Dočká se draftu napodruhé? Špaček raketově vyletěl, táta mu věří

Foto: Vincent L-Rousseau, Sherbrooke Phoenix

6. července 2022, 9:00

Martin Voltr

Nebude to úplně hlavní linie nadcházejícího draftu NHL, přesto si zaslouží pozornost i z české strany. Dostane se na některého z hráčů, kteří mohli být vybráni už v předchozích letech?

Jestli některý z českých talentů věřil ve využití druhé šance loni, byl to zejména brankář Nick Malík. Kluby NHL však nezaujal ani tentokrát. Teoreticky se pořád může dočkat, navíc když ve finské lize patřil s úspěšností přes 92 procent mezi nejlepší brankáře.

Jeho štěstí na tom však nestojí. Pokud na fantastickou sezonu bude navazovat dál, pozornost ze zámoří si jistě vyslouží, i kdyby draftem neprošel.

Letos se ve spojitosti s „overage“ hráči skloňuje jiné české jméno. Vlastně je to nositel podobně slavného příjmení. Draft mohutně vyhlíží obránce David Špaček, syn olympijského vítěze a trojnásobného mistra světa Jaroslava Špačka.

V minulém roce bylo překvapením už jen to, že se Špaček junior probojoval do sestavy české osmnáctky pro mistrovství světa. Když nepočítáme osm zápasů za plzeňskou juniorku před zastavením soutěží, nastoupil jen dvakrát za prvoligové Litoměřice.

Foto: Martin Voltr

Veřejnost o něm prakticky nevěděla, leč trenéra Jakuba Petra během dlouhého přípravného období zaujal.

Mladý obránce pak odešel do quebecké ligy – a stala se z něj česká kometa sezony 2021/22.

„Načasování vyšlo výborně. Majitel klubu už ho chtěl dřív, ale teď to bylo v ideální dobu. David je navíc takový, že mu chvíli trvá, než se otrká. Posouval se pomaleji, postupně, ale přichází to v pravý čas,“ uvedl pro web nhl.com/cs otec Jaroslav Špaček.

Od trenérů Sherbrooku dostával David velký prostor. Nebál se a důvěru jim splácel. V 57 utkáních QMJHL nasbíral 50 bodů (12+38), v 11 zápasech play off přidal dalších 13 (2+11). Na konci sezony převzal Raymond-Lagacé Trophy pro nejlepšího defenzivního nováčka soutěže. Cenu pro absolutně nejlepšího nováčka mu „vyfoukl“ jen krajan Jakub Brabenec.

Špaček nechyběl ani na juniorském šampionátu. A teď můžeme očekávat, že v pátek po něm některý z klubů NHL sáhne. Mezi hlavních deset adeptů na využití druhé šance ho zařadil i Mike Morreale z nhl.com.

„Dobře pracuje s pukem, hraje výborně do obrany a také vytváří spoustu ofenzivy ve hře pět na pět a v přesilovce,“ uvedl pro web zámořské soutěže Jean-Francois Damphousse z Centrálního skautingu NHL.

„Má tvrdou střelu a umí dobře posoudit možnosti před sebou. Ví, kdy se vydat dopředu a kdy počkat. Myslím si, že byl jedním z nejužitečnějších hráčů v letošní sezoně quebecké ligy,“ řekl Damphousse.

Pravák Špaček by v Sherbrooku rád pokračoval, ale ideálně už pod „dozorem“ některé z organizací nejlepší soutěže světa. „Uvidíme, mladej měl hodně telefonátů od různých klubů. Jestli to půjde dobře, vidím to tak na třetí nebo čtvrté kolo,“ odhadl jeho šance slavný otec.

Ve stejné pozici jako devatenáctiletý zadák se před draftem nachází i jeho klubový spoluhráč, běloruský brankář Ivan Žihalov. Ani on neměl loni kluby přílíš čím zaujmout. Teď se představil i na CHL/NHL Top Prospects Game a v posledním žebříčku Centrálního skautingu NHL vyšplhal na druhou pozici mezi brankáři na severoamerickém kontinentu.

Morreale mezi další adepty na proměnění druhé šance řadí gólmana Camerona Whiteheada, obránce Grahama Swarda a Davida Gucciardiho a útočníky Bena Kinga, Amadeuse Lombardiho a Tuckera Robisona.

Potíže, které v mládežnických soutěžích napříč celým světem způsobil koronavirus, by letos měly klubům NHL otevřít hledí směrem ke starším hráčům. Najdou v průzoru i Davida Špačka?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz