Mezi námi zvířaty

Zřejmě nejagresivnější krokodýl je krokodýl filipínský, seznamte se!

6. červenec 2022
Mezi námi zvířaty

Krokodýl filipínský se vyskytuje, jak už jeho jméno napovídá, v oblasti Filipín. Až donedávna byl považován za poddruh krokodýla novoguinejského, jedná se však o samostatný druh. Ačkoliv svým vzrůstem netrhá žádné rekordy, co se agresivity týče, patří k těm nejvíce agresivním krokodýlům vůbec.

Krokodýl filipínský

„Tyto samice mají kolem 1,5 metru, ale dorůstají do 2 metrů. Jsou to poměrně malí krokodýli. Samci mohou dorůst výjimečně i něco málo přes 3 metry,“ upřesnil vzrůst 2 samic v plzeňské zoo ošetřovatel plazů v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Tomáš Winkelhöfer, který pokračoval popisem stylu lovu u krokodýlů:

„Krokodýl většinou číhá někde v záloze a pakliže si je jistý, tak zaútočí. Pokud jde o příliš velkou potravu, zakousne se do ní, točí se a tím vytrhává její maso. Většinou ale loví přiměřeně velkou kořist, například ryby. Ty polyká celé, jako had.

Krokodýl filipínský patří k nejohroženějším druhům krokodýlů na světě. Ve volné přírodě jich žije zhruba 200. Jedná se především o nelegální lov, sběr vajec a ničení přirozeného prostředí.“

Víte, kolik má krokodýl víček a zda vůbec vydává nějaké zvuky? Nejen to se dozvíte v přiložené reportáži.

Spustit audio