Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Zelenskyj kritizoval armádu za její rozhodnutí omezit mužům pohyb mimo bydliště

Zelenskyj kritizoval armádu za její rozhodnutí omezit mužům pohyb mimo bydliště
Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval dnešní rozhodnutí armády, která zakázala mužům v branném věku pohyb mimo trvalé bydliště bez zvláštního povolení. Po velení armády a ministerstvu obrany bude žádat vysvětlení. Chystaný krok vyvolal v ukrajinské společnosti vlnu nevole.

Generální štáb ukrajinské armády dnes oznámil, že vydal zákaz mužům ve věku od 18 do 60 opouštět bydliště bez zvláštního povolení příslušného vojenského úřadu. Odvolával se přitom na zákon z roku 1992, který tento krok předpokládá v době válečného stavu. Ten na Ukrajině platí od začátku ruské invaze.

Později vydala armáda upřesnění, podle nějž muži v branném věku nebudou smět bez povolení přejíždět pouze hranice oblastí. Těch je na Ukrajině 24 a v každé žije až několik milionů lidí. V původní verzi nařízení přitom stálo, že restrikce se budou vztahovat na okresy, tedy nižší územně-správní celky v rámci oblastí, připomíná agentura Unian.

Během krátké doby komentovaly nařízení na sociálních sítích stovky rozhořčených Ukrajinců, někteří nařkli ministerstvo obrany z „idiocie“. Opatření podle nich podpoří korupci na okresních vojenských úřadech. Další dávali najevo obavy z ještě většího hospodářského chaosu.

„Vidím, že (...) ve společnosti panuje nepochopení, a dokonce i rozhořčení. Nařídil jsem ministru obrany, náčelníkovi generálního štábu a vrchnímu veliteli Ozbrojených sil Ukrajiny, aby mi během zítřejšího (středečního) pravidelného zasedání generálního štábu podali zprávu o všech podrobnostech,“ uvedl Zelenskyj. „Žádám generální štáb, aby napříště taková rozhodnutí nepřijímal beze mě,“ dodal. Veřejnosti slíbil, že se bude záležitostí osobně zabývat.

Mnoho Ukrajinců nežije v místě svého trvalého bydliště. Po zahájení ruské invaze z 24. února navíc uprchly desítky tisíc můžu do bezpečnějších oblastí na západě země. Armáda se pro ně nyní chystá vydávat zvláštní povolení.

Mluvčí ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk serveru RBK-Ukrajina sdělil, že opatření je nutné z důvodu evidence „mobilizačních zdrojů“ pro případ, kdy je bude nutné aktivovat. Odmítl také názory, že nutnost obstarávání povolení povede ke korupci.

Zákaz vycestovat z Ukrajiny platí pro muže v branném věku už od zahájení ruské invaze, tedy od 24. února. Pohraniční stráž přesto pravidelně zadržuje Ukrajince, kteří se snaží nelegálně překročit hranice směrem do Moldavska nebo sousedních zemí Evropské unie.

V květnu Zelenskyj hovořil o tom, že zemi brání přibližně 700 000 Ukrajinců v armádě, národní gardě, pohraniční stráži a policii.

Zdroje: