Jan Jaroch
8. července 2022 • 04:40

Mladičká Češka (12) ve Wimbledonu: má skvělou paměť, táta byl fotbalista

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Mladší Češka ve Wimbledonu zřejmě nikdy nehrála. Premiéry turnaje čtrnáctiletých v All England Clubu se účastní i coby nejmladší ze všech Veronika Sekerková, dvanáctiletá Pražačka s fotografickou pamětí. Může být pokračovatelkou linie báječných českých žen s raketou?



Co se týče focení, je Veronika Sekerková stejná jako její vrstevnice. Když má zapózovat na novinářské terase, aby byly dobře vidět travnaté kurty v pozadí, ošívá se. Pak zkontroluje výsledek. „V obličeji mám stín, tak ještě jednou,“ zavelí rázně dvanáctileté dítě.

Dost možná je nejmladší Češkou, která kdy nastoupila k zápasu v All England Clubu. Wimbledon letos pořádá první ročník turnaje pro mládežníky do čtrnácti let, kteří se museli kvalifikovat. Sekerková to zvládla na červnovém turnaji v Roehamtponu, nedalekém dějišti wimbledonské kvalifikace. A to hrála na trávě vůbec poprvé. Coby nejmladší ze všech se ocitla v šestnáctihlavé konkurenci nejtalentovanějších dívek ze všech koutů světa - Austrálie, Mexika, Japonska, Británie, Francie, USA či Argentiny. „Všichni, co jsou tady, jsou ročníky 2008. Verče bude teprve v září třináct, takže rozdíl je skoro rok a tři čtvrtě. Ale ona je na to zvyklá,“ vypráví její táta Ivo, někdejší fotbalista, který patřil i do kádru exligových Blšan.

Dcera má našlápnuto, aby tátovy sportovní výsledky překonala. V evropském žebříčku do čtrnácti let je sedmá, ve své kategorii první. Loni na podzim vyhrála na Mallorce neoficiální mistrovství Evropy dvanáctiletých v akademii Rafaela Nadala. „Tohle a Wimbledon jsou zatím moje největší úspěchy,“ představuje se Veronika.

Talentovaná česká tenistka Veronika Sekerková
Talentovaná česká tenistka Veronika Sekerková

Je v tréninku, aby z ní vyrostla další česká profesionálka. Už od deseti má svého kondičního kouče, zastupuje ji agentura Sport Invest, denně sportuje dvě až tři hodiny. Hodinu před školou a další fáze po ní. Na Štvanici, kde se o ni střídají trenéři Petr Vaníček, Pavel Zádrapa či Jaroslav Jandus, potkává Markétu Vondroušovou či Karolínu Muchovou. Ráda by se jim v budoucnu vyrovnala. „Bavilo by mě hrát do pětadvaceti. Potom už ne. Pak bych chtěla dělat něco normálního,“ rýsuje si plány. „Když Ashleigh Bartyová letos ohlásila konec, říká Verča: Ta mi čte myšlenky,“ dává k dobru historku táta Ivo. Nad poznámkou, že stačí vyhrát pár grandslamů a stát se světovou jedničkou jako Australanka, se oba zástupci rodiny Sekerkových usmějí. Proč ne?

Trenéři její tenis přirovnávají ke stylu Martiny Hingisové či Barbory Strýcové. „Hraje atypicky, ne jen forhend a bekhend. Má hodně variability, změn rytmu, což ve velkém tenise není moc vidět,“ popisuje táta. Veronika chodí na bilingvní školu v Lysolajích, hovoří výborně anglicky a francouzsky. A učí se skvěle. „Nejsem šprtka,“ brání se rýpnutí. „Verča má ještě ke sportovnímu talentu i fotografickou paměť, všechno si hned zapamatuje. Myslím, že jí to pomáhá i v tenise. Soupeřku si vždy už v rozehrávce okoukne a ne nadarmo se o ní říká, že hraje hodně to, co druhé vadí. To je její doména,“ líčí Ivo Sekerka s tím, že má mít dosud velmi útlá Veronika jednou 172 až 176 centimetrů. „Ideální postava na tenis,“ soudí muž, jenž pracoval pro FAČR a dnes dováží vína z Francie.

Jeho dcera zatím chodí do školy na běžnou prezenční docházku, vše však směřuje k dálkovému studiu. Od třinácti bude moci objíždět akce ITF, už letošní prázdniny má našlapané. Z Wimbledonu vyrazí na turnaj do Francie, pak na mistrovství Evropy v Mostě, následují podniky v Německu a Belgii.

Ve Wimbledonu včera Sekerková odehrála první zápas proti čtrnáctileté Britce Isabelle Brittonové. Vyšší a urostlejší soupeřka na hezky zaplněném kurtu číslo 4 nakonec slavila díky vítěznému supertiebreaku 6:2, 6:7 (5), 10:5. Dvanáctiletou Češku ještě čekají dva zápasy ve čtyřčlenné skupině, z níž jen vítězka postoupí do semifinále.

ONLINE PŘENOS - Wimbledon 2022
Všechny dny
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Jan Jaroch, redaktor Sportu v Londýně Marie Bouzková Marie Bouzková Novak Djokovič Novak Djokovič Petra Kvitová Petra Kvitová Rafael Nadal Rafael Nadal
Obnovit
Zprávy ze dne 10. 7. 2022
21:03
10. 7. 2022
 

Nejen české šampionky měly v Londýně velkou podporu:

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
20:28
10. 7. 2022
 

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ovládly čtyřhru proti nasazeným jedničkám. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
18:58
10. 7. 2022
 

Mužským finále to nekončí. Centrální dvorec se rychle uklízí a chystají se na něj i Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. Finále ženské čtyřhry by mělo začít za pár minut. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
18:20
10. 7. 2022
 

Čtvrtý titul v řadě, sedmý celkově!

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
17:29
10. 7. 2022
 

Jak identifikovat neukázněnou divačku na finále Wimbledonu: "Je to ta, co vypadá, jako kdyby vypila 700 drinků."

- Nick Kyrgios. 

 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
17:15
10. 7. 2022
 

Sice prohrává, ale rozhodně nenudí. Nick Kyrgios.

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
16:58
10. 7. 2022
 

V sedmém gemu třetího setu dal Nick Kyrgios 3 esa, při dvou z nich byl přitom původně nahlášen aut a potvrdilo je až jestřábí oko. Ideální argument pro technologie ve sportu...

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
16:23
10. 7. 2022
 

Hraje se hodinu a kousek, stav je 1:1 na sety. Novak Djokovič před chvílí dopodával druhou sadu, i když v posledním gemu prohrával 0:40!

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
15:58
10. 7. 2022
 

Když Novak Djokovič před malou chvílí prorazil podání Nicka Kyrgiose, povedlo se mu to vůbec poprvé v kariéře. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
15:46
10. 7. 2022
 

Nick Kyrgios by bez podobných frajeřinek nebyl Nickem Kyrgiosem. 

Zprávy ze dne 10. 7. 2022
15:35
10. 7. 2022
 

Finále sledují i nejváženější zástupci královské rodiny. V lóži usedli princ William, jeho manželka vévodkyně Kate a nejstarší syn, princ George. 

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud