reklama

"Veřejnost právem očekává, že vláda bude vykonávána řádně, kompetentně a seriózně. Uznávám, že toto může být moje poslední ministerská práce, ale věřím, že za tyto standardy stojí za to bojovat, a proto rezignuji," uvedl v prohlášení Sunak. Podle agentury Reuters se ministr financí údajně s Johnsonem v soukromí střetl kvůli státním výdajům.

"Možná jsme (Konzervativní strana) nebyli vždy populární, ale byli jsme kompetentní jednat v národním zájmu. Bohužel za současných okolností veřejnost dochází k závěru, že nyní nejsme ani jedno, ani druhé," uvedl v rezignačním dopise Javid.

"Hlasování o důvěře, které se konalo minulý měsíc, ukázalo, že velká část našich kolegů s tím souhlasí. S lítostí však musím konstatovat, že je mi jasné, že se tato situace pod vaším vedením nezmění, a proto jste ztratil i mou důvěru," dodal. Zhruba hodinu a půl po Javidově prohlášení oznámil rezignaci i jeden z místopředsedů Konzervativní strany Bim Afolami.

Rezignace dvou z nejvýše postavených ministrů by mohla znamenat Johnsonův konec ve vládě, napsala agentura AP. Johnsonovou autoritou už minulý měsíc otřáslo hlasování o nedůvěře, které premiér sice ustál, ale 41 procent konzervativců hlasovalo pro jeho odvolání z funkce.

Johnson momentálně čelí obvinění, že na vládní post náměstka hlavního whipa dosadil někdejšího konzervativce Christophera Pinchera, který v té době čelil obvinění ze sexuálního napadení. Whip je vybraným poslancem, který dohlíží na to, aby příslušníci jeho strany hlasovali podle stranických zájmů.

Johnson nejprve tvrdil, že o vyšetřování Pinchera nic nevěděl. Downing Street ale později uvedla, že na případ zapomněl. Ze lži ho však usvědčil vysoce postavený diplomat Simon McDonald, podle kterého premiér o vyšetřování věděl. Sunak a Javid své rezignace na twitteru oznámili právě ve chvíli, kdy se Johnson za svá pochybení omlouval. "Při zpětném pohledu to byla špatná věc. Omlouvám se všem, které to zasáhlo," uvedl Johnson. Prý si neuvědomil, že Pincher na tuto vlivnou pozici není vhodný.

Pincher, který v současné době čelí další oficiální stížnosti, že sexuálně napadl dva muže, které zřejmě v opilosti osahával ve stranickém klubu v centru Londýna, už na funkci rezignoval. Z poslaneckého klubu jej následně vyloučila i Konzervativní strana.

Krizi důvěry ve vlastní straně čelí Johnson ale už od chvíle, co se od listopadu minulého roku potýká se skandálem známým jako Partygate. Ten vyvolaly zprávy o večírcích a setkáních v premiérově sídle v Downing Street v době, kdy byla Británie v přísném koronavirovém lockdownu.

Imunitní výbor britského parlamentu minulý týden zahájil vyšetřování, zda Johnson lhal parlamentu, když loni v prosinci tvrdil, že jeho kancelář neporušila žádná koronavirová opatření. Johnsona, Sunaka a řadu dalších konzervativců za účast už pokutovala britská policie.

Lídr liberálních demokratů Ed Davey a šéf opoziční Labouristické strany Keir Starmer dnes vyzvali Johnsona k rezignaci. "Už jste naši skvělou zemi diskreditoval dost dlouho," napsal Davey na twitteru. Podle Starmera je jasné, že se konzervativní vláda rozpadá. "Po všech těch špinavostech, skandálech a selháních je jasné, že se tato vláda nyní hroutí," uvedl Starmer v prohlášení.

"Skončil," řekl agentuře Reuters pod podmínkou zachování anonymity jeden z dříve loajálních konzervativních poslanců. "Neměl by tu agonii prodlužovat. Je to neuctivé vůči jeho kolegům, straně i zemi," uvedl. "Je konec. Divil bych se, kdyby teď vydržel až do léta," dodal další zdroj.

Podle médií má Johnson ale stále podporu jiných vysoce postavených ministrů, včetně ministra obrany Bena Wallace a šéfky diplomacie Liz Trussové, která dnes uvedla, že za ním stoprocentně stojí. Mezi zákonodárci se však objevily spekulace, že by mohli skončit někteří níže postavení členové vlády.

Johnson čelí tlaku kvůli konzervativci obviněnému ze sexuálního napadení

Britský premiér Boris Johnson čelí dalšímu tlaku, neboť vyšlo najevo, že zřejmě zapomněl na stížnost, která se týkala jednoho z jeho klíčových zaměstnanců, uvedla agentura Reuters. Christopher Pincher, který čelí oficiální stížnosti ze sexuálního napadení, musel rezignovat na vládní post náměstka hlavního whipa a z poslaneckého klubu jej následně vyloučila i Konzervativní strana.

Whip je vybraným poslancem, který dohlíží na to, aby příslušníci jeho strany hlasovali podle stranických zájmů. Opozice teď zjišťuje, zda premiér věděl o Pincherově chování už v roce 2019.

Pincher v současné době čelí obvinění, že sexuálně napadl dva muže, které údajně v opilosti osahával ve stranickém klubu v centru Londýna. V roce 2017 rezignoval na post asistenta hlavního whipa, když byl nařčen, že "dělal neslušné návrhy" konzervativnímu aktivistovi a olympijskému veslaři Alexu Storymu. Následné vnitrostranické vyšetřování ale v roce 2017 prokázalo jeho nevinu. Pincher nicméně čelil další oficiální stížnosti a vyšetřování v letech 2019 až 2020. BBC uvedla, že toto vyšetřování potvrdilo jeho nevhodné chování a že Johnson byl o této věci informován.

Opozice se nyní zabývá tím, zda Johnson o tomto případu skutečně věděl, když Pinchera jmenoval na vládní post náměstka hlavního whipa.

Johnson nejprve uvedl, že nic nevěděl. Když ho ale vysoce postavený diplomat usvědčil ze lži a stanice BBC uvedla, že o nevhodném chování věděl, premiérův úřad otočil. Downing Street uvedla, že ministerský předseda byl o případu "informován, ale nevzpomněl si na něj".

"Číslo deset (úřad premiéra v Downing Street) stále mění svou verzi a neříká pravdu," uvedl vysoce postavený diplomat Simon McDonald. Ten v roce 2019 působil na britském ministerstvu zahraničí, kde se tehdy vyšetřovalo Pincherovo nevhodné chování. "Johnson byl osobně informován o zahájení a výsledku vyšetřování," uvedl McDonald.

Obvinění ze lži a údajné problémy s pamětí však podle Reuters nezmírňují několikaměsíční tlak na Johnsona. Premiér čelí rostoucí frustraci vládní Konzervativní strany z toho, co někteří označují za skandály zmítanou administrativu.

Imunitní výbor britského parlamentu minulý týden zahájil vyšetřování premiéra Johnsona ohledně politického skandálu známého jako Partygate, který vyvolaly zprávy o večírcích a setkáních v sídle premiéra v Downing Street v době, kdy v Británii kvůli šíření nemoci covid-19 platil přísný lockdown. Výbor zjišťuje, zda Johnson lhal parlamentu, když loni v prosinci tvrdil, že jeho kancelář neporušila žádná opatření zavedená ve snaze bránit šíření koronaviru. Johnsona, ministra financí Rishiho Sunaka a řadu dalších konzervativců za účast již pokutovala britská policie.

Někteří konzervativní zákonodárci se nyní snaží obnovit pokusy o jeho sesazení, a to pouhý měsíc poté, co premiér přežil hlasování o důvěře. Opoziční Labouristická strana Johnsona obvinila, že "vláčí britskou demokracii hnojem".