Zvrácená ideologie a strana, která se chová asociálně. Alena Schillerová řekla, kdo je v současnosti nejvlivnější ministr ve Fialově vládě

Alena Schillerová
Alena Schillerová
Foto: Se svolením Aleny Schillerové
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 7. 2022

Volby do Sněmovny by vyhrálo ANO s 29,5 procenta hlasů před koalicí SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09, koalice Pirátů a STAN). Koalice SPOLU se poprvé od voleb v loňském roce v průzkumech propadla na druhé místo, když si proti dubnu pohoršila o pět procentních bodů na 28,5 procenta. Piráti se STAN si stejně jako ANO polepšili o procentní bod, v květnu by jim tak dalo hlas 12,5 procenta lidí. Výsledky volebního modelu zveřejnila ČT v pořadu Otázky Václava Moravce v polovině června. Redakce ŽivotvČesku.cz oslovila opoziční poslankyni a bývalou ministryni financí Alenu Schillerovou (58) s dotazem, kdo podle ní je ve vládě Petra Fialy (58) nejsilnějším ministrem. Odpověď, kterou poskytla, byla poměrně rozsáhlá.

V posledním průzkumu podle květnového modelu agentury Kantar ČZ pro Českou televizi by těsně za Piráty a STAN ve volbách skončila SPD s 11,5 procenta hlasů. Následovala by ČSSD s pěti procenty. U sociální demokracie se ale statistická chyba pohybuje kolem 1,5 procentního bodu, proto nelze jednoznačně říci, zda by se do Poslanecké sněmovny dostala, či nikoliv, uvádí autoři průzkumu.

V případě, že by strany kandidovaly samostatně, rovněž by zvítězilo ANO bývalého premiéra Andreje Babiše (67), a to se ziskem 28 procenta. Proti dubnu je to o půl bodu více. Naopak ODS v čele se současným předsedou vlády Petrem Fialou, která by skončila druhá, si meziměsíčně pohoršila o 3,5 procentního bodu na 22,5 procenta. Do dolní parlamentní komory by se v květnu podle modelu dostaly ještě tři strany: SPD s 11 procenty hlasů, Piráti s 8,5 procenta a STAN s 6,5 procenta.

Redakce ŽivotvČesku.cz položila dotaz bývalé šéfce státní kasy Aleně Schillerové, kdo je podle ní v současné vládě nejsilnějším ministrem. "Tohle neřeknu, ale pokud byste se mě ptali, kdo je nejsilnější co do moci a co do vlivu, tak to je bezesporu ministr financí (Zbyněk Stanjura), u kterého je vidět, že byl schopen zpracovat koaliční partnery a dělají jeho politiku, tedy dělají politiku ODS. Podívejte se na KDU-ČSL, která je prakticky neviditelná a vždy byla mluvčím rodin, těch slabších, samoživitelek, tak dnes je to neviditelná strana a dělá politiku ODS. Takže ministr financí je schopen přesvědčovat o zvrácené ideologii, kdy nikomu nic nedáme, tak jak jsme to viděli v době krize v letech 2008 až 2012, kdy zněla rétorika ve smyslu, nikomu nic nedáme, všechno seškrtáme," řekla v úvodu svého hodnocení pro ŽivotvČesku.cz zkušená politička, která v Babišově vládě zastávala pozici ministryně financí jakožto první žena v historii České republiky.

Podpora SPD zůstala v květnovém modelu na stejné úrovni jako o měsíc dříve, zatímco Piráti si o 3,5 bodu polepšili a STAN si o stejný podíl pohoršil.

"ODS je strana, která je v kleštích své ideologie, když se podíváme na STAN, tam nikoho hodnotit nebudu, to je rozsypané hnutí, kdy v čele zůstal jeden předseda a s ním jedna místopředsedkyně a všichni jsou pryč. To je hnutí, které buď zanikne, nebo se bude muset vybudovat znovu a Piráti... o nich vůbec nemluvím, to je také neviditelná strana. A jako poslední zůstala TOP 09, to je strana na hraně volitelnosti. Slabých ministrů ve vládě je více, ale nejsilnější je ministr financí, pokud se týká vlivu. Je to zkrátka ODS, která se chová asociálně," dodala poměrně ostře Alena Schillerová pro ŽivotvČesku.cz ve svém komentáři.

Ze stran pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny by se podle modelu nejlépe umístila ČSSD, kterou by v květnu volilo 4,5 procenta lidí, o dva body více než v dubnu. Čtyři procenta hlasů by dostala TOP 09 a 3,5 procenta KDU-ČSL. KSČM má podle květnového průzkumu podporu 2,5 procenta lidí.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.