Hlavní obsah

Sedmička, šestka, šestka. Jiříček má na top 5. Zařídit to může Philadelphia

Za posledních 21 draftů měli Češi mezi první desítkou osm zástupců, žádného ale v elitní pětce. Změní to v noci na pátek v Montrealu plzeňský bek David Jiříček?

Foto: David W Cerny, Reuters

David Jiříček v dresu české reprezentace.

Článek

V roce 2000 přišel v Saddledomu v Calgary na řadu hned po Mariánu Gáboríkovi jako čtvrtý obránce Rostislav Klesla. Od té doby žádný Čech na draftu výš nefiguroval.

Ani Filip Zadina před čtyřmi lety, který doufal, že zaparkuje v Kanadě. Třetí volbu v draftu 2018 měl Montreal, ten však ukázal na Fina Jesperiho Kotkaniemiho, a čtvrtou Ottawa, jež si vybrala Bradyho Tkachuka. Z top 5 nic nebylo, Zadina šel zásluhou Detroitu jako šestý. Stejně jako o tři roky dřív Pavel Zacha díky New Jersey.

Před letošním draftem jsou jasní dva největší favorité na post jedničky - Kanaďan Shane Wright a Slovák Juraj Slafkovský. Těsně za nimi je v závěsu americký centr Logan Cooley. A pak už často padá Jiříčkovo jméno. Nejčastěji kolem pátého, šestého místa.

"Netroufnu si ale říct, jaký z týmů o mě má zájem. A já ani nemám žádný vysněný klub a je mi celkem jedno, jestli budu vybrán jako pětka, sedmička nebo devítka," prohlásil Jiříček minulý týden v rozhovoru pro Sport.cz.

Účastník mistrovství světa ve Finsku se podle všeho bude spolu se Slovákem Šimonem Nemcem ucházet o pozici prvního vybraného beka letošního draftu. Pokud by se Jiříček nezranil na šampionátu dvacítek, byly by jeho vyhlídky v tomto směru o něco lepší.

Čím víc se však montrealský draft blíží, tím víc se v souvislosti s Jiříčkem skloňuje Philadelphia, která volí po Seattlu a před Columbusem jako pátá. Flyers už ve své historii zaměstnávali 28 Čechů (Pittsburgh 24) a s vysokým zadákem by určitě neprohloupili.

Podle experta TSN Craiga Buttona by Jiříček zaplnil poptávku pensylvánského klubu po statném obránci, který má výbornou střelu a navíc je to pravák, kterých není nikdy dost. Flyers přitom se 32 góly vstřelenými beky patřili do podprůměru NHL. Colorado na špici žebříčku se chlubilo 64 góly svých zadáků. Šutér od modré by se Philadelphii každopádně velmi hodil.

Zařídí to generální manažer Flyers Chuck Fletcher? 'Město bratrské lásky' je každopádně skvělá hokejová adresa.

Češi v top 10 draftu od r. 2001

2002 - Petr Tatíček (9. - Florida)

2003 - Milan Michálek (6. - San Jose)

2004 - Rostislav Olesz (7. - Florida)

2004 - Ladislav Šmíd (9. - Anaheim)

2006 - Michael Frolík (10. - Florida)

2007 - Jakub Voráček (7. - Columbus)

2015 - Pavel Zacha (6. - New Jersey)

2018 - Filip Zadina (6. - Detroit)

Reklama