Dnes Pátek - prehanky-dest 18°C
Zítra Sobota - oblacno 22°C
Pátek 3. 5. 2024
Svátek má Alexej
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Vajgl chce dávat do ulic popelníky z odpadních trubek, starat by se o ně mohli bezdomovci
Žižkovská radnice loni pilotně rozmístila na veřejných prostranstvích deset originálních popelníků. Inspirovala se ve Vídni. Zdroj foto: se souhlasem MČ Praha 3

Vajgl chce dávat do ulic popelníky z odpadních trubek, starat by se o ně mohli bezdomovci

Petr Kukla přezdívaný Vajgl založil před sedmi lety iniciativu s názvem BezVajglu.cz, se kterou nabízí kuřákům alternativu, jak naložit s cigaretovým nedopalkem šetrně vůči životnímu prostředí. Aktuálně pracuje na projektu, v rámci kterého by chtěl distribuovat v Praze a následně i v dalších městech speciální popelníky vyrobené z odpadních PVC trubek. Jejich údržbou by si mohli přivydělávat lidé bez domova. Informovala o tom mluvčí projektu Zuzana Kantorová.  

„Nejprve jsme v roce 2015 začali kuřákům nabízet prověřené čtyři druhy kapesních popelníčků, které udrží popel i zápach z cigaret a mají na sobě unikátní grafiku od zhruba 45 českých umělců. Brzy jsem ale zjistil, že každý kuřák není ochoten nosit u sebe kapesní popelníček. Po bližším prozkoumání veřejného prostoru jsem došel ke zjištění, že ne všechny koše na směsný odpad jsou i vhodným popelníkem,“ sdělil Petr Kukla.

Problém ve veřejném prostoru se pokusil vyřešit popelníkem s názvem Bouda na špačka. Jeho tým vyvinul ortodoxní stojanový a nástěnný popelník, který se hodí převážně pro bary, restaurace, kavárny, bistra, turistické chaty, office centra a na hudební festivaly. Jde o street art popelník, na nějž se dá kreslit, sprejovat, lepit stickersky nebo pálit laserem. Těchto popelníků iniciativa rozdala desítky. 

Časem se ale ukázalo, že Bouda na špačka není až tak jednoznačně rozpoznatelná pro širokou veřejnost a není tedy zcela vhodná do měst. Petr Kukla proto začal vyvíjet nový prototyp popelníku.

Po dvou letech se zrodil VAJGL, který má ambice být na sloupech veřejného osvětlení i nad koši se směsným odpadem na autobusových a tramvajových zastávkách. Vyroben je z odpadové PVC trubky. Na povrchu má oharek vyrobený na 3D tiskárně, který slouží jako típátko. Spodek tvoří šupna na vybírání vajglů, kterou lze otevřít pouze použitím protikusu, jenž je též vyroben 3D tiskem.

„Naše vize je umístit do veřejného prostoru co nejvíce našich popelníků a vytvořit síť sběrných míst, ze kterých jednou budeme cigaretové nedopalky sami odebírat a dále recyklovat a dávat jim nový život. Chtěli bychom časem zapojit do výběru popelníků třeba Armádu spásy či jinou organizaci pracující s lidmi bez domova a dát jim jako odměnu třeba příspěvek na bydlení, stravu a základní hygienické potřeby,“ řekl Petr Kukla. 

Iniciativa BezVajglu.cz s nápadem podle Kukly již oslovila odbory životného prostředí na městské části Praha 3 a Praha 4, kde se dočkala pozitivních ohlasů.


Autor: Jan Puci

Přehled plánovaných výluk vody na 19. týden

Včera v 16:25

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 14 nabízí kurzy sebeobrany zdarma

Včera v 15:28

Praha 14 opět v rámci programu prevence kriminality vypisuje kurzy sebeobrany pro občany městské části zdarma. Lekce proběhnou vždy 1× týdně, pod vedením zkušených lektorů teoretického a sebeobranného systému Krav Maga.

Circus Brothers v Praze 15

Včera ve 14:33

Jako každý rok se mohou zájemci těšit na hudební večery na zahradě pivovaru Hostivar H2. Již nyní je známa první hudební hvězda – kapela Circus Brothers.

Láska se nedělí. Láska se násobí. Výstava před radnicí

Včera v 08:03

Láska se nedělí. Láska se násobí. Motto nové kampaně a panelové výstavy na podporu náhradního rodičovství, kterou najdete od 2. května v Praze 2. Kampaň představí veřejnosti sedm různých příběhů lidí, konkrétně šesti pěstounů a jedné ženy, která byla vychována pěstounskou...

Jaký bude park Antonína Engela? Praha 4 má výsledky ankety

Včera v 08:03

Praha 4 připraví koncepční studii na proměnu parku Antonína Engela v Podolí. Jako podklad poslouží výstupy ze setkání zástupců městské části s občany a výsledky z ankety.

Praha 13 vypsala výběrová řízení na několik pracovních pozic

1. května 2024 ve 14:17

Úřad MČ Praha 13 vypsal výběrová řízení na několik pracovních pozic. Informoval o tom na sociálních sítích. 

Praha 4 zve na řadu pietních akcí, první z nich 2. května

1. května 2024 ve 14:03

Praha 4 pořádá také letos pietní akty jako vzpomínku na konec 2. světové války, její oběti i hrdiny.

Májová výstava skalniček

1. května 2024 v 11:05

Výstava skalniček, hájních rostlin, azalek a rododendronů, dřevin a jiných, často velmi vzácných a málo pěstovaných rostlin v zahradě kostela sv. Jana na Skalce na Karlově náměstí.

Malostranský hřbitov: Májové slavnosti

1. května 2024 v 10:38

Spolek Malostranský hřbitov zve na již 15. ročník obnovených Májových slavností, který se uskuteční v neděli 19. května od 14 hodin na Malostranském hřbitově. Na akci proběhne křest nejnovější publikace o hřbitově, tentokrát zaměřené na téma železnice.

Prohlédněte si vilu Karla Kramáře na Letné

1. května 2024 v 09:35

Na státní svátek 1. května připravil Úřad vlády první z letošních dnů otevřených dveří. Prohlédnout si budete moci vilu prvního československého premiéra Karla Kramáře na Letné.

United Islands of Prague 2024

1. května 2024 v 09:25

Festival United Islands of Prague se letos koná po jednadvacáté. Opět se můžete těšit na hudební objevy z České republiky, i ze zahraničí od 1. do 4. května nejen na pražských ostrovech.

Praha 6: ZŠ Věry Čáslavské má nového ředitele

1. května 2024 v 08:58

Ředitelem ZŠ Věry Čáslavské na Petřinách je od 1. května Vojtěch Novák. Jmenování potvrdila rada městské části Prahy 6 na základě rozhodnutí konkurzní komise. 

Běh pro Paměť národa 2024 v Praze

1. května 2024 v 08:18

Devátý ročník Běhu pro Paměť národa v sobotu 11. května v 8:30. Trasy povedou oborou Hvězda. A na výběr bude několik možností – měřené běhy s hromadným startem na 5 nebo 10 km a štafeta 4× 2,5 km, neměřený běh na 1 km, do kterého se můžou zapojit třeba i rodiče s kočárky i závody pro děti na 200 a...

Květinový jarmark v H55

1. května 2024 v 07:57

Jarmark lokálních pěstitelů a tvůrců se koná ve středu 8. května od 12 hodin. K dostání budou sazeničky, pokojovky, luční kvítí, ale i šperky, svíčky a jiné dekorace. O občerstvení se postará gril a kavárna Háčko.

Další články
Nahoru