Rusové v Mariupolu obsadili dvě komerční lodě. Ukrajinci hlásí úspěch u Chersonu

Ukrajinci také využívají francouzské houfnice Caesar.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové se soustředí na vytvoření plné kontroly nad Luhanskou oblastí, Ukrajinci hlásí pokrok v Chersonské oblasti. Náčelník ukrajinských ozbrojených sil poděkoval Česku a Polsku za tanky. Rusové v Mariupolu obsadili dvě komerční lodě. Volodymyr Zelenskyj zkritizoval úterní rozhodnutí ukrajinské armády, která zakázala mužům v branném věku pohyb mimo trvalé bydliště bez zvláštního povolení. Bude žádat vysvětlení.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruské invazní jednotky ostřelují ukrajinské pozice podél celé frontové linie, přičemž útočí ve směru na obce Novoluhanske a Spirne u východoukrajinského Bachmutu. Rovněž se snaží upevnit svou pozici v Luhanské oblasti. Ve své pravidelné zprávě o vývoji bojů to uvedl ukrajinský generální štáb.

Ukrajinci hlásí pokrok v regionu Cherson. Institut pro studium války uvádí, že se jim podařilo odrazit útok ruského oddílu u obce Lozove v Chersonské oblasti.

Správní soud ve Lvově zakázal činnost Komunistické strany Ukrajiny (KPU). Vyhověl tak žádosti ukrajinského ministerstva spravedlnosti, podle něhož představitelé strany podporovali proruské povstalce na Donbasu a podíleli se na akcích, které v roce 2014 vedly k ruské anexi Krymu.

Podle dopisů, které získala agentura Reuters, si ruští zmocněnci v Doněcké oblasti bez náhrady násilím přivlastnili lodě Blue Star I plující pod panamskou vlajkou a Smarta Shipping plující pod liberijskou vlajkou a učinili z nich „státní majetek“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zkritizoval úterní rozhodnutí vlastní armády, která zakázala mužům v branném věku pohyb mimo trvalé bydliště bez zvláštního povolení. Po velení armády a ministerstvu obrany bude žádat vysvětlení, informovala agentura Unian. Chystaný krok vyvolal v ukrajinské společnosti vlnu nevole.

Rusko od zahájení invaze na Ukrajinu přišlo o 115 tisíc vojáků, součet zahrnuje mrtvé i zraněné. Podle webu RBK-Ukrajina to na úterním briefingu uvedl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj poděkoval České republice a Polsku za dodávky tanků. V době, kdy Ukrajina čelí ruské vojenské agresi, je podle něj pomoc z obou zemí k nezaplacení. Díky těmto tankům Ukrajina bojuje se společným staletým nepřítelem, uvedl Zalužnyj a rovněž zveřejnil fotografie bojových vozidel s českou a polskou vlajkou.

Tagy: