Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský soud zakázal komunistickou stranu

Soudy, ilustrační fotografie.
Soudy, ilustrační fotografie.
Foto: Pixmac

Správní soud ve Lvově dnes zakázal činnost Komunistické strany Ukrajiny (KPU). Vyhověl tak žádosti ukrajinského ministerstva spravedlnosti, podle nějž představitelé strany podporovali proruské povstalce na Donbasu a podíleli se na akcích, které v roce 2014 vedly k ruské anexi poloostrova Krym.

Prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal 14. května zákon o zákazu proruských stran na Ukrajině. Zákazu podle agentury Unian dosud čelilo 13 politických subjektů, včetně donedávna parlamentních stran Opoziční platforma - Za život či Opoziční blok.

KPU dlouholetého šéfa Petra Symonenka byla soudně zakázána už v prosinci 2015, a to kvůli zapojení některých jejích členů do financování zbraní pro proruské povstalce na východě Ukrajiny i anexe Krymu. Kvůli přetrvávajícím soudním sporům však formálně nadále existovala.

Spolu s KPU soud zakázal také stranu Šťastná Ukrajina podnikatele Oleksandra Klymenka, který byl v dobách vlády bývalého prezidenta Viktora Janukovyče ministrem státních příjmů. Po Janukovyčově svržení v únoru 2014 byl obviněn z velezrady a uprchl do Ruska.

Témata:  soudy Ukrajina komunisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy