Zdravotní rádce Aha! Zubní plak: Tichý škůdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zdravotní rádce Aha! Zubní plak: Tichý škůdce

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

Krásné zuby a zářivý úsměv jsou znakem atraktivity. Ještě důležitější však je, aby byl chrup zdravý. Důkladné čištění zubů pomůže nejen zabránit vzniku zubního kazu, ale podporuje i celkové zdraví organismu. Dá se říct, že zdraví začíná v ústech.

Podle zubů se dá poznat, jak se člověk o sebe stará. A je pravda, že se péče o zuby a ústní dutinu každým rokem zlepšuje. Výsledkem by však neměl být jen zářivý úsměv, ale i zdraví celého organismu. Nedostatečná nebo nesprávná péče o zuby způsobuje zubní plak. Je to měkký, lepivý, žlutobílý povlak, který se postupně projevuje v podobě zubního kazu, zánětu dásní či vážnějších onemocnění, např. parodontózy. Neléčená onemocnění ústní dutiny mohou vést k poškození vnitřních orgánů, jako jsou ledviny, srdce či cévy.

Imunita souvisí s trávením

Mnoho z nás možná netuší, že nejdůležitějším imunitním orgánem jsou střeva. Tam žije několik milionů mikroorganismů (např. bakterie, plísně nebo kvasinky), které vytvářejí střevní ekosystém nazývaný mikrobiom. Pokud ten dobře funguje, je v pořádku i obranyschopnost organismu. Problém nastává, když se fungování naruší, a to vlivem škodlivých bakterií z ústní dutiny. Ano, mluvíme o těch samých bakteriích, které způsobují vznik zubního plaku!

Kazy i zánět dásní

Pokud se zubní plak neodstraní, bakterie, které obsahuje, začnou rozleptávat zubní sklovinu a začne vznikat zubní kaz nebo záněty dásní. A to je nejen bolestivé, ale dokáže to uškodit i zbytku těla. Při jídle a pití se totiž část těchto bakterií dostává do trávicího traktu, což samozřejmě vede k oslabení organismu, případně k urychlení nebo vzniku závažných onemocnění, jako je např. srdečně cévní onemocnění.

Jak vzniká povlak na zubech

Plak vzniká kombinací zbytků stravy, bakterií, kyselin a slin, které jsou k povrchu zubů přitahovány působením iontové vazby. Zbavit se ho můžeme důkladným čištěním chrupu.

Chraňte svůj chrup

  1. Choďte pravidelně na dentální hygienu, ideálně jednou za půl roku.
  2. Čistěte si zuby antibakteriální fluoridovou zubní pastou a poté ústa vypláchněte ústní vodou.
  3. Čistěte si mezizubní prostory zubní nití a mezizubními kartáčky.
  4. Zubní kartáček měňte každé tři měsíce.
  5. Po konzumaci sladkého si vyčistěte zuby.

 

Přečtěte si
kristýna ryglová
27. 6. 2023 • 05:48

Já si čistím zuby každý den. Když večer někam jdeme a už se mi je nechce čistit, tak mám ráno takový strašný plak na zubech, že si je musím hned vyčistit. Nechápu, jaksi je někdo nemůže čistit. Chodím 2x ročně k zubaři a k dentální hygieničce, kterou jsem si našla na http­s://ww­w.den­tiro­.cz/ob­jednej­te-se-zde/ . Dentální hygiena je stejně důležitá jako návštěva zubaře.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.