Jičín: Strategie odpovědného stravování v školách a školských zařízeních

06.07.2022 8:38 | Tisková zpráva

Rada schválila Strategii odpovědného stravování ve školách a školských zařízeních města Jičína. Na setkání všech vedoucích školních jídelen ze škol, zřizovaných městem, si vedoucí jídelen vzájemně sdělili své zkušenosti o problematice stravování včetně nákupu surovin. Přítomni byli i zástupci města.

Jičín: Strategie odpovědného stravování v školách a školských zařízeních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Strategie se vztahuje k oblastem ekologie, společenské odpovědnosti, ekonomie, zdravotnictví i vzdělávání, a to vše ve vztahu ke školním jídelnám. Příkladem může být otázka plýtvání potravinami, spotřeba energií a zohledňování regionální nabídky surovin. Vytvořená strategie je určena pro všechny jídelny, ale nutno říct, že mnohé zásady už jídelny nezávisle na sobě přijaly. Často třeba využívají lokální suroviny. Součástí strategie je ovšem i komunikace o tématu veřejného stravování a jeho prezentování navenek, vůči občanům.

Školy a jejich jídelny budou vzájemně spolupracovat v naplňování strategie. Zmíněné setkání bylo úspěšné, vedoucí jídelen si navzájem skutečně sdělily své poznatky. Zajímavou otázkou je například i velikost školních jídelen, neboť jsou významné rozdíly mezi vařením například v malé MŠ Fügnerova, anebo ve velké ZŠ Husova. Školy a jídelny budou aktivně vyhledávat sezónní, lokální a udržitelně vyrobené suroviny pro výrobu stravy. Budou nakupovat suroviny vzešlé z ekologického (organického) zemědělství. Cílem je upevnit princip „od zemědělce ke spotřebiteli“.

Gestory Strategie odpovědného stravování jsou první místostarosta města Mgr. Petr Hamáček a tajemník Městského úřadu Jičín Ing. Peter Bareš. Městský úřad se snaží naplňovat zásady společenské odpovědnosti. Jde o hodnoty odpovědnosti k regionu, krajině, lidem a obecně společnosti. Požadavek na odpovědnost je například vkládán do veřejných zakázek. Město v zadávacích dokumentacích například požaduje, aby smluvní služby byly dodávány s ohledy na důstojné pracovní podmínky zaměstnanců firem, na férové dodavatelské vztahy či na ekologicky šetrná řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…