Do Varů dorazil herec Geoffrey Rush, ve středu uvede Královu řeč

ČTK ČTK
5. 7. 2022 16:38
Na festival do Karlových Varů toto úterý dorazil australský herec Geoffrey Rush. Odpoledne přijel k hotelu Pupp, ve středu se s ním lidé budou moci setkat na červeném koberci před uvedením snímku Králova řeč. V něm před 12 lety ztvárnil jazykového lektora anglického krále Jiřího VI.

Na sobotním závěrečném ceremoniálu karlovarského festivalu Rush převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos. Sedmdesátiletý herec je jednou z hvězd letošního ročníku akce, na jejíž druhou polovinu dorazí také americký herec a producent Benicio del Toro. Ten dostane Cenu prezidenta festivalu.

Rush je známý z divadla i filmu. Oscara si vysloužil snímkem Záře z roku 1996, kde ztvárnil skladatele a klavíristu Davida Helfgotta, jenž se zmítá mezi genialitou a šílenstvím. Za jeho portrét převzal i Zlatý glóbus nebo britskou sošku Bafta. Kromě toho účinkoval v romantické komedii Zamilovaný Shakespeare nebo akční sáze Piráti z Karibiku, kde hrál kapitána Barbossu.

Ohlasy vyvolal též jako představitel komika Petera Sellerse ve snímku Život a smrt Petera Sellerse z roku 2004.

V posledních letech Rush ztělesnil vědce Alberta Einsteina v minisérii Génius nebo slavného umělce Alberta Giacomettiho ve filmu nazvaném Finální portrét. Víc ale o něm bylo slyšet v souvislosti s obviněním ze sexuálního obtěžování. Před třemi lety australský soud přiřkl Rushovi rekordní odškodné 2,8 milionu australských dolarů, což bylo tehdy 44,6 milionu korun. Herec zažaloval vydavatelství Nationwide News a deník The Daily Telegraph za pomluvu týkající se sexuálního obtěžování.

Herečka Eryn Jean Norvillová v roce 2017 nařkla Rushe, že ji osahával, když v letech 2015 až 2016 účinkovali v divadelní inscenaci Král Lear. Články o tom zveřejnil novinář Jonathon Moran v listu The Daily Telegraph, jenž vychází v Sydney a patří společnosti Nationwide News. Soudce dospěl k závěru, že si The Daily Telegraph a Moran před zveřejněním článků fakta dostatečně neověřili. Norvillovou označil za nedůvěryhodnou svědkyni se sklonem k přehánění.

Karlovarský festival uvede na počest Geoffreyho Rushe filmy Králova řeč, Záře a Quills - Perem markýze de Sade, kde ztvárnil výstředního markýze de Sade. Tento snímek roku 2000 natočil Philip Kaufman.

 

Právě se děje

Další zprávy