Český knižní trh: kuchařky na prvním místě

Knihy s recepty a kuchařskou tematikou patří na českém knižním trhu mnoho let mezi nejúspěšnější. V knihkupectvích a na sociálních sítích je takových titulů velké množství, autoři se v konkurenci snaží zaujmout svojí originalitou. V poslední době roste zájem o kuchařky ve formě audioknih. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Kuchařské knihy, recepty, knihy o zdraví, životním stylu a výživě zabírají podle knižních prodejců dlouhodobě zhruba osm až deset procent prodejů knih.

Několik kuchařek se nachází také mezi nejprodávanějšími tituly žebříčku Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN). Například nejprodávanější knihou roku 2014 se stal titul Vaříme s Láďou Hruškou – levně a chutně. Počet prodaných výtisků Hruškovy knihy svaz nezveřejnil, ale na veletrhu Svět knihy nakladatel uváděl, že se prodalo téměř 400 000 kusů této kuchařky.

Prodejnost kuchařek či knih o zdravém životním stylu je málo sezonní, jejich využití je univerzální po celý rok. Žádané jsou recepty od celebrit i špičkových profesionálů. Autorskými stálicemi jsou například Zdeněk Pohlreich či Roman Vaněk.

Autory kuchařek často bývají různé osobnosti z uměleckého světa. Oblíbené jsou například tituly od Evy Pilarové, Jiřiny Bohdalové nebo Luby Skořepové. K receptům osobností z kultury se připojil hudebník Dan Šustr ze skupiny Tichá dohoda, který v těchto dnech vydal publikaci Majn Kochbuch čili Chleba, špek, zelí a chlast. Kniha plná nekorektního humoru obsahuje svérázné teorie ekologického zemědělství a zdravé výživy. Nechybí ani recepty jako Prase na švestkách, Kolbenova sekačka z daňka a podobně.

Originální pohled na kulinářství nabízí publikace Witolda Szabłowského Jak nakrmit diktátora, která vychází také v podobě téměř sedmihodinové audioknihy. Szabłowski vyzpovídal osobní kuchaře několika světových diktátorů. Mezi úspěšné autorky netradičních kuchařek patří Kateřina Kuranova. Autorka blogu Smooth cooking a bestselleru České smoothie nyní vydala knihu NAŠE – Kuchařka, která spojuje. Kuranova se rozhodla sepsat přes 90 receptů vyladěných tak, aby vyrobené pokrmy mohla jíst celá rodina. »Ať už zkusíte batátové placičky, neodolatelně nadýchané loupáky, svěží vajíčkovou pomazánku, hřejivé vepřové na zelenině, nebo třeba dýňový páj, vychutnejte si vše pěkně spolu. Nespěchejte, mluvte, poslouchejte, smějte se – protože společně strávené chvíle jsou opravdu jen vaše,« uvedla foodblogerka.

(mac, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy