Za to jak funguje internet nebo třeba důležité funkce mobilů, můžeme děkovat herečce, která jako vůbec první na plátně zahrála ženský orgasmus, navíc ve filmu českého režiséra.

Za to jak funguje internet nebo třeba důležité funkce mobilů, můžeme děkovat herečce, která jako vůbec první na plátně zahrála ženský orgasmus, navíc ve filmu českého režiséra. Zdroj: Wikimedia

Nejkrásnější žena světa a vynálezkyně Hedy Lamarr
Extase, ve které Hedy hrála ústřední roli, šokovala diváky dvěma scénami - jednou, ve které je hlavní postava Eva zcela nahá a druhou, kde Eva prožívá orgasmus
Za to jak funguje internet nebo třeba důležité funkce mobilů, můžeme děkovat herečce, která jako vůbec první na plátně zahrála ženský orgasmus, navíc ve filmu českého režiséra.
Extase šokovala diváky dvěma scénami - jednou, ve které je hlavní postava Eva zcela nahá a druhou, kde Eva prožívá orgasmus
Hedy zazářila po boku velkých hollywoodských hvězd
28
Fotogalerie

Tragický osud Hedy Lamarr: Nejkrásnější žena světa se šestkrát rozvedla, zbavila se dětí a umřela opuštěná

Hedy Lamarr bude navždy známá jako jedna z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna. Její život byl ale mnohem víc než jen práce pro film; byla velmi nadanou vynálezkyní, jejíž projekty daly základ moderním technologiím včetně Bluetooth a Wi-Fi. Osud k ní však nebyl laskavý: šestkrát se rozvedla a těžce snášela stárnutí a chřadnutí své krásy. Nakonec zemřela v ústraní, opuštěná a zapomenutá.

Za to, jak funguje internet nebo třeba důležité funkce mobilů, můžeme děkovat i herečce, která jako vůbec první na plátně zahrála ženský orgasmus, navíc ve filmu českého režiséra. Tehdy se ještě jmenovala Hedwig Eva Maria Kiesler a její žárlivý první manžel zaplatil neuvěřitelně peníze, aby Extasi režiséra Gustava Machatého z roku 1932 už nikdy nikdo neviděl. Nepodařilo se mu to. Zato on sám už nikdy neviděl svou manželku. Hedy prchla do Paříže a později přes Londýn do Spojených států, kde začala její závratná filmová kariéra.

Její krása divákům v kinech doslovala vzala dech. Zahrála si po boku Clarka Gablea, Spencera Tracyho nebo Judy Garland. Ve filmech dostávala role svůdnic a exotických krásek, ve skutečnosti se ale stranila davů fanoušků a nikdy moc nechápala, proč lidé touží po jejím autogramu.

Štěstí v kariéře ale provázelo neštěstí v lásce. Hedy byla šestkrát vdaná a rozvedená, žádné z manželství nevydrželo déle než pár let. S jedním svým manželem měla tři děti, jedno z nich se ovšem narodilo na začátku vztahu s předchozím manželem.

Hedy ale nebyla jen hezkou tvářičkou. Od dětství ji zajímalo, jak věci fungují, rozebrala jako malá i hrací skříňku. Zvídavost ji neopustila ani v dospělosti, podpořil ji v ní i známý konstruktér a podnikatel Howard Hughes, pod jehož dohledem Hedy vynalezla celou řadu věcí včetně semaforu, šumivé tablety, svítících obojků pro psy nebo lepší konstrukce křídel letadel.

Převratný pak byl její vynález komunikačního systému, který využíval přeskakující radiový signál, a nedal se tudíž odposlouchávat. Hedy patentovaný systém zvaný FHSS nabídla i spojenecké armádě, aby s jeho pomocí porazila nacisty. Armáda ho jako příliš složitý odmítla. Když patent vypršel, armáda si ho „vynalezla“ znovu, v modernější podobě. Její vynález se stal základem pro přenos signálů satelitních televizí, mobilů, GPS i bezdrátových počítačů. Díky němu funguje Wi-Fi i Bluetooth, tak jak je známe dnes.

Pro Hedy to ale moc neznamenalo. Po posledním rozvodu se zcela odstřihla od světa, podle některých to bylo i kvůli její uvadající kráse. Přestala komunikovat s rodinou i s přáteli a skončila zahořklá a osamocená. Kvůli zhoršujícímu se zraku později ani nevycházela z domu. Zemřela v 85 letech v roce 2000.