, hovoří jinak. Tedy měří dvojím metrem.

Z určitého lidského pohledu se to dá v jeho případě i pochopit. Nikdo mu nedokázal, že něco zpronevěřil, ovšem nekonal, kdy konat měl a informace bezesporu měl. Také do výběru svých spolupracovníků mohl zcela jistě hovořit. To poškozuje nejen jeho samotného nebo hnutí STAN, ale, a to je obzvlášť závažné, celou vládu, ve které sedí na velice významném postu. Škodí to také, a nevím, zda si to uvědomuje, naší republice! Má-li se pokusit o nápravu svého vlastního jména a snad i záchranu STANu, měl by skončit okamžitě. On pád z takové výšky, na které se nachází, je bolestivý, ovšem s tím musí každý odpovědný politik počítat, že k tomu může dojít v případě jeho selhání. Tedy chovat se a jednat tak, aby ho to nepotkalo. A tady o selhání Víta Rakušana jednoznačně šlo!

Řešení, které zatím STAN přijal vůči pánům Gazdíkovi a Polčákovi, je dle jejich názoru i názoru STAN dostatečným politickým gestem vyslaným k veřejnosti. Já jsem toho názoru, že ne. Oba dva sedí ve sborech, které přijímají zákony a normy podle kterých se máme všichni chovat a řídit. Měli by být pro nás vzorem, především pro mladé! Mají, ve světle toho, co se kolem nich stalo a možná ještě stane, morální právo se podílet na chodu státu a Evropy? Ne, nemají! Hnutí STAN by je mělo v rámci pokusu o svou záchranu, vyzvat k rezignaci a oni by měli výzvu akceptovat!

František Švarc

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy