Opravdu všichni zchudnou?

Zdá se, že i v Německu se rozmohl takový nešvar hlásat, že „všichni zchudneme“… Německá levicová poslankyně Sahra Wagenknechtová ovšem poukázala na to, že někteří naopak dosti bohatnou.

Na květnovém zasedání Spolkového sněmu vystoupila Sahra Wagenknechtová z Die Linke s následujícím projevem:

„Ano, ceny rostou a rostou a ubírají lidem na příjmech a prosperitě. Šetřit musí i rodiny ze střední třídy a ti, kteří už tak sotva vystačili se svými platy nebo malými důchody, si zoufají. Tato nejvyšší inflace za více než 40 let však nespadla z nebe a není jen důsledkem války na Ukrajině, ale především důsledkem zjevného selhání politiky u nás.

Nepřipadá vám, že nikde v EU se cena litru nafty nezvýšila tolik jako v Německu? V cenách elektřiny jsme dlouhodobě na špici. Přesto se nyní zvýšily dvacetkrát rychleji než ve Francii. Také v případě potravin a plynu není tempo růstu cen jinde zdaleka tak vysoké jako u nás. A ministr hospodářství (Robert Habeck – pozn. red.) může myslet jen na jedno: Všichni budeme chudší.

Ne, pane Habecku, když ceny rostou, ne všichni chudnou, ale někteří bohatnou mnohem více, a to ti, kteří nakonec rostoucí ceny inkasují, a ti existují. Jen v březnu dosáhly ropné společnosti v Německu dodatečných zisků ve výši 1,2 miliardy eur; 1,2 miliardy eur za jediný měsíc. V případě plynu profitují hlavně zprostředkovatelé, protože stále dostáváme levný ruský plyn na základě dlouhodobých kontraktů. To znamená, že zde můžeme vidět, jak někteří lidé bezostyšně vydělávají na válce a vláda to sleduje. To mi přijde nehorázné.

Proč ceny potravin tak rychle rostou? Hned na začátku války se objevil horký tip pro bohaté lidi, jak nyní rychle rozmnožit své peníze: zemědělské fondy. Jedná se o fondy, které sázejí na růst cen potravin a pomocí těchto sázek skutečně zvyšují ceny. Od začátku války tento hazard opravdu vzkvétá. Myslím, že je to naprosto nepřijatelné, protože účet za to platí běžný spotřebitel u pokladny v supermarketu.

Nemusíte to všechno nechat být. Ani ostatní evropské vlády to nenechávají jen tak. Ve Španělsku a Portugalsku byla na začátku května zákonem snížena cena plynu téměř o polovinu a snížena byla i cena elektřiny. V mnoha zemích jsou nyní zákonem stanoveny maximální ceny energií. Jen německá vláda k tomu zřejmě nemá dostatek odvahy. Místo toho nyní zřejmě chcete ještě více zvýšit ceny uvalením ropného embarga. Zelená ministryně zahraničí (Annalena Baerbocková –  pozn. red.) chce dokonce snížit veškerý náš dovoz energie z Ruska na nulu – navždy, jak hrdě oznámila. CDU/CSU podporuje také ropné embargo a v některých případech i dalekosáhlejší požadavky. A pak se zde představíte jako zástupce malého člověka. Jak je to lživé.

Nevšimli jste si, že celá politika sankcí škodí mnohem více nám než Putinovi? Nevšimli jste si, že euro od února stále více ztrácí na hodnotě, zatímco rubl je nyní ještě výše než na začátku války? Musíte se zamyslet nad tím, proč tomu tak je. Rusko může prodávat svou energii jinde, protože většina světa se vašich sankcí neúčastní. S rostoucími náklady na energii však naše světla doslova zhasnou. Pokud se prosadí názor paní Baerbockové, Německo ztratí významnou část svého průmyslu.

Proto musíme zcela jasně říci, pane kancléři: dejte už konečně stopku zvyšování cen zelené energie, a dělejte politiku pro lidi tady v zemi.“ (Zdroj: Bundestag 12.05.2022)

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Fraktion DIE LINKE. im Bundestag, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.