Nejlepší kompaktní tablet

1
Nejlepší kompaktní tablet
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Do výběru se dostali zástupci značek Apple, Xiaomi a Samsung
  • Které tablety nabídnou zajímavou výbavu a relativně kompaktní rozměry?


Na co si dát pozor?

Při výběru nového tabletu hraje zásadní roli velikost a také hmotnost zařízení, kdy platí, že čím menší a lehčí, tím komfortnější při delším používání. Pokud se rádi díváte na videa na pohovce s tabletem v jedné ruce a druhou rukou za hlavou, rozhodně není pohodlné držet 13" tablet, který je spíše vhodnější pro práci. V našem výběru tak najdete zajímavě vybavené tablety, které nabízí přijatelné rozměry i hmotnost.

Vybíráme nejlepší malý tablet!

Nejlepší kompaktní tablety

Apple iPad mini 2021


Absolutním vítězem kategorie kompaktních tabletů je bezpochyby Apple iPad mini 2021, který je z celého výběru nejmenším a nejlehčím, přesto nabízí špičkový výkon i propracovaný operační systém iPadOS. Tento tablet, který váží necelých 300 gramů, disponuje USB-C a praktickou čtečkou otisků prstů ve vypínacím tlačítku.

Ve výbavě dále najdeme IPS LCD panel s podporou pera Apple Pencil 2. generace, který doprovází stereo reproduktory, jež vykouzlí nadprůměrně hlasitý, hlavně až nečekaně kvalitní zvuk. Zařízení pohání stále velmi povedený 5nm čipset Apple 15 Bionic, který má dostatek výkonu na léta dopředu, maximální velikost úložiště však činí pouze 256 GB.

Zklamaní nebudete ani z fotovýbavy, kde najdeme selfie kamerku v podobě ultraširokoúhlého objektivu s rozsahem 122 stupňů a podporou funkce Center Stage, kdy dokáže během videokonferencí zabrat hned několik osob najednou a v reálném čase „sledovat“ toho, kdo mluví.

Xiaomi Pad 6


Stojaté vody v segmentu tabletů s Androidem rozčeřil Xiaomi Pad 5, jehož pokračovatelem je Xiaomi Pad 6, který stále nabídne zajímavou výbavu za přijatelnou cenu. Zaujme například konstrukcí o tloušťce pouhých 6,5 mm a hliníkovým rámečkem. 11" displej typu IPS LCD se nově chlubí ještě vyšší 144Hz obnovovací frekvencí i jemným rozlišením 2 880 × 1 800 pixelů + podporou Dolby Vision či HDR. Zobrazovací panel má přitom dostatečný maximální jas pro bezproblémovou čitelnost na slunci.

Z další výbavy rozhodně stojí za zmínku celkem čtyři reproduktory s působivým zvukem včetně podpory Dolby Atmos či výkonný čipset Snapdragon 870 v doprovodu až 8 GB RAM. Xiaomi Padu 6 tak výkon rozhodně neschází a nezklame ani kapacitou baterie 8 840 mAh s podporou až 33W nabíjení.

Zadní strana je domovem 13Mpx fotoaparátu s PDAF ostřením, který je schopen záznamu videa ve 4K s 30 FPS, zatímco pro videohovory a pořizování selfies je určena 8Mpx kamerka se schopností záznamu ve Full HD.

Samsung Galaxy Tab S9


Nejmenší zástupce z řady Galaxy Tab S9 se chlubí hliníkovým tělem, které působí vskutku elegantně také díky velmi malé tloušťce pouhých 5,9 mm. Čelní stranu pak vyplňuje 11" Dynamic AMOLED 2X panel s tenkými rámečky a 120Hz obnovovací frekvencí či ochranným sklem od společnosti Corning. Panel je kompatibilní rovněž s perem S Pen, zřejmě největší novinkou u řady Galaxy Tab S9 je však nasazení velmi vysoké odolnosti dle IP68, což je ve světě tabletů stále spíše raritní.

Zvuk má na starost čtveřice hlasitých reproduktorů vhodná pro poslech hudby i sledování filmů nebo hraní her. V tomto ohledu rovněž potěší nasazení Snapdragonu 8 Gen2 for Galaxy, který hravě rozchodí veškeré aplikace, ale také nejnáročnější hry.

Interní úložiště lze navíc rozšířit o paměťovou microSD kartu o maximální kapacitě až 1 TB. Uživatele, kterým jde především o produktivitu, pak jistě potěší i podpora počítačového režimu DeX.

Apple iPad 10,9" (2022)


10. generace „základního“ iPadu si navzdory větší 10,9" obrazovce zachovává stále relativně kompaktní rozměry i hmotnost. Velkou výhodou je pak nasazení moderního USB-C, jež najdeme už i u nejnovější řady iPhonů. Rovněž Touch ID, tedy tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů, se vzhledem k modernizovanému designu přesunulo do odemykacího tlačítka na horní straně.

K vylepšení došlo také v oblasti výkonu, neboť zde najdeme procesor Apple A14 Bionic, nyní i s podporou 5G, což ještě u předchozího modelu nebylo možné.

Zamrzí však, že v základu se stále setkáme pouze s 64GB úložištěm a také trochu nelogická podpora Apple Pencil 1. generace, k jehož nabíjení (skrze iPad) je tak vyžadována redukce. Pohodlnější alternativou je nákup nejnovějšího Apple Pencil s již integrovaným USB-C konektorem.