Sobota, 20 dubna, 2024
4.3 C
Litoměřice
DomůKulturaObrazy Václava Lamra v Podřipském muzeu už od 8. července

Obrazy Václava Lamra v Podřipském muzeu už od 8. července

Roudnice nad Labem – Od 8. července do konce roku 2022 bude v roudnickém Podřipském muzeu probíhat výstava obrazů malíře Václava Lamra. Zahájení proběhne v podobě slavnostní vernisáže (8. 7. 2022 v 17 hodin), na které bude hlavním hostem paní Marie Lamrová – manželka již bohužel nedávno zesnulého umělce.

Hlavními tématy výstavy je lidská spiritualita. Václav Lamr čerpal ze zdrojů židovsko-křesťanských, které ovlivnily jeho prožívání života, tvorby a utváření vztahů k jednotlivcům okolo něho, k vlastní rodině a dalším společenským skupinám.

Obrazy autora byly vystavovány nejen v křesťanských centrech a synagogách, ale i v městských muzejích a galerijích v ČR a v zahraničí /USA, Anglii, Francii, Německu, Rakousku, Holandsku, Norsku a Polsku/ a akademické půdě Teologické fakulty v Košicích v rámci Festivalu sakrálního umění. Jeho díla jsou také součástí zahraničních soukromých sbírek.

Život Václava Lamra zavál do různých nejen pracovních, ale i duchovních sfér které byly zcela jistě nevyčerpatelnými zdroji inspirace pro rozvinutou tvorbu. Následující řádky přinášejí jen velmi stručný úryvek z bohatého života oduševnělého umělce. Václav Lamr byl rodákem z Litovle, absolvoval uměleckoprůmyslovou školu v Brně obor malířské techniky a malba v architektuře (1961-1964). Později pracoval jako štukatér v uměleckých řemeslech, divadelní výtvarník, arteterapeut, ošetřovatel na psychiatrii v Želivu a ošetřovatel tělesně postižených v Habrovanech. S manželkou Marií společně žili od roku 1979 v Praze. Měli spolu dva syny, Kristiána a Davida.

Před rokem 1968, v době myšlenkového a společenského uvolnění, vystavoval na samostatných a kolektivních výstavách nastupující generace výtvarníků a pořádal literární večery vlastní poezie v Brně a v Praze. Byl zván i do zahraničí, ale tento vývoj přerušila okupace v srpnu 1968. Od roku 1970, po událostech, které ho orientovaly ke křesťanským hodnotám, zanechal na deset let uměleckou dráhu a zabýval se plně křesťanskou misijní činností.  Při práci v romských osadách na Slovensku získal materiál pro ilustrace několika knih a knih dvou romských básníků a romského překladu Janova evangelia.

S manželkou Marií založil misijní sdružení Christ Art Mission (CAM), které sloužilo k šíření křesťanských hodnot uměleckými formami zasahujícími až do politické sféry skrze Fórum angažovaných křesťanů. Zde svou kreativní tvorbou bilboardů, plakátů a formou přednášek přispíval k evangelizaci. V posledních letech se zaměřoval na aktualizaci duchovního odkazu české reformace.

Autoři: Irena Trefná, Marie Lamrová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -