Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidskost je nevhodná! Děsí mě, že Ovečkin mlčí. Kauza Fedotov rozděluje Rusko

Autor: pl

Zadržení gólmana ruského nároďáku Ivana Fedotova (25) rozvířilo hokejové vody tak, jak už dlouho nic. Většina Rusů je na straně armády. Najdou se ale tací, kteří se nebojí celou kauzu kritizovat. Jako třeba trojnásobný mistr světa Alexej Těreščenko nebo sportovní komentátor televizní stanice Match TV Dmitrij Gubernijev.

„Jako člověku, který se stará o ruský sport a má o Fedotova starost, se mi zdá, že lidem, kteří ho odvedli, na Rusku nezáleží,“ kritizoval Gubernijev vojenský zásah v rozhovoru pro RTVI News. „Nezáleží jim na prestiži země ani ruského sportu. Při zatýkání nemysleli na hokej, ani na to, jaký dopad bude mít celá kauza na Fedotova. Tahle situace je prostě nehorázná. Děsí mě, že hokejový svět mlčí, že mlčí Ovečkin. Lidé už nemají žádnou solidaritu.“

Gólmana, který si v květnu plácl s vedením Philadelphie Flyers na roční smlouvě, se zastal i ruský trojnásobný mistr světa Alexej Těreščenko, který silně pochybuje o tom, že by se Fedotov kdy vyhýbal vojenské povinnosti. „Sice neznám všechny detaily dané situaci, ale ten způsob odvodu je samozřejmě absurdní. Doufám, že vše bude v pořádku a vyřeší se to,“ cituje Těreščenka web championat.com.

Vojna jako trest za ,,zradu"

Ne všichni jsou ale takto empatičtí. Třeba Putinův tajemník Dmitrij Peskov zkritizoval veřejnost ohledně naléhání na lidský přístup a emoce. „V tomto případě je zcela nevhodné poukazovat na nějakou lidskost, protože existuje zákon, podle kterého se musí řídit. Stejně tak není vhodné poukazovat na emoce,“ (ne)šokoval Peskov kontroverzním vyjádřením pro web RBC.

Zájmy ruské armády hájil i člen výboru Státní dumy pro tělesnou kulturu a sport Roman Těrjuškov. Podle něj je nehorázné, že se Fedotov svobodně rozhodl jít za svým snem do NHL místo toho, aby stagnoval v Rusku. „Ten chlap musí jít sloužit. Jeho podpisu s Flyers vůbec nerozumím. Staré kontrakty musí sportovci dodržovat. A uzavíraní smluv v zemi, která vede nepřátelskou politiku proti Rusku, nepovede k ničemu dobrému,“ vyjádřil se Těrjuškov pro tiskovou agenturu TASS.

Mimo jiné schvaluje Fedotovovo zadržení také dvojnásobný olympijský vítěz a bývalý útočník Sovětského svazu Alex Koževnikov, který poznamenal, že si za to gólman může sám, a musí čelit svým následkům.

Brankář Ivan Fedotov má problém. Byl obvinění z vyhýbání se vojenské povinnosti
Brankář Ivan Fedotov má problém. Byl obvinění z vyhýbání se vojenské povinnosti