Děsivý cizopasník: Malinká rybka vás může i zabít!

Přidat na Seznam.cz

Asi každý muž uzná, že nejcitlivějším místem jeho těla je pohlavní orgán. A asi každého muže by upřímně vyděsila představa, že by mu do tohoto citlivého ústrojí mohl zasáhnout nějaký parazit. A přesto přesně takový cizopasník existuje. Seznamte se s noční můrou každého muže: vandélií obecnou (Vandellia cirrhosa).

Děsivý vetřelec

Vandélie se v literatuře objevuje pod různými názvy: sumeček candiru, rybí upír, nebo pod až směšně znějícím jménem šulinokaz cizopasný. Legrace zde ovšem končí: „šulinokaz“ totiž může člověku způsobit dokonce až smrt!

O co vlastně jde? Vandélie je cizopasný sumeček, který parazituje v žaberní dutině velkých druhů sumců. Neomezuje se však jen na obtěžování ryb: je schopný podobně proniknout i do lidského těla! V amazonském povodí jde dokonce o rybu, která je obávanější, než nechvalně známé piraně. A to je co říct – o nebezpečných piraňách si můžete přečíst zde.

Nebezpečné ryby

Vandélie obecné jsou velmi malé ryby – dorůstají délky maximálně šest centimetrů a na šířku nepřesáhne pět milimetrů. A právě v takové velikosti spočívá problém, vandélie se zkrátka vleze všude. Této vlastnosti ostatně využívá při svém průniku do žaber velkých sumců.

Ze stejného důvodu vyhledává i proudění, čili močení v Amazonce není ani v nejmenším dobrým nápadem. To vědí i amazonští domorodci, kteří Evropany s vandélií seznámili již v 19. století. Roku 1855 byl například francouzský biolog Francis de Castelnau jedním domorodým rybářem varován, aby rozhodně nemočil do vody.

Varování mělo smysl, vandélie totiž dokáže proniknout do mužského penisu a zde se zabydlet! Vše je přitom ještě strašlivější, než jak to působí na první pohled, vandélie se totiž v močové trubici zachytí ostrými ploutvemi, takže je možné ji vyndat jen chirurgickým zákrokem. Pokud nedojde k řešení, může dojít na sepsi a hostitel nebezpečné ryby je přímo ohrožen na životě.

Vandélie a lidi

Indiáni mají z malého cizopasníka hrůzu. Ve vodě se chrání různými pásy ze skořápek a dokonce i podvázáním předkožky! K poslednímu zdokumentovanému případu došlo roku 1997 v Brazílii, kde se vandélie dostala do močové trubice třiadvacetiletého muže.

Přilákal ji zjevně proud, neboť muž k cizopasníkovi přišel právě při močení. Aby se mohl nebezpečné ryby zbavit, podstoupil dvouhodinový chirurgicko – urologický zákrok. Během 19. století se také podařilo zdokumentovat něolik případů, trochu překvapivě šlo však o ženy.

Varování před močením v jihoamerických řekách tak platí pro všechny!

Zdroj: wikipedia.org, allthatsinteresting.com, HANEL, Lubomír. Svět zvířat VII: Ryby (1)