Snižte emise. Hned, nařídil soud. Verdikt může změnit i energetickou koncepci

  19:04
Česko nedělá dost, vyhověl městský soud v Praze klimatické žalobě. Ve zdůvodnění verdiktu dává za pravdu vědcům. Klimatická krize Čechy ohrožuje, zároveň se podílíme na jejím vzniku. Z verdiktu jasně vyplývá, že musíme přepracovat klíčové strategie, shodují se právní experti. To může mít dopady na průmysl, energetiku či bankovnictví.

Příznivci spolku Klimatická žaloba před soudním projednání v Praze (15. června 2022) | foto: Profimedia.cz

Městský soud v Praze zaslal stranám rozhodnutí k případu klimatické žaloby. V přelomovém verdiktu rozhodl o tom, že české státní orgány nesnižují emise dostatečně rychle a porušují práva svých občanů. Šedesátistránkové odůvodnění redakce iDNES.cz prošla s pomocí právních odborníků.

„Klima představuje nenahraditelnou hodnotu, na níž závisí nejen osud lidstva, ale také života na této planetě, a které náleží nejvyšší možná míra ochrany,“ píše soud v rozhodnutí.

„Soudní verdikt je z mého pohledu především silným připomenutím toho, že česká vláda by měla začít brát změnu klimatu skutečně vážně,“ komentuje Hana Müllerová, právnička a expertka na klimatické právo.

Soud respektuje dělbu moci a neříká ministerstvům, co konkrétně mají dělat. „Ministerstva jsou ale povinna stanovit konkrétní plán, který zajistí snížení emisí skleníkových plynů o 55 % do roku 2030 oproti roku 1990,“ vysvětlil právní teoretik Jan Wintr.

České plány jsou katastrofa pro klima. Chovat se tak všichni, planeta „shoří“

Hlavním strategickým dokumentem je nyní čtyři roky stará Politika ochrany klimatu. To ale podle soudu nestačí. Dokonce samotné ministerstvo životního prostředí v jejím posledním vyhodnocením píše, že k dosažení mezinárodních závazku nesměřuje, a ani se ji nedaří z části plnit.

Co rozsudek změní?

Soudní rozhodnutí má mít řádu konkrétních dopadů. Právnička Müllerová vidí cestu především ve dvou oblastech. Jednak by si stát měl stanovit závazný plán s dlouhodobým cílem a k němu vedoucími konkrétními kroky. „Zejména do kdy chce ČR dosáhnout klimatické neutrality, jakou trajektorií bude snižovat emise a kdy chce opustit uhlí,“ uvádí Müllerová.

Dále poukazuje, že klimatická agenda potřebuje centrální řešení. „Druhý problém, který je třeba řešit, je kompetenční roztříštěnost agend v oblasti klimatu mezi několik ministerstev a jejich chybějící koordinace,“ dodává právnička. V zahraničí klima často spadá pod jedno ministerstvo, či pro tyto otázky existuje vládní zmocněnec.

Energii nejde sdílet. Češi chtějí zelená řešení, chybí zákon i podpora státu

Ředitel projektu Fakta o klimatu Ondráš Přibyla upozorňuje, že stát má řadu nástrojů, jak snížení emisí zajistit. „Stát sice cíle přímo nenaplňuje, to dělají firmy. Avšak může stanovovat regulace a zpřehledňovat prostor, ve kterém pak firmy mohou plánovat dopředu. Může chtít po jednotlivých subjektech, bankách, energetických společnostech, průmyslu a dalších, aby měly jasnou strategii vedoucí k cíli snižování emisí,“ uvádí vědec.

Přibyla dodává, že naplňování verdiktu záleží na státních orgánech. Na místě by podle něj ale bylo začít témě aktivně řešit. Konkrétně například navýšit podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu nebo připravit český automobilový průmysl na transformaci směrem k elektromobilitě.

Stát porušuje lidská práva svých občanů

V rozhodnutí o porušování práv žalobců se soud opřel o Listinu základních práv a svobod. Konkrétně o bod týkající se práva na příznivé životní prostředí.

„Žalobci mají právo žít v klimatických podmínkách umožňujících nerušený výkon životních potřeb člověka, zatímco klimatická změna už nyní přináší například teplotní výkyvy vyvolávající stres z horka nebo větší rozšíření infekčních onemocnění,“ přiblížil verdikt právník Wintr.

Kromě toho podle soudu nemůžeme čekat, než se klimatická krize projeví v plné síle. Je třeba jednat hned. „Osoby mají právo brát se o jakost svého životního prostředí a nemusí čekat, než budou klimatické podmínky natolik nepříznivé, že nebudou umožňovat uskutečnění jejich základních životních potřeb,“ uvádí soud.

Soud s odkazem na princip předběžné opatrnosti rozhodl, že pro porušení lidského práva tak stačí, že se klimatická změna děje, může za ní člověk a stát nedělá dost pro její zastavení.

Ministerstva se brání, že Politiku ochrany klimatu měly v plánu aktualizovat a posílit do konce roku 2023. A to i protože čekají na to, jaké další zákony přijdou z EU. Soud ale rozhodl, že k otálení důvod není.

Snažit se musí všichni, včetně Česka

Právníci se shodují, že verdikt nemá v Česku obdoby. „Rozsudek je přelomový tím, že umožnil žalobcům dovolat se relativně abstraktních mezinárodních klimatických závazků,“ vysvětluje profesor Wintr.

Verdikt částečně vychází z Pařížské dohody. K ní se Česko přidalo v roce 2015. Dohoda sice nestanovuje konkrétní povinnosti pro všechny státy, země ale podle ní musí přijít s vlastní strategií snižování emisí tak, abychom nepřekročil klíčovou hranici globální oteplení 1,5 stupně Celsia.

Svůj cíl snížení emisí o 55 procent oproti roku 1990 si zákonně stanovila Evroská unie sice jako celek. Česko se jím ale musí rovněž řídit. „Městský soud podotýká, že ČR se neúčastní režimu Pařížské dohody pouze zprostředkovaně skrze své členství v EU, ale také samostatně,“ píše se v rozhodnutí.

Argument, že snižovat emise mají především ostatní státy, tak definitivně padá. „Kdyby žalovaní řádně plnili své závazky, klimatická změna by byla mírnější a odvrácení nebezpečné změny klimatu by bylo pravděpodobnější,“ říká soud.

Ondráš Přibyla doplňuje, že zaspání při transformaci na zelené hospodářství nás může bolet zároveň ekonomicky. „Transformace je i záležitostí prosperity, modernizace v jiných státech jede plným tempem, zatímco my jen čekáme, co přijde z Evropské unie,“ uvádí Přibyla.

Soud se státu zastal v případě adaptace – opatření týkající se přizpůsobování změnám klimatu. Ta obnášejí změny v zemědělské produkci, hospodaření v lesích, šetření vody a podobně. V těchto oblastech orgány dle soudu dělají dost a žalobcům nevyhověl.

Žalobu podal loni spolek Klimatická žaloba, který sdružuje 260 občanů. Zpracovávala ji expertní skupina Frank Bold a týkala se čtyř ministerstev – životního prostředí, zemědělství, průmyslu a obchodu, dopravy – a samotného úřadu vlády. Ten byl ale z rozsudku vyňat.

Ministerstva mají nyní možnost podat proti verdiktu kasační stížnost. V minulosti uvedla, že se rozhodnou podle odůvodnění soudu. Redakce iDNES.cz je kontaktovala s dotazem, zda stížnost podají. Do data vydání článku reakce nepřišla.

„Její podání (kasační stížnosti) však nemá automaticky odkladný účinek, ministerstva by tedy neměla s přípravou silnějších klimatických politik a opatření otálet,“ dodává na závěr právnička Müllerová.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Vyřizování účtů, nebo ruská vlivová operace? Polské odvolání generála šokuje

28. března 2024  21:10

Varšava náhle odvolala generála Jaroslawa Gromadzińského z prestižní funkce velitele evropského...

Potíže se srdcem i početím. Zvyšující se teploty ohrožují zdraví Čechů, více ženy

28. března 2024  20:32

Stále vyšší teploty a častější vlny horka výrazně ovlivňují zdraví Čechů. S měnícím se podnebím...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19,  aktualizováno  20:08

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...