Opuchlý a ospalý Putin na schůzce se svým ministrem. Trpí ruský prezident vážnou nemocí?

Vladimir Putin

Opuchlý a ospalý Putin na schůzce se Šojguem

O špatném zdravotním stavu Vladimira Putina spekulují média již několik měsíců. Teorii o rakovině štítné žlázy či Parkinsonově chorobě přiživuje nový záznam z pondělní schůzky šéfa Kremlu s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem. I ve srovnání s uplynulými týdny Putin na videu vypadá značně opuchle a unaveně.

Ruský prezident na záběrech působí dojmem, jako by sotva udržel hlavu, aby mu nespadla na stůl. Při schůzce se Šojguem měl ministrovi obrany poblahopřát k ovládnutí Luhanské oblasti ruskou armádou. Podle britských médií však během toho málem usnul. Kromě toho, že působil unaveně, také vypadal opuchleji než v předešlých dnech či týdnech.

V posledních měsících se šíří spekulace o tom, že Putin bere steroidy, kterými si léčí rakovinu štítné žlázy, uvedl bulvární deník Daily Mirror. Kromě spekulací o rakovině se ve veřejném prostoru často hovoří i o Parkinsonově chorobě. Ověřit či vyvrátit taková tvrzení je však prakticky nemožné.

Že se Putinova fyzická kondice zhoršuje, je ale z posledních videozáznamů patrné. Leckomu utkvělo v paměti například video z konce dubna, na němž se šéf Kremlu – opět za přítomnosti Sergeje Šojgua – drží křečovitě stolu, a to 12 minut v kuse.

Podle týdeníku Newsweek, který se ve svých tvrzeních odvolává na tři dobře informované představitele amerických tajných služeb, se ruský prezident potýká s pokročilou rakovinou již od jara. V dubnu měl prý podstoupit intenzivní léčbu.

Putinův zdravotní stav nejspíš hodně ovlivnila příprava vojenské invaze na Ukrajinu a následně i samotný postup konfliktu, který se pro Rusko nevyvíjí podle plánu. Za zmínku stojí obrovské ruské ztráty, pomalý postup na Donbasu či totální debakl okupantů v Kyjevské oblasti.

Tagy: