Luxusní měření času zajistí hodinky Rolex

27. Červen 2022 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 15239

Švýcarsko – země kvalitní čokolády, exkluzivních sýrů a luxusních hodinek. Společnost Rolex SA vznikla v roce 1905 a ačkoliv jejím původním působištěm byla Velká Británie, relativně brzy se vrátila do země, ze které pocházeli její zakladatelé. Firmu vyrábějící luxusní švýcarské náramkové hodinky tak dnes nalezneme v Ženevě.

Značka Rolex byla v roce 2019 zařazena mezi prvních sto nejcennějších značek na světě a podle některých názorů se řadí mezi tzv. svatou trojici hodinářských společností. Náramkové hodinky Rolex se vyznačují nejen kvalitou, ale rovněž luxusním designem. Disponují dlouhou životnostní a jsou vyráběny z nejkvalitnějších materiálů a ušlechtilých kovů. Kromě krátkého času v 60. a následně 70.letech, kdy vzniklo několik elektronických modelů hodinek Rolex, se tato firma soustředí výhradně na výrobu, distribuci a opravdu mechanických hodinek. Rolex se standardně prodávají v celkem třech řadách – Oyster Perpetual, Professional a Cellini. Každý ze základních typů obsahuje několik různých modelů. Pro svou unikátnost a exkluzivitu patří hodinky Rolex mezi jedny z nejfalšovanějších hodinek obecně.

Jak šel čas s hodinkami Rolex

První hodinky Rolex lze sledovat až do roku 1905, kdy Hans Wilsdorf a jeho švagr Alfred Davis založili v Londýně společnost Rolex SA. Tato se zpočátku zaměřovala především na distribuci a dovoz kvalitních švýcarských hodinek, které si ale následně klenotníci označovali podle své libosti. Ochranná známka Rolex jako taková, byla zaregistrována o tři roky později. Název byl vybrán tak, aby byl snadno vyslovitelný v jakémkoliv jazyce. Mimo jiné Wilsdorfovi jméno „Rolex“ evokovalo zvuk natahování hodinek, což mu vzhledem k předmětu podnikání připadalo poetické. Společnost Rolex několikrát během svého působení lehce pozměnila svůj název – jednoduché Rolex se pozměnilo na Rolex Watch Co., poté na Montres Rolex SA a konečně na Rolex SA.

Už v roce 1914 se hodinkám značky Rolex podařilo získat certifikát přesnosti třídy A, který byl udělován pouze velmi přesným chronometrům. To byl ale teprve počátek dlouhé cesty inovací, kterými tyto náramkové hodinky prošly. Ne nadarmo je jedním z hlavních mott společnosti „Koruna za každý úspěch“. Nutno podotknout, že symbolem společnosti je královská koruna s pěti vrcholy.

V roce 1944 založil Wilsdorf nadaci, kterou nazval po sobě, a do které vložil veškeré své akcie společnosti Rolex SA. Po jeho smrti v roce 1960 převzala tato nadace plnou kontrolu a vedení firmy. Část příjmů z celkového příjmu společnosti je pak díky nadaci poskytována charitě. Podle odhadů z roku 2017 se hodnota značky Rolex SA. pohybuje kolem 8,053 miliardy dolarů. Každoročně je vyrobeno přes 800 000 kusů náramkových hodinek s označením Rolex.

Součástí celého koncernu je i dceřiná společnost Rolex and Tudor brands, která na trhu funguje od roku 1944, kdy ji Hans Wilsdorf vytvořil. Tato společnost vytváří hodinky pro prodej autorizovaných prodejců Rolex, kteří nabízí srovnatelnou spolehlivost a kvalitu jako Rolex, ale za nižší cenu. Pro srovnání cena hodinek Rolex kolísá mezi 650 až 75 000 dolary a hodinek Tudor mezi 250 až 9 000 dolary.

Patenty a mylná prvenství společnosti Rolex

Hodinky Rolex jsou spojovány s mnoha prvenstvími napříč nejrůznějšími technologiemi. Ačkoliv se častokrát o prvenství přímo nejednalo, vždy šlo o inovaci, která na poli náramkových hodinek znamenala v jistém ohledu průlom.

  • Vodotěsné hodinky společnost Rolex na trh uvedla v roce 1926 pod názvem Rolex Oyster. Nejednalo se ale o první hodinky s těmito vlastnostmi, které na trhu byly. Například Submarine Watch od společnosti Tavannex byly vyvinuty už během první světové války.
  • Design samonatahovacích hodinek byl patentován v roce 1923, tedy celých osm let předtím, než je na trh uvedla společnost Rolex.
  •  V roce 1945 byly vytvořeny hodinky, na jejichž ciferníku se automaticky měnilo datum. První hodinky takového typu byly ale na trhu už ve třicátých letech.
  • Roku 1953 bylo společností představeno první pouzdro na vodotěsné hodinky do 100 metrů.
  • O rok později vyrobilo Rolex náramkové hodinky, které ukazovaly dvě časová písma najednou. Ani toto nebyl originální nápad této společnosti, neboť poprvé se takové hodinky vyrobily o čtvrt století dříve.
  • Od roku 1956 lze na ciferníku pozorovat automaticky se měnící datum a den.

Zajímavosti ze světa Rolex
  • Vodotěsné hodinky značky Rolex v roce 1926 se nesetkávaly s přílišnou důvěrou trhu, a proto došlo k několik akcím, jež měly prodej podpořit. Například na hlavních prodejních místech byla instalována akvária, do kterých byly hodinky ponořeny. V roce 1927 potom hodinky podpořila britská plavkyně Mercedes Gleitze, která s hodinkami Rolex Oyster na ruce přeplavala kanál La Manche, aniž by došlo k poškození strojku. O tomto počinu byl poté vydán v Daily Mail článek na titulní straně.
  • Roku 1960 hodinky Rolex doprovodily oceánografa Jacquese Piccarda na doposud nejhlubší místo na světě – na Mariánského příkopu, který se nachází 11 kilometrů pod hladinou moře. Sám Piccard následně potvrdil, že hodinky byly stejně přesné na povrchu jako pod hladinou oceánu. Podobný ponor absolvoval i režisér James Cameron rovněž s hodinkami Rolex v roce 2012.
  • V roce 1953 se hodinky Rolex podívaly ze „střechy světa“ Mount Everestu díky členům expedice Sira Johna Hunta.
  • V roce 2017 byly pod katalogovým číslem 6239 prodány v aukci hodinky Rolex Daytona herce Paula Newmana. Cena 17,75 milionu dolarů z nich učinila druhé nejdražší náramkové hodinky, které kdy byly prodány. Druhé nejdražší hodinky značky Rolex byly prodány za 5,93 milionu dolarů.
  • Značka Rolex S.A. provozuje filantropický web rolex.org, který slouží jako zdroj inspirace a vzdělávání pro budoucí generace. Na stránkách se nachází především věci z oblasti vědy, umění a životního prostředí.
  • Hodinky Rolex velmi napomohli v případu vraždy Ronalda Platta. Když se jeho tělo nalezlo v kanálu La Manche, jediným identifikovatelným předmětem na těle byly hodinky. Jelikož každý kus má své speciální značky a číslo, bylo možné dohledat jejich nositele. A vzhledem k přesnosti dat z hodinek bylo rovněž možné určit téměř přesně čas smrti oběti, což významně pomohlo s dopadením vraha Alberta Walkera.
  • I v roce 2020 byla představena nová kolekce hodinek Rolex. Jednalo se o modely Rolex Submariner 124060 s inovativním designem, Rolex Oyster Perpetual 126000 s jasně barevnými ciferníky a Rolex Sky-Dweller, který nyní platí za vůbec nejkomplikovanější hodinky této společnosti.

 

Galerie